Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής
(Από την κοινή προς τη νέα ελληνική)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής
Ο τόμος "Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής: Από την κοινή προς τη νέα ελληνική / Questions relatives au changement linguistique: de la Koine au grec moderne", περιλαμβάνει τα Πρακτικά της ομότιτλης Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου 2008, στο πλαίσιο της συμμετοχής του φορέα στη Διεθνή Έκθεση Expolangues, στην οποία συμμετέχει κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΕΠ.Θ. Το συγκεκριμένο θέμα συμβάλλει στη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής κατά την ύστερη αρχαιότητα κ.ε., χρονική περίοδο στην οποία σταματά η Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: Από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2001 (επιμ. Α.-Φ. Χριστίδης) και από το 2007 κυκλοφορεί μεταφρασμένη στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press.
Εισηγητές ήταν οι εξής: G. Drettas (CNRS), J. Lallot (Ecole Normale Superieure), Σ. Ματθαίος (ΑΠΘ), Ι. Ν. Καζάζης (ΑΠΘ, ΚΕΓ). Ο Ι. Ν. Καζάζης αναφέρεται στη συμβολή του ΚΕΓ στη λεξικογραφία και στη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με την εγχώρια και τη διεθνή έρευνα· ο G. Drettas μιλά για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η ελληνιστική κοινή στην Ιστορία του ΚΕΓ· ο Σ. Ματθαίος διερευνά τη σχέση κοινής και αττικισμού αλλά και τις απέναντί τους στάσεις όπως αποτυπώνονται στη λεξικογραφία των βυζαντινών χρόνων, αντλώντας υλικό από το Λεξικό του Ησύχιου· ο J. Lallot προσεγγίζει ερμηνευτικά και κοινωνιογλωσσικά το ειδικότερο ζήτημα των σημασιακών αποχρώσεων του ρήματος ερωτώ κατά την ελληνιστική εποχή.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Αντώνης Ρεγκάκος, "Εισαγωγή"
- Ι. Ν. Καζάζης, "Προλόγισμα"
- Δρέττας Γεώργιος, "Αλλαγές, μεταβολές, ρήξεις: η αναπαράσταση της ελληνιστικής κοινής στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας"
- Στέφανος Ματθαίος, "Κοινή και αττικισμός στο λεξικό του Ησύχιου"
- Jean Lallot, "΄Στάσιμα νερά΄ στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας: ερωτώ.


Σημείωση: Πρακτικά της σειράς διαλέξεων στο πλαίσιο της έκθεσης Expolangues 2008.

24χ17 εκ., 113 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 480.09 (Ελληνική γλώσσα - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Ι. Ν. Καζάζης (Εισηγητής) , Μαρία Αραποπούλου (Επιμελητής) , Μαρία Χρίτη (Επιμελητής) , J. Bar (Επιμελητής) , Στέφανος Ματθαίος (Εισηγητής) , G. Drettas (Εισηγητής) , J. Lallot (Εισηγητής) ,
ISBN: 978-960-7779-45-8
ISBN (10ψήφιο): 960-7779-45-2
Βάρος: 0.262 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
12.22
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.88
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.