Τα συγκρουσιακά θέματα στη διδασκαλία της ιστορίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα συγκρουσιακά θέματα στη διδασκαλία της ιστορίας

Συλλογικό έργο

Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης

Γεώργιος Κόκκινος

Με το βιβλίο αυτό επιχειρούμε να εξετάσουμε ορισμένα από τα καίρια θέματα του ιστορικού γραμματισμού, με εστίαση στο θεωρητικό υπόβαθρο και τις στρατηγικές διδασκαλίας επίμαχων και συγκρουσιακών θεμάτων, καθώς και στη μάθηση που βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων. Άλλωστε, η ίδια η φύση της ιστορίας είναι συγκρουσιακή, το ιστορικό παρελθόν συχνά αμφισβητούμενο, οι ιστορικές ερμηνείες αμφιλεγόμενες, ενώ πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης

Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μαυροσκούφης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα διδακτική μεθοδολογία της ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης, και στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών το μάθημα διδακτική μεθοδολογία: το κίνημα της κριτικής σκέψης στην εκπαίδευση. Έχει συγγράψει, εκτός άλλων, τα βιβλία "Η σχολική ιστορία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1975-1995): η μεταπολιτευτική εκδοχή του σισύφειου μύθου" (Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη 1997), "Εμπειρίες και απόψεις μαθητών και φοιτητών σχετικές με το μάθημα της ιστορίας: θεωρητικά ζητήματα και εμπειρική έρευνα" (Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη 1999) "Ένας στρατιώτης στον Εμφύλιο (1945-1949): η συμβολή της μικροϊστορίας στην ανίχνευση και την ανάλυση των βιωματικών όψεων της καθημερινής ζωής" (Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη 2000) και "Αναζητώντας τα ίχνη της ιστορίας: ιστοριογραφία, διδακτική μεθοδολογία και ιστορικές πηγές" (Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη 2005).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Κόκκινος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα" (Παπαζήσης 1989), "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα" (Τροχαλία 1996), "Από την Ιστορία στις ιστορίες" (Ελληνικά Γράμματα 1998), "Αναζητώντας την Ευρώπη" (Μεταίχμιο 2000), "Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Ιστορίας" (Μεταίχμιο 2000, 2η έκδοση), "Επιστήμη, Ιδεολογία, Ταυτότητα" (Μεταίχμιο 2003). Είχε επίσης την επιμέλεια των βιβλίων "Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Μουσειακή Αγωγή" (Μεταίχμιο 2002, σε συνεργασία με την Ευγενία Αλεξάκη) και "Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ανθολόγιο" (Βουλή των Ελλήνων 2002, σε συνεργασία με την Ελένη Κορομηλά). Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά την ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τη διδακτική της ιστορίας, την ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και την ιστορία της εκπαίδευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γατσωτής (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Γατσωτής είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική της ιστορίας. Οι δημοσιεύσεις του σε περιοδικά, Βιβλία και εφημερίδες αφορούν κυρίως ζητήματα της σχολικής ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλλη Λεμονίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.372 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

ΑΡΙΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ…

★ ★ ★ ★ ★

ΑΡΙΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 20/07/2015)