Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Πολυχρόνιος Β. Κωνσταντάς και η πολιτική ζωή της Κέρκυρας το 19ο αιώνα
Συγγραφέας:   Όλγα Παχή


Ο Πολυχρόνιος Β. Κωνσταντάς και η πολιτική ζωή της Κέρκυρας το 19ο αιώνα
Η κ. Όλγα Παχή έχει συνθέσει μια βιογραφία και πολιτική ιστορία του βουλευτή Κερκύρας Πολυχρόνη Κωνσταντά, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του αγροτικού κόμματος τα τέλη του 19ου αιώνα, στην Κέρκυρα. Παρά το γεγονός ότι το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη μεταρρύθμιση της αγροτικής και γαιοκτητικής πολιτικής στα Επτάνησα, οι μαρτυρίες για τη ζωή του είναι ελάχιστες.

Ύστερα από ενδελεχείς μελέτες, η κ. Όλγα Πάχη μπόρεσε να αποκαταστήσει μια συνέχεια στην πολιτική και κοινωνική σταδιοδρομία του βουλευτή αλλά και να παρακολουθήσει την εξέλιξη, μέσα από αυτήν τη σταδιοδρομία, της συζήτησης του αγροτικού ζητήματος, η οποία είχε κινητοποιήσει όλους περίπου τους διανοουμένους και νομικούς των Επτανήσων κατά τον 19ο αιώνα.

Επίσης, αναδεικνύεται το πολιτικό κλίμα που απέρρεε από τη διαμάχη γύρω από τη γαιοκτησία και την κατάργηση της και το οποίο αποτυπωνόταν στο κλίμα των εκλογών για την εκλογή βουλευτών στα Επτάνησα τα τέλη του 19ου αιώνα. Παρακολουθούμε έτσι τον ρόλο και τις στρατηγικές των σημαντικών πολιτευτών της Κέρκυρας, όπως του Γ. Θεοτόκη, αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων των άλλων νομών της Επτανήσου καθώς και τη σημασία, όλο και μεγαλύτερη της ψήφου των χωριών, στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Το βιβλίο, επομένως, φωτίζει την κοινοβουλευτική ιστορία, αλλά και την κοινωνική, καθώς και την ιστορία των ιδεών αφού φέρνει στο φως πολλές συζητήσεις κοινωνικού και νομικού χαρακτήρα που συνόδευσαν την προβληματική των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, αποκαθιστά τη σταδιοδρομία της ξεχασμένης και σχεδόν άγνωστης φυσιογνωμίας αυτού του βουλευτή, που, αν και το όνομα του έχει δοθεί σε ένα δρόμο της Κέρκυρας, αγνοούσαμε ακόμα και την ημερομηνία του θανάτου του.

Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

24χ17 εκ., 260 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Κέρκυρα
Ταξινόμιση DDC: 324.209 2 (Πολιτικοί), 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς), 938.961 (Κέρκυρα - Ιστορία), 938.96 (Επτάνησα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-7430-62-5
ISBN (10ψήφιο): 960-7430-62-Χ
Βάρος: 0.534 κιλά
Εκδότης: Απόστροφος
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Όλγα Παχή γεννήθηκε το 1960. Το 1982 πήρε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1984 πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 1996 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 1985 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Κέρκυρας και από το 2003 είναι Σύμβουλος Φιλολόγων και Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.