Καβάφεια 2006: Αφιέρωμα στον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καβάφεια 2006: Αφιέρωμα στον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου

7-10 Δεκεμβρίου 2006: Δεκατέσσερις εισηγήσεις

Συλλογικό έργο

Στέφανος Ροζάνης

Άρης Ι. Στυλιανού

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει δεκατέσσερις εισηγήσεις στο συνέδριο για τον Κώστα Παπαϊωάννου που διοργάνωσε η Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία με τη συνδρομή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 7 ως τις 10 Δεκεμβρίου του 2006. Αντικείμενά τους τα στοιχεία που συνδέουν το έργο του Κώστα Παπαϊωάννου με τις νεωτερικές αναζητήσεις της δυτικής σκέψης, η αποτύπωση της πνευματικής του ιδιοσυστασίας και η διερεύνηση της συμβολής του στη συνάρτηση Χέγκελ - Μαρξ.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέφανος Ροζάνης

Στέφανος Ροζάνης (Συγγραφέας)

Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Είναι ποιητής και δοκιμιογράφος. Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Έχει συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης και τη New Philosophy Society του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται: "Ο Μεσσιανισμός και η ηθική φιλοσοφία του Εμμανουέλ Λεβινάς", "Η ερμηνευτική ως πράξη και θεώρηση", "Ερμηνευτικές αναγνώσεις", "Θείος Έρως", "Σολωμικά".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άρης Ι. Στυλιανού (Συγγραφέας)

Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και στα Πανεπιστήμια Paris-IV και Paris-I της Σορβόννης. Είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. ενώ από τον Αύγουστο του 2015 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. Μεταφράζει και επιμελείται φιλοσοφικά κείμενα από τα λατινικά και τα γαλλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Π. Ρωμανός

Κωνσταντίνος Π. Ρωμανός (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Π. Ρωμανός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, με υποτροφία Fulbright στις ΗΠΑ και με υποτροφία DAAD στη Γερμανία, Φιλοσοφία και Επιστήμες του Ανθρώπου, υπό τους καθηγητές Hans-Georg Gadamer, Ernst Tugendhat και Georg Picht. Παρακολούθησε επίσης παραδόσεις του καθηγητή V. Jankelevitch στη Σορβόνη. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Kassel, ενώ σήμερα διδάσκει ως αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Γράφει στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Πρελορέντζος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ν. Οικονόμου

Γιώργος Ν. Οικονόμου (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ν. Οικονόμου έχει σπουδάσει Μαθηματικά, Μουσική και Φιλοσοφία. Συμμετείχε ενεργώς στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παρακολούθησε στο Παρίσι τα μεταπτυχιακά σεμινάρια των Κ. Καστοριάδη, A. Tourain, P. Bourdieu, P. Vidal-Naquet, J. Derrida, J. Bouveresse. Έχει Master φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και είναι Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νέλλη Ανδρικοπούλου

Νέλλη Ανδρικοπούλου (Συγγραφέας)

H Νέλλη Ανδρικοπούλου γεννήθηκε το 1921 στην Κωνσταντινούπολη. Το 1936 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ζωγράφος, μεταφράστρια, συγγραφέας, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και γλυπτική στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Όσσιπ Ζάντκιν. Υπήρξε πρώτη σύζυγος του Νίκου Εγγονόπουλου. Έχει μεταφράσει Χαίλντερλιν, Φόρστερ, Τσέλαν και Μπένγιαμιν. Άλλα βιβλία της: "Επί τα ίχνη του Νίκου Εγγονόπουλου" (Ποταμός 2003) και "Νοοπαίγνια", ποιήματα, (Άγρα 2006). Έφυγε από τη ζωή στις 19 Δεκεμβρίου 2014, σε ηλικία 93 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Α.Π.Θ και κοινωνιολογία/εθνολογία στην Σορβόννη. Είναι Ομ. καθηγήτρια φιλοσοφίας (Α.Π.Θ). Συνεργάστηκε με φιλοσοφικά και λογοτεχνικά περιοδικά και αρθρογραφεί στον τύπο. Έχει εκδώσει φιλοσοφικές μελέτες, δοκίμια, μυθιστορήματα, και διηγήματα. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, το 1998, και με το Βραβείο μυθιστορήματος «Νίκος Θέμελης», το 2012.

