Η διαδικασία εκλογής προέδρου δημοκρατίας και οι ερμηνευτικές της αμφιλογίες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διαδικασία εκλογής προέδρου δημοκρατίας και οι ερμηνευτικές της αμφιλογίες

Συλλογικό έργο

Ιφιγένεια Καμτσίδου

Αντώνης Ν. Μανιτάκης

15.00€ -10% 13.50€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604455232

  • Κατηγορίες:

    Νομική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    Σάκκουλας Εκδόσεις Α.Ε.

Η ανά χείρας έκδοση περιέχει αυτοτελείς μελέτες, που αποτέλεσαν σε μια πρώτη μορφή αντικείμενο εισήγησης και διεξοδικής συζήτησης στο IΑ΄ Συμπόσιο του Ομίλου ‘Αριστόβουλος Μάνεσης’, που οργανώθηκε στη Σύρο τον Σεπτέμβριο του 2009. Αφορμή υπήρξε το συνταγματικό ζήτημα που ανέκυψε τον Αύγουστο του 2009, ύστερα από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι στην προβλεπόμενη για τον Μάρτιο του 2010 εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το κόμμα της (τότε) αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σκόπευε να συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του νυν ΠτΔ κ. Κάρολου Παπούλια.

Οι απόψεις των θεωρητικών διχάστηκαν και ο διχασμός ανέδειξε ποικίλες ερμηνευτικές προσεγγίσεις των σχετικών με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας συνταγματικών διατάξεων. Αποκάλυψε ακόμη διαφορετικές θεωρήσεις του Συντάγματος.

Ο τόμος δεν συμβάλλει απλώς στην ερμηνεία των σχετικών με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνταγματικών διατάξεων, αλλά παρέχει επιπλέον και ένα πολύ χρήσιμο πανόραμα των θεωρητικών ρευμάτων που διατρέχουν σήμερα την ελληνική συνταγματική θεωρία.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιφιγένεια Καμτσίδου (Συγγραφέας)

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νομικά στην Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ (Γαλλία) και της Μεσσίνα (Ιταλία). Κυριότερο έργο της στα ελληνικά "Η επιφύλαξη υπέρ του νόμου ως περιορισμός, εγγύηση και διάμεσος των ελευθεριών", Σάκκουλα, 2001, ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Ν. Μανιτάκης

Αντώνης Ν. Μανιτάκης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε, (1944) μεγάλωσε και σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, εξελέγη, το 1982, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάσκει έκτοτε τα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου και της Πολιτειολογίας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ, του Παρισιού VIII, της Ρώμης και έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις Η.Π.Α. Έχει ακόμη ασκήσει καθήκοντα αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρπωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Είναι ιδρυτικό και δραστήριο μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Σ. Κατρούγκαλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Χ. Χρυσόγονος

Κώστας Χ. Χρυσόγονος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Χ. Χρυσόγονος γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και το Αννόβερο. Το 1987 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου. Το 2003 εκλέχθηκε ομόφωνα Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού από το 1989. Παράλληλα διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, από την ίδρυσή της το 1995 ως σήμερα. Έχει διατελέσει σύμβουλος σπουδών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δώδεκα βιβλία και περισσότερες από πενήντα μελέτες δημοσιευμένες σε νομικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους, στην ελληνική, αγγλική ή γερμανική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Β. Βλαχόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Γεραπετρίτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Θ. Ανθόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Θ. Ανθόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Κ. Βιδάλης (Υπεύθυνος Σειράς)


Θανάσης Κ. Παπαχρίστου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Θ. Κ. Παπαχρίστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Αστικό Δίκαιο και Κοινωνιολογία Δικαίου. Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έχει συγγράψει βιβλία Αστικού Δικαίου και Κοινωνιολογίας Δικαίου.

Λίλιαν Μήτρου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Λίλιαν Μήτρου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1982-1987) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Φραγκφούρτης, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ Νομικής (1993). Από το 1999 είναι αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αθανάσιος Γ. Ξηρός (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Θανάσης Ξηρός είναι διδάκτορας του τμήματος πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα για το δίκαιο των πολιτικών κομμάτων, το εκλογικό δίκαιο, το πολιτικό χρήμα, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιστορία των συνταγματικών θεσμών σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το έργο του μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: "Ζητήματα δικαίου των πολιτικών κομμάτων" (2003), "Ζητήματα εκλογικού δικαίου" (2007), "Τα οικονομικά του εκλογικού αγώνα" (2007), όλα από τις εκδόσεις "Αντ. Σάκκουλα", Αθήνα - Κομοτηνή.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Απροσδιόριστο δέσιμο
Σελίδες:
160
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση