Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ulysses
(Οδηγός ανάγνωσης)
Συγγραφέας:   Άρης Μαραγκόπουλος


Offer
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο αναγνώστης για τον Τζέιμς Τζόις και το "Ulysses" υπάρχουν εδώ!

Το "Ulysses: Oδηγός Ανάγνωσης", έχει ήδη μια σημαντική διαδρομή στην ελληνική αναγνωστική κοινότητα, κιόλας από το 1995 (1η έκδοση Δελφίνι) μέχρι πολύ αργότερα, όταν εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοσή του (Κέδρος 2001).

Με το βιβλίο, που εξηγεί κεφάλαιο προς κεφάλαιο τον "Οδυσσέα" του Τζέιμς Τζόις, έχει ασχοληθεί όλη η έγκυρη βιβλιοκριτική με θετικότατη αντιμετώπιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη κιόλας έκδοση του βιβλίου, ο καθηγητής της αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio, Morris Beja, από τη θέση του Executive secretary στο International James Joyce Foundation, τόνισε μεταξύ των άλλων "...προσωπικά απόλαυσα τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσαρμόζει τη μέθοδο του πρωτοτύπου στη δική του γραφή. Αυτό πραγματικά αποτελεί εντυπωσιακό κατόρθωμα", ενώ ο έγκυρος βιβλιοκριτικός Δημ. Δασκαλόπουλος, έγραψε στα Νέα: "Υποθέτω πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν διαβάσει και έχουν κατανοήσει στο πρωτότυπο τον "Οδυσσέα" [...]. Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενναία "μεσολαβητική" προσπάθεια, η οποία εμπλουτίζει την έτσι κι αλλιώς πενιχρή και διστακτική ελληνική βιβλιογραφία για τον Τζόις και μάλιστα για ένα από τα πιο δυσπρόσιτα έργα του".

Ο αναγνώστης που θέλει να κατανοήσει αυτό το εμβληματικό βιβλίο που σφράγισε με την παρουσία του τον 20ό αιώνα, με τον "Οδηγό Ανάγνωσης" του Άρη Μαραγκόπουλου είναι σε θέση να απολαύσει τη διαδρομή από τη σύλληψη έως τη συγγραφή του, από την ανάγνωσή του κεφάλαιο προς κεφάλαιο, χαρακτήρα προς χαρακτήρα, έως την πρόσληψή του από τους έμπειρους αναγνώστες/ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Αν το "Ulysses" θεωρείται ένα από τα πιο απροσπέλαστα βιβλία στην παγκόσμια λογοτεχνία το "Ulysses: Oδηγός Ανάγνωσης" του ΄Αρη Μαραγκόπουλου είναι ένας προσιτός χάρτης για την απολαυστική προσπέλασή του.


Σημείωση: Επανέκδοση: "Δελφίνι", 1995· "Κέδρος", 2001.

24χ17 εκ., 492 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επί των Κειμένων
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 891.62 (Ιρλανδική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Άρης Μαραγκόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-6863-49-3
ISBN (10ψήφιο): 960-6863-49-2
Βάρος: 1.049 κιλά
Εκδότης: Τόπος
Έτος Κυκλοφορίας: 2010

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 στα 5 Αστέρια! (5 από 5 με 1 ψήφο)
36.58
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it
Reviews  Γράψε τη δική σου κριτική

ΓΡΑΦΕΙ Η/Ο
Ανώνυμος Χρήστης

Ο Ιρλανδός Οδυσσέας δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. «Πρόκειται για το βιβλίο, στο οποίο όλοι χρωστάμε κι από το οποίο κανένας μας δεν μπορεί να ξεφύγει» θα πει ο T.S. Eliot και θα ʽχει απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, ο Ulysses (κατά τη λατινική μετεγγραφή του ονόματος «Οδυσσεύς») είναι στριφνός όχι μόνο για τον αμύητο, αλλά και για τον μυημένο αναγνώστη. Ο Οδυσσέας του Joyce δεν είναι ένα συνηθισμένο ανάγνωσμα· είναι ένα μέτρο αποτίμησης της αναγνωστικής μας επάρκειας.

Η γλώσσα παρακολουθεί την εξέλιξη της αγγλικής μέσα στα χρόνια, χωρίς να διστάζει να μεταφέρει στον αναγνώστη όσα ακούγονται στα σκοτεινά, στα μπορντέλα και τα κατώγια. O Ulysses άλλοτε αγορεύει, αναλύει και επιχειρηματολογεί και, άλλοτε πάλι, τραυλίζει μισόλογα και βλαστήμιες. Πρωτίστως μονολογεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ο Joyce δεν μιλάει για το σώμα της λογοτεχνίας, το θωπεύει· ενίοτε με το σκανδαλιστικό γάντι της ευρυμάθειας . Η λογοτεχνία είναι η Ιθάκη κι η Πηνελόπη του. Οι άλλες γνώσεις τον συναρπάζουν. Περνάει από τα μέρη τους. Γοητεύεται. Γοητεύει. Μα πάντοτε κατατείνει προς τη γλυκιά και άπιστη Molly του.

Ο αναγνώστης που θα αποπειραθεί τον διάπλου του Ulysses θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με αυτές, αλλά και με πολλές άλλες δυσκολίες. Κάποιοι ξεμπαρκάρουν στο πρώτο κεφάλαιο. Κάποιοι άλλοι επιμένουν μέχρι το τέλος. Εκείνοι ανταμείβονται πλουσιοπάροχα από το ταξίδι. Η αφήγηση του Joyce, μπορεί να φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της ανοιχτής θάλασσας, όμως δεν παύει να είναι μεθυστική.

Ο Άρης Μαραγκόπουλος, ο οποίος ξέρει καλά τις ιρλανδικές θάλασσες, εξέδωσε πριν από χρόνια έναν τόμο με Οδηγίες Προς Ναυτιλλομένους, ο οποίος βοηθά τον αναγνώστη να περάσει ανάμεσα απʼ τις Συμπληγάδες των νύξεων και των υπαινιγμών και τις Πλαγκτές των συμβολισμών και των πολυποίκιλων αναφορών, και να εμβαθύνει στο αριστουργηματικό κείμενο του Joyce, χωρίς να καταποντιστεί μέσα του.

Ο Οδηγός του Μαραγκόπουλου περιλαμβάνει:
• Εκτενή Εισαγωγή.
• Ιστορικό της εκδοτικής οδύσσειας, που πέρασε το βιβλίο του Joyce.
• Επιλεγμένα αποσπάσματα, μεταφρασμένα ειδικά για την εν λόγω έκδοση.
• Σύνοψη της πλοκής κάθε επεισοδίου.
• Ομηρικές και αρχαιοελληνικές αναφορές.
• Επεξηγήσεις των αναφορών του Joyce στη Λογοτεχνία και στο επέκεινα της Λογοτεχνίας.
• Διασαφήσεις συμβολισμών, νύξεων και δηκτικών αναφορών.
• Παρουσίαση της μυθοπλαστικής-αφηγητ-
κής τεχνικής που χρησιμοποιεί ο Joyce σε κάθε κεφάλαιο.
• Κατατοπιστικά σχόλια.
• Χρονολόγιο.
• Βιβλιογραφία.
• Ευρετήριο.

Στο πρώτο μου μπάρκο στο έργο του Joyce το βιβλίο του Μαραγκόπουλου υπήρξε ένας πολύτιμος παραστάτης. Αυτή η παρουσίαση είναι το δικό μου ευχαριστώ.Πληροφορίες

Μαραγκόπουλος, Άρης
Ο Άρης Μαραγκόπουλος συγγράφει και μεταφράζει λογοτεχνία και δοκίμιο. Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών σε εφημερίδες όπως Η Ελευθεροτυπία, Το Βήμα και Η Αυγή, καθώς και στα σχετικά περιοδικά. Λογοτεχνία: - 1982, "Όλντσμομπιλ" μυθιστόρημα - 1983, "Ψυχομπουρδέλο" (διηγήσεις, ποιήματα) - 1985 "Δεν είναι όλα σινεμά μωρό μου" (διηγήσεις, ποιήματα) - 1998 "Οι ωραίες μέρες του Βενιαμίν Σανιδόπουλου" (μυθιστορία_ - 2002, "Αγάπη, κήποι, αχαριστία" (μυθιστορία) κ.ά. Δοκίμιο: - 1997, Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο - 2001 Ulusses, οδηγός ανάγνωσης κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.