Η Συμφωνία της Βάρκιζας: το πρελούδιο του Εμφύλιου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Συμφωνία της Βάρκιζας: το πρελούδιο του Εμφύλιου

65 χρόνια

Συλλογικό έργο

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιάννης Σκαλιδάκης

  • Προσωρινά μη διαθέσιμο

    Καλέστε μας για πληροφορίες

  • ISBN:

    9789608359864

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2010

  • Εκδότης

    Ελευθεροτυπία

Περιέχονται τα κείμενα:
- Γιάννης Σκαλιδάκης, "Η παράδοση της εξουσίας από το ΕΑΜ μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας"
- Θεόδωρος Σαμπατακάκης, "Από τα Δεκεμβριανά στη Συμφωνία της Βάρκιζας και την προκήρυξη των εκλογών του 1946"
- Γιούλη Κόκκορη, "Τι έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής για τη Συμφωνία της Βάρκιζας"
- Πέτρος Παπαπολυβίου, "Ο ΕΑΜικός τύπος και η Συμφωνία της Βάρκιζας"
- Γιώργος Μαργαρίτης, "Η "δια των πτωμάτων" πολιτική"
- Βασιλική Λάζου, "Η διαφωνία του Άρη Βελουχιώτη και η στάση του μετά τη Βάρκιζα"
- Συμφωνία της Βάρκιζας: όλο το κείμενο της Συμφωνίας και τα χωριστά Πρωτόκολλα.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σκαλιδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Παπαπολυβίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Σαμπατακάκης

Θεόδωρος Σαμπατακάκης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σαμπατακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σπουδές, με ειδίκευση στη συγκριτική πολιτική ανάλυση. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο γνωστικό αντικείμενο των διεθνών σχέσεων. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στο περιοδικό "Ιστορικά" της Ελευθεροτυπίας, και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την πληροφορική και εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης στην "Κοινωνία της Πληροφορίας" Α.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιούλη Κόκκορη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Α. Καρδάσης (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε το 1956 στη Δημητσάνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι. Από το 1987 διδάσκει οικονομική ιστορία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα αντικείμενα των ερευνών του περιλαμβάνουν θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ιστορία.

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23x18
Βάρος:
0.436 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση