Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο τεκτονισμός στην ελληνική κοινωνία και γραμματεία του 18ου αιώνα
(Οι γερμανόφωνες μαρτυρίες)

Ο τεκτονισμός στην ελληνική κοινωνία και γραμματεία του 18ου αιώνα
Διερευνάται για πρώτη φορά στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία η ιστορία του ελληνικού τεκτονισμού κατά την εποχή του Διαφωτισμού με βάση υλικό που συγκεντρώθηκε μετά από έρευνα σε Αρχεία και Βιβλιοθήκες στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελλάδα.

Καταδεικνύονται οι πολλαπλοί ρόλοι που διαδραμάτισε στον 18ο αιώνα και στις αρχές του 19ου ο τεκτονισμός για την ελληνική κοινωνία, τόσο στις παροικίες του ελληνισμού, όσο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Για τους Έλληνες της Διασποράς η μύηση στις στοές αποτέλεσε μέσο για να ενταχθούν στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και να διεισδύσουν σε ήδη συγκροτημένα επικοινωνιακά δίκτυα, τα οποία αξιοποίησαν προς όφελος των δικών τους οικονομικών και λοιπών δικτύων.

Παράλληλα, ο τεκτονισμός λειτούργησε ως ένας από τους διαύλους μέσω των οποίων η ελληνική κοινωνία γνώρισε τις ιδέες του Διαφωτισμού και την ιδεολογία της ανερχόμενης ευρωπαϊκής αστικής τάξης. Η συμμετοχή των Ελλήνων στον τεκτονισμό, επηρεάζοντας τις αντιλήψεις της νεοελληνικής κοινωνίας για τη φιλανθρωπία, τη φιλία, τον πατριωτισμό και την ομόνοια, συνέβαλε στη διαμόρφωση της κοινωνικής και της εθνικής ταυτότητας της εκκολαπτόμενης ελληνικής αστικής τάξης.

Στο βιβλίο αυτό, η συστηματική επιστημονική μελέτη του τεκτονισμού συνιστά βασική προϋπόθεση για να κατανοήσουμε στις αποχρώσεις τους, τις κοινωνικές ανακατατάξεις και τις ιδεολογικές διαμάχες που βίωσε η ελληνική κοινωνία κατά την εποχή του Διαφωτισμού.

24χ15 εκ., 328 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.482 (Νεοελληνικός διαφωτισμός ), 366.1 (Ελευθεροτέκτονες)
ISBN: 978-960-438-103-6
ISBN (10ψήφιο): 960-438-103-2
Βάρος: 0.632 κιλά
Εκδότης: Περίπλους
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
28.40
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.28
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ίλια Χατζηπαναγιώτη - Sangemeister είναι νεοελληνίστρια, πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1997-2002), στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (2006) και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2002-μέχρι και σήμερα). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έρευνα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού με έμφαση στον νεοελληνικό διαφωτισμό. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για ζητήματα που αφορούν στην νεοελληνική λογοτεχνία (18ος-19ος αι.) στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική γραμματεία, στην έκδοση κειμένων, στην ιστορία του βιβλίου, στην ιστορία των ιδεών και στην πολιτισμική ιστορία. Το βιβλίο της "Ο τεκτονισμός" είναι το τέταρτο που δημοσιεύει. Έχουν προηγηθεί: μία μονογραφία με θέμα την πρόσληψη του Άλλου και τα εθνικά στερεότυπα στην ταξιδιωτική γραμματεία του 18ου αιώνα, με τον τίτλο "Graecia Mendax" (Βιέννη 2002), μία δίτομη σχολιασμένη βιβλιογραφία της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής γραμματείας του 18ου αιώνα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τίτλο "Griechenland, Zypern, Balkan und Levante" (Eutin 2006), και η έκδοση (editio princeps) του έργου του Ευγένιου Βούλγαρη "Έκθεσις της Ταυρικής Χερσοννήσου" (Αθήνα 2008).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.