Ψηλή σηκώστε στέγη, ξυλουργοί. Σίμορ, συστατικά στοιχεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ψηλή σηκώστε στέγη, ξυλουργοί. Σίμορ, συστατικά στοιχεία

Νουβέλες

Jerome David Salinger

14.84€ -26% 10.98€

Ο ίδιος θεωρούσε τις δύο αυτές νουβέλες, "Ψηλή σηκώστε στέγη, ξυλουργοί" και "Σίμορ, συστατικά στοιχεία" ό,τι καλύτερο είχε γράψει. Πρόκειται για τα τελευταία κείμενα που ο Σάλιντζερ δημοσίευσε σε μορφή βιβλίου με πρωταγωνιστές τους δύο μεγάλους αδελφούς της οικογένειας Γκλας, τον Μπάντι και τον Σίμορ- το 1964, κι έκτοτε αποσύρθηκε απ΄ το λογοτεχνικό στίβο, αποφεύγοντας κάθε εσκεμμένη επαφή με τη δημοσιότητα. Στο "Ψηλή σηκώστε στέγη, ξυλουργοί", ο Μπάντι Γκλας, συγγραφέας και alter ego του Σάλιντζερ, περιγράφει τα ξεκαρδιστικά παράπλευρα δράματα του επεισοδιακού γάμου του μεγάλου του αδελφού, Σίμορ. Με το ίδιο σπιρτόζικο ύφος και το κράμα τρυφερότητας κι αποξένωσης που διαπνέει το "Φύλακα στη Σίκαλη", η ανεκδοτολογική αυτή νουβέλα κατορθώνει να σμιλεύσει -μέσα από τετριμμένες τραγωδίες, μικροπρεπείς εντάσεις και πολύ πάθος- το ακατέργαστο διαμάντι που είναι η πρόζα του Σάλιντζερ. Όσο για τον "Σίμορ" -για πολλούς το απαύγασμα της τέχνης του κι ένα αδιαφιλονίκητο αριστούργημα συνειδησιακής ροής- είναι το στοργικό ποτρέτο του πρεσβύτερου αδελφού Γκλας, διά χειρός και πάλι του αδελφού του Μπάντι. Αντιγράφοντας ένα από τα σπανιότατα και δημοσιευμένα μόνο στις πρώτες ανατυπώσεις του βιβλίου κείμενα του Σάλιντζερ για τις εν λόγω νουβέλες: "Όσο κι αν αποκλίνουν σε κλίμα ή σκοπό, και οι δύο αυτές ιστορίες καταγίνονται επιτακτικά με τον Σίμορ Γκλας, τον κύριο χαρακτήρα μου στην ημιτελή ακόμα σειρά μου για την οικογένεια Γκλας. [...] Παραδόξως, οι χαρές και η ικανοποίηση που μου προσφέρει το να γράφω για τους Γκλας αυξάνουν και βαθαίνουν με τα χρόνια. Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί, ωστόσο. Τουλάχιστον όχι έξω απ΄ το καζίνο της μυθοπλασίας μου"

Jerome David Salinger

Jerome David Salinger (Συγγραφέας)

Ο J. D. Salinger (1919-2010) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Κέρδισε τη συγγραφική του φήμη του με την έκδοση ενός και μόνο μυθιστορήματός, του "The Catcher in the Rye" ("Ο φύλακας στη σίκαλη", 1951), του οποίου ο κεντρικός ήρωας, Holden Caulfield, συνόψιζε τη βίαιη έκφραση του άγχους της νέας γενιάς της εποχής. Η αίσθηση που προκάλεσε το βιβλίο και η ταύτισή του με τη γενιά των μπήτνικ, ανάγκασε τον Σάλιντζερ να εγκαταλείψει τη Ν. Υόρκη για ένα σπίτι στους μακρινούς λόφους του Cornish, N.H. Προηγουμένως, είχε προλάβει να δημοσιεύσει και ορισμένα διηγήματά του, σε ένα από τα οποία -στο "A Perfect Day for Bananafish" ("Τέλεια μέρα για μπανανόψαρα", περιοδικό "New Yorker", 1949)-, εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Seymour Glass, χαρακτήρας τον οποίο ξαναβρίσκουμε στα βιβλία "Franny and Zooey" ("Φράνυ και Ζούι", 1961) και "Raise High the Roof Beam, Carpenter and Seymour: An Introduction" (1963), τα μόνα άλλα μυθιστορήματα που εξέδωσε ο Σάλιντζερ. Από 35, περίπου, διηγήματά του που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά, επέτρεψε να εκδοθούν όσα, κατά τη γνώμη του, μπορούσαν να αντέξουν στο χρόνο, στον τόμο "Nine Stories" ("Εννέα ιστορίες", 1953). Πέθανε τον Ιανουάριο του 2010 στο σπίτι του, στο Νιού Χαμπσάιρ, από φυσικά αίτια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αύγουστος Κορτώ

Αύγουστος Κορτώ (Μεταφραστής)

Ο Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το βιβλίο της Κατερίνας (2013), Επειδή είναι η καρδιά μου (2014), Μικρό χρονικό τρέλας (2016), Ρένα (2017), Σκυλίσια ψυχή (2018), Το μυστικό του Λεονάρντο (2019), Δέσποινα (2020), Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου (2021), Μισό παιδί (2021), Η άλλη Κατερίνα (2022)• τα ευθυμογραφήματα Έρως ανίκατε μάσαν (2015), Νεοελληνική μυθολογία (2016), Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά (2016), Φωτιά στα Σαββατόπαχα (2018)• η μαρτυρία Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου. Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης (2020). Επίσης, έχει γράψει βιβλία για παιδιά: Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ (2003), που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, Ο στοιχειωμένος πύργος της Ούρσουλα ντε Φλαφ (2005), Η μαμά δε θέλει να μου πάρει ζωάκι (2005), Έγκλημα στο Τούνδρα εξπρές (2011), Δεν ξανακάνω μπάνιο ποτέ! (2013), Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης (2016), Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ (2016) και Το ουφάκι (2017).

AddThis Sharing Buttons

Share to Facebook

Share to TwitterShare to LinkedIn


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
196
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.311 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση