Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνική οικονομία
(Μια πρώτη προσέγγιση)

Offer
Ως "θολό τοπίο" θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σήμερα η Κοινωνική Οικονομία. Ως όρος δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων χωρών. Το περιεχόμενο της δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με σαφήνεια από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και η σημασία της βρίσκεται υπό διερεύνηση, μαζί με τις μεθόδους αποτίμησής της. Το σημείο στο οποίο υπάρχει σύγκλιση είναι ότι οι φορείς που υπάγονται στην Κοινωνική Οικονομία δεν είναι φορείς του δημοσίου ούτε επιχειρήσεις κεφαλαίου, που δραστηριοποιούνται με σκοπό την απόληψη κέρδους το οποίο αποδίδεται στους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου. Είναι συλλογικές προσπάθειες ατόμων που συγκροτούνται εθελοντικά, με ποικιλία στόχων, οι οποίοι έχουν αποκλειστικά ή κατά ένα μέρος τη διάσταση του κοινωνικού οφέλους.

Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση του θέματος της Κοινωνικής Οικονομίας. Η προσέγγιση αυτή είναι χρήσιμη για την οριοθέτηση και ανάλυση του περιεχομένου της σε σύγκριση με παρεμφερείς έννοιες και φορείς, όπως Κοινωνία των πολιτών, Μη κερδοσκοπικός τομέας, Εθελοντικός τομέας, Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, Φιλανθρωπικές οργανώσεις, Κοινωνικές επιχειρήσεις κ.λπ. Επιπλέον, παρέχεται η ευκαιρία διαπίστωσης της ύπαρξης μεικτών, υβριδικών μορφών, που προέρχονται από συνεργασία ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων με φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας.

Η άποψη που υιοθετείται από τους συγγραφείς για το περιεχόμενο της Κοινωνικής Οικονομίας είναι η αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία σε αυτή υπάγονται οι συνεταιρισμοί, οι αλληλασφαλιστικοί φορείς, τα σωματεία και τα ιδρύματα. Δε θα ήταν δυνατόν, όμως, να μη θιγούν και θέματα όπως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το Οικουμενικό Σύμφωνο, μέσω των οποίων ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλοι ευρέος φάσματος φορείς προβάλλουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, επιτυχώς ή όχι.

24χ17 εκ., 247 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πανεπιστημιακά Βιβλία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330 (Οικονομία ), 361.2 (Κοινωνική πολιτική)
ISBN: 978-960-6738-26-5
ISBN (10ψήφιο): 960-6738-26-4
Βάρος: 0.457 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
16.82
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.12
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κώστας Παπαγεωργίου είναι καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του ίδιου πανεπιστημίου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Ε.Μ.Π., στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) ως προϊστάμενος της υπηρεσίας μελετών και ως γενικός διευθυντής. Με τη θεωρία και την πράξη των συνεταιρισμών ασχολείται από το 1971.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.