Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα

Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα
Ο νεο-οθωμανισμός αποτελεί ολοκλήρωση και επέκταση του ισλαμο-κεμαλισμού, στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων. Η Τουρκία, απέναντι στην εξασθένιση των περισσότερων από τους γείτονες της υιοθετεί μια επεκτατική πολιτική με νέους όρους, δηλαδή έναν συνδυασμό οικονομικής, στρατιωτικής και γεωπολιτικής ισχύος, η οποία χρησιμοποιεί το Ισλάμ και τη στρατηγική συμμαχία με τη Δύση, ως τους δύο πυλώνες της. Η Τουρκία θεωρείται από τους Αγγλοαμερικανούς ως η δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την επανεμφανιζόμενη Ρωσία. Αυτή η στρατηγική προϋποθέτει την κονιορτοποίηση των βαλκανικών, ειδικά των ορθόδοξων, πληθυσμών, και την «ενοποίησή» τους κάτω από μια νεο-οθωμανική Τουρκία, υπό την υψηλή εποπτεία των Η.Π.Α.

Έναντι της Ελλάδας χρησιμοποιείται μια πολυεπίπεδη πολιτική. Κατ΄αρχάς, συνεχίζεται ο στρατιωτικός εκβιασμός σε Ελλάδα και Κύπρο, διότι μια νεο-οθωμανική Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί ένα ελληνικό Αιγαίο, όπως υπογραμμίζει ο Νταβούτογλου, ενώ θέλει να ολοκληρωθεί η εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα. Όμως, χρησιμοποιεί παράλληλα και τη διπλωματία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τις μειονότητες. Και η χειραγώγηση των μειονοτήτων δεν περιορίζεται στις μουσουλμανικές μειονότητες στη Θράκη, αλλά περιλαμβάνει και αυτή των ελληνικών ή «ρωμαίϊκων» μειονοτήτων στην Τουρκία! Έτσι, το Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα στην Πόλη επιχειρείται να μεταβληθούν στα χέρια των Τούρκων σε όπλο για την υποταγή της Ελλάδας στην τουρκική πολιτική.

Ο νεο-οθωμανισμός δεν αποτελεί πλέον μια εξωτερική απειλή για την Ελλάδα, αλλά συνιστά μια εσωτερική παράμετρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο, που προωθούν και υποστηρίζουν τον τούρκικο νεο-οθωμανισμό. Ομάδες συμφερόντων που έχουν ως πυρήνα τους την διεθνοποιημένη και παρασιτική αστική τάξη της Ελλάδας, αλλά επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους κύκλους, ιδιαίτερα τους διανοουμένους, τους πολιτικούς, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. Ένα κλίμα παραίτησης και παρακμής ευνοεί την νεο-οθωμανική στρατηγική.

Ωστόσο η αντίσταση είναι εφικτή. Προϋποθέτει όμως την απόρριψη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., τη συγκρότηση ενός βαλκανικού πόλου, ικανού να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις στον μικρασιατικό όγκο, και την επιλογή ενός μοντέλου αποκέντρωσης και αυτόκεντρης ανάπτυξης που η οικολογική και οικονομική πραγματικότητα καθιστά αναγκαιότητα για τον 21ο αιώνα,. Προπαντός, απαιτείται μια πνευματική επανάσταση, η διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τον ελληνισμό.

247 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αντιπαραθέσεις
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 327.495 056 1 (Ελλάς - Σχέσεις - Τουρκία), 320.561 (Πολιτική - Τουρκία)
ISBN: 978-960-427-116-0
ISBN (10ψήφιο): 960-427-116-4
Βάρος: 0.4 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
15.21
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γεράσιμος Καραμπελιάς πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του στην Αμερική (ΒΑ και ΜΑ) και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το Mediterranean Quarterly και το Middle Eastern Studies, καθώς και σε ξενόγλωσσα βιβλία. Σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης (Πενταλιά Πάφου, 28 Φεβρουαρίου 1941) είναι Ελληνοκαναδός πανεπιστημιακός γεννημένος στην Κύπρο. Σπούδασε Ιστορία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Πανεπιστήμιο Παρισιού Ι). Εκεί λαμβάνει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα δίπλα στη γνωστή ακαδημαϊκό και ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί. Έπειτα στο ίδιο πανεπιστήμιο, λαμβάνει το 1974 το διδακτορικό του στην Πολιτική Κοινωνιολογία και δύο χρόνια αργότερα, το διδακτορικό του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα Νομικής στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει διδάξει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία[2] στα καναδικά πανεπιστήμια, στο Πανεπιστήμιο του Λαβάλ, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ. Έχει δημοσιεύσει πολλούς τόμους, ιδιαίτερα στο ακαδημαϊκό περιοδικό "Ελληνικές Σπουδές" ("Etudes helleniques-Hellenic Studies"), στο οποίο είναι εκδότης και έχει άρθρα στην γαλλική και αγγλική γλώσσα. Οι τομείς ενδιαφέροντός του περιλαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η ελληνική διασπορά. Διορίστηκε στο παρελθόν Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τα πολιτιστικά Κοινοτήτων και Μετανάστευσης και μέλος της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης του Κεμπέκ για τις Πολιτιστικές Κοινοτήτες (CIPACC). Ήταν επίσης δραστήριος σε διάφορες οργανώσεις και εκδηλώσεις του ελληνισμού στον Καναδά και το εξωτερικό. Είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ και στο περιοδικό "Ελληνικές Σπουδές". Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και διετέλεσε πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Ελληνισμού. Δημοσίευσε δεκάδες μελέτες και άρθρα στους πάρα πάνω τομείς στα γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά. Είναι αρθρογράφος της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος. Στο χώρο της λογοτεχνίας έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων και δημοσίευσε δοκίμια, φιλολογικά άρθρα και κριτική βιβλίου.

Ο Θεόδωρος Σπυρ. Μπατρακούλης γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προσανατολίσθηκε στη μελέτη των Γεωιστορικών, Πολιτιστικών και Γεωπολιτικών παραγόντων, καθώς και των θεσμικών προβλημάτων της πορείας της Τουρκίας, της Εγγύς-Μέσης Ανατολής καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DEA), με θέμα: "Η Ελλάδα μεταξύ της νέας βαλκανοποίησης και των ευρωπαϊκών επιταγών" (1993). Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ (Docteur, Ph. D.) του Πανεπιστημίου Paris VIII - Saint Denis το 2000 με θέμα: "Γεωπολιτική θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη μεταδιπολική περίοδο. Αλληλεπιδράσεις με τις περιφερειακές μεταβολές μετά το 1989". Στα βιβλία και τις διαλέξεις του χρησιμοποιεί διεπιστημονική μέθοδο υπό το φως των διδαγμάτων της σύγχρονης Γεωπολιτικής. Από το 1987 εργάσθηκε ως δικηγόρος. Προσέφερε υπηρεσίες του Υπουγείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπήρξε μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2003 έως το 2010, όπου στο Πρόγραμμα σπουδών "Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" δίδαξε Γενική Ιστορία της Ευρώπης. Έχει λάβει μέρος πραγματοποιώντας ανακοινώσεις για θέματα Γεωιστορίας, Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων σε συνέδρια, διεθνή και στην Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.