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ
▶Η θεωρία των κοινωνικών ντετερμινισμών και της ανθρώπινης ελευθερίας του Georges Gurvitch , ΕΕΦΣ, 24, 1979. Ανδρόγυς, Ιδεολογικό ρομάντζο, Κέδρος 1980, 1984, εκδ.Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2007.
▶Οι φωνές ή το απάτητο μονοπάτι των μυστηρίων του φόνου, διηγήματα, εκδ. Υψιλον 1982, Παρατηρητής 1993.
▶Ο Κριτικός Μαρξ: 1843-1844, εκδ. Gutenberg, Αθήνα, 1985
▶Το τέλος του χρυσού φεγγαριού, μυθιστόρημα, εκδ. Εστία, Αθήνα, 1988,1989,1991.
▶Ιστορίες μιας ελάχιστης εποχής, διηγήματα, εκδ. Εστία, Αθήνα 1991.
▶Ο διαμελισμός του λόγου στη νεωτερική σκέψη. Από τον Καντ στον Καστοριάδη, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 1991.
▶Α-νοστον ήμαρ, οδοιπορικό της σκέψης του Νικόλα Κάλας, εκδ. Αγρα, Αθήνα, 1998 (Κρατικό βραβείο δοκιμίου 1998).
▶Ο μοντερνισμός στην σύγχρονη φιλοσοφία. Η αναζήτηση της χαμένης ενότητας, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρεια, 1996, 1998, 2007 (νέα εμπλουτ.έκδοση).
▶Σκέψη και προοπτική, από το Quattrocento στο ηλεκτρονικό Novecento, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθηνα, 2002.
▶Γυναίκες ή σκοτεινή ύλη, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος, Αθήνα, 2004.
▶Mujeres o Materia Obscura, εκδ. Centro de Byzantinos, Neogriegos y Chypriotes, 2017.
▶Μια δική σου ζωή, διηγήματα, εκδ. Μελάνι, Αθήνα, 2008.
▶Τρυφερός σύντροφος, εκδ. Αγρα, Αθήνα, 2011 (Βραβείο Μυθιστορήματος «Νίκος Θέμελης» 2012).
▶Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, εκδ. Ζήτη, 2011.
▶Ανέστιος. Ημερολόγια, εκδ. Αγρα, Αθήνα, 2014.
▶Το κόκκινο της φωτιάς, δοκίμιο, εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα, 2016
▶Ο μοντερνιστής κριτικός Νικόλας Κάλας. Μια ποιητική εικόνων, ρημάτων, πραγμάτων, εκδ. Αρμός, Αθήνα, 2018.
▶Κοιλάδες του φόβου, εκδ. Εκκρεμές, Αθήνα, 2019.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Τ. Σέργης

Νίκος Τ. Σέργης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σέργης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε τον πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για τη φιλοσοφία του Κώστα Παπαϊωάννου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (με επόπτη τον καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο). Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη νεανική φιλοσοφία του Gyorgy Lukacs, στο πλαίσιο μεταδιδακτορικής έρευνας που ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρακλής Δ. Λογοθέτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λάκης Αποστολόπουλος

Λάκης Αποστολόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Λάκης Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε σκηνοθεσία στην ΑΣΚΘ. Το 1967 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1983 υπήρξε από τους πρωτεργάτες της διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Το 1986 ανέλαβε το σχεδιασμό και συντονισμό της Β΄ Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογειακής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Το 1998 εξέδωσε το φιλοσοφικό δοκίμιο "Η Δύση των Φαντασμάτων και η Μέσα Ελλάδα" όπου εξετάζει στο πεδίο του πολιτισμού τις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης και ταυτόχρονα προσεγγίζει το θέμα της ταυτότητας του σύγχρονου ελληνισμού. Το 2002 εκδόθηκε το δοκίμιό του "Οι τέσσερις Έλληνες", αφιερωμένο στους φιλοσόφους του "Ματαρόα" Κώστα Παπαϊωάννου, Κορνήλιο Καστοριάδη, Κώστα Αξελό και τον μουσικό Ιάνη Ξενάκη (εκδόσεις "Κάκτος"). Από το 2002 είναι πρόεδρος της Σύγχρονης Δελφικής Αμφικτυονίας, και από το 2005 πρόεδρος του ποιητικού θεσμού των "Καβαφείων". Το 2004, δημιουργώντας μια διεθνή ερευνητική ομάδα, έφερε στην επιφάνεια τον βυζαντινό δρόμωνα και εξέδωσε μαζί με τη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Bibliotheca Alexandrina) το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη με ξένο φορέα, υπό τον τίτλο: "Θησαυροί της αραβο-βυζαντινής ναυσιπλοΐας (7ος-13ος αι.)". Το 2006 εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2005 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2005 - Κ. Π. Καβάφης και νέοι συγγραφείς της Μεσογείου". Το 2008 διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο των Καβαφείων με θέμα: "Αθηναϊκή δημοκρατία και ο αυγχρονος κόσμος". Το ίδιο έτος, εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2006 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2006 - Αφιέρωμα στον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου", εκδ. Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία. Το 2009 διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο των Καβαφείων με θέμα: "Όψεις του ελληνισμού στη λογοτεχνία 1880-1940". Το 2010 εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2007 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2007 - Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη, στοχαστή της αυτονομίας", εκδ. Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σταμάτης (Συγγραφέας)

Ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Σταμάτης (Νίκος Στάμης) γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και τέλειωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ασχολείται με την ποίηση και το δοκίμιο, παράλληλα με τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα, από τα νεανικά του χρόνια. Το πρώτο του έργο "Δημοσθένης", ποιητικό δρώμενο σε τρεις πράξεις, εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Νίκος Στάμης από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 1986 και έκανε τρεις εκδόσεις. Ακολούθησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τρία μεγάλα συνθετικά ποιήματα από τις Αχαϊκές Εκδόσεις: "Μαθητεία στον Διονύσιο Σολωμό", "Ο άλλος μύθος του Ηρός" και "Χάσματα στο χρόνο". Ποιήματα και θεωρητικά του κείμενα έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Αποτέλεσμα της σπουδής του τα τελευταία χρόνια πάνω στον Πίνδαρο είναι το έργο "Το υπέρτατο νόημα της δόξας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μαυρίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Ρούμκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κουτσουρέλης

Κώστας Κουτσουρέλης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νοµικά και μεταφραστική στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μελέτες. Στις μεταφράσεις του περιλαμβάνονται έργα των Σαίξπηρ, Νοβάλις, Ρίλκε, Κάφκα, Γκόττφρηντ Μπεν, Οκτάβιο Πας κ.ά. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας δωματίου Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη που ανέβηκε το 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το 2015 παρουσίασε τον δραματικό μονόλογο Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη στο Μέγαρο Μουσικής. To 2010 εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στη Βεστφαλία της Γερμανίας, στις εκδηλώσεις «Ρουρ-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ίδρυμα Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Διακρίσεις: Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών (2013), Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου (2012), Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα (2012).

Διευθύνει την επιθεώρηση λόγου και ιδεών Νέο Πλανόδιον. Έχει γράψει ποιήματα, δοκίμια και δράματα. Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορούν η ποιητική του σύνθεση Νύχτα (2017) και οι μεταφράσεις: Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Η Δευτέρα Παρουσία (2012) και Γιαν Βάγκνερ, Το σπουργίτι του Γκέρικε και άλλα ποιήματα (2018), καθώς και το διπλό βιβλίο Η κόρη μου / Ουίλλιαμ Μπ. Γέητς, Προσευχή για την κόρη μου (2020).

 


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Αρμάος (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
453
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.689 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση