Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η συλλογή προσωπογραφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η συλλογή προσωπογραφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η Επιστήμη και η Τέχνη πάντα συνυπάρχουν. Αν και το Πανεπιστήμιό μας δεν έχει την τύχη να περιλαμβάνει στους κόλπους του Σχολή Καλών Τεχνών, η Τέχνη θεραπεύεται επιστημονικά σε πολλούς Τομείς Τμημάτων με ποικίλους τρόπους. Πέρα, όμως, από το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο αυτών των Τομέων, το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το ευρύ πολιτιστικό έργο του διαλέγεται με την κοινωνία μέσα και από την Τέχνη, αναδεικνύοντας έτσι τον βαθύτατα παιδευτικό της χαρακτήρα.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Δημήτρης Παυλόπουλος, "Μια συλλογή ιστορίας και παιδείας"
- Φυσιογνωμία της συλλογής
- Καθηγητές σχολών
- Διδάσκαλοι του Γένους
- Ευεργέτες και δωρητές
- Πολιτικοί άνδρες
- Κάποιες σκέψεις για τη συλλογή
- Άννα - Μαρία Κάντα, "Η συγκρότηση της συλλογής"
- Έλενα Κίττα, Ελευθερία Κέντρου, Κωνσταντίνος Νικάκης, "Η συντήρηση των προσωπογραφιών"
- Γεώργιος Μαστροθεόδωρος, "Μικρομορφολογία και χημική σύσταση μικροδειγμάτων μιας προσωπογραφίας"
- Ανδρέας Σ. Σαμπατάκος, Γεώργιος Μαστροθεόδωρος, "Τα πλαίσια των προσωπογραφιών και η συντήρησή τους"
- Γεώργιος Μαστροθεόδωρος, Ανδρέας Σ. Σαμπατάκος, "Μελέτη διακόσμησης πλαισίων με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης"
- Έλενα Κίττα, "Πίνακες προσωπογραφούμενων - καλλιτεχνών - χώρων"
- Πίνακας προσωπογραφούμενων
- Πίνακας καλλιτεχνών
- Πίνακας χώρων
- Περιλήψεις κειμένων στην αγγλική γλώσσα
- Ευρετήριο προσωπογραφουμένων


Σημείωση: Πρόλογος: Χρήστος Κίττας, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περιέχεται περίληψη των κειμένων στην αγγλική γλώσσα. Φωτογραφίες: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

29χ22 εκ., 160 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 750.022 (Ζωγραφική - Συλλογές τέχνης ), 750.495 (Ζωγραφική, Ελληνική), 700.028 8 (Τέχνη - Συντήρηση και αποκατάσταση)
Άλλα πρόσωπα: Τζούντι Γιαννακοπούλου (Μεταφραστής) , Παναγιώτης Βουβέλης (Φωτογράφος) ,
ISBN: 978-960-466-050-6
ISBN (10ψήφιο): 960-466-050-0
Βάρος: 0.887 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
40.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.11
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Δημήτρης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Ο γλυπτής Μιχάλης Τόμπρος 1889-1974" (Αθήνα 1996). Εργάστηκε (1991-1997) ως επιμελητής του Μουσείου Βούρου - Ευταξία (Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών) και ως ειδικός συνεργάτης σύνταξης (1993-2000) στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών" (Εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Έχει γράψει επτά βιβλία και πολλά άρθρα για θέματα ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης στον αθηναϊκό Τύπο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια για τη νεοελληνική γλυπτική, τη χαρακτική, την τέχνη του βιβλίου και την τυπογραφία. Υπήρξε συνεργάτης (1999-2000) του "Allgemeines Kunstlerlexikon" ("K.G. Saur Verlag", Μόναχο-Λειψία 1992 κ.ε.). Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas) και της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης. Από το 2003 είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ από το 2005 είναι λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.