Λόγος γυναικών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λόγος γυναικών

Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου: Κομοτηνή, 26-28 Μαΐου 2006

Συλλογικό έργο

Κωστούλα Σκλαβενίτη

Αθηνά Βογιατζόγλου

Περιεχόμενα:

Βασιλική Κοντογιάννη, Προλογικό σημείωμα
Χαρίκλεια Ιωαννίδου, Χαιρετισμός προέδρου
Λουκία Δρούλια, Εισαγωγική ομιλία "Ένα δύσκολο εγχείρημα: η αυτοπαρουσίαση"

Τύπος Γένους Θηλυκού
- Ελένη Φουρναράκη, "Ένα πρώιμο γυναικείο δημοσιογραφικό εγχείρημα: η "Κυψέλη" της Ευφροσύνης Σαμαρτζίδου (Κωνσταντινούπολη, 1845)"
- Κωστούλα Σκλαβενίτη, "Οι σουφραζέτες της πένας. Μια συζήτηση για τη γυναικεία ψήφο στο περιοδικό Ελλάς το 1912"
- Σοφία Ντενίση, "Μια διερεύνηση της εικόνας της γυναικείας λογοτεχνικής και εικαστικής παρουσίας (1900-1940) με αφορμή ένα ερευνητικό πρόγραμμα
- Νίνα Παλαιού, "Η Ευγενία Ζωγράφου και το περιοδικό Ελληνική Επιθεώρησις"
- Βίκη Σαρακατσιάνου, "Η γυναικεία εικαστική παρουσία μέσα από τον περιοδικό τύπο του μεσοπολέμου"
- Πέρσα Αποστόλη, "Μια πρώιμη κριτική παρουσίαση του W.B. Yeats από την Αλεξάνδρα Πλακωτάρη"

Γυναικεία Γραφή του 19ου Αιώνα
- Ειρήνη Ριζάκη, "Το φύλο της γραφής ή η γραφή ως δικαίωμα στο ελληνικό 19ο αιώνα"
Νίκος Μαυρέλος, "Η απουσία του ανδρικού λόγου/ρόλου ως εξουσιαστικού σε διηγήματα της Α. Παπαδοπούλου"
Αιμιλία Χριστοδούλου, "Η Μαρία Μ. Δήμιτσα και οι ομηρικές ηρωίδες στο β` μισό του 19ου αιώνα"

Νεότερη και Σύγχρονη Λογοτεχνικής Γραφή
Ποίηση
- Βασιλική Κοντογιάννη, "Από την ποίηση της Κικής Δημουλά: αναγωγές της καθημερινότητας"
- Κατερίνα Καρατάσου, "`Ότι δια σου αρμόζεται γυνή τω ανδρί`. Η αναζήτηση της αυτοτέλειας στη συλλογή `Αντιθέσεις` (1957) της Ζωής Καρέλλη"
- Αθηνά Βογιατζόγλου, ""... χωρίς γραφή/να χορέψω προστάζεις": Ο ανατρεπτικός διάλογος της Μαρίας Κυρτζάκη με την παραδοσιακή μετρική"
- Βαρβάρα Ρούσσου, "`... γράφουμε ποίηση στο φύλο των αγγέλων πια...`: ανιχνεύοντας το γυναικείο πρόσωπο σε τρεις ποιήτριες της γενιάς του `90"
- Ελισάβετ Αρσενίου, "Σημειωτική εμπειρία και γυναικεία γραφή: Το υποκείμενο- εν-προόδω"
- Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, "Στον διαλεκτό λόγο της Κατίνας Βεΐκου-Σεραμέτη"
- Βασίλης Λέτσιος, "Γράφοντας στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ: Κατάσταση Πολιορκίας`"

Πεζογραφία
- Σοφία Βούλγαρη, "Εγκώμιο του ψέματος: Ανάγνωση του Rien ne va plus της Μαργαρίτας Καραπάνου"
- Σοφία Ιακωβίδου, "Μεταξύ μητέρας και κόρης: το ρήμαγμα. Η περίπτωση της Μαργαρίτας Καραπάνου"
- Λευτέρης Παπαλεοντίου, "Γυναίκες πεζογράφοι στην Κύπρο"

Γυναίκες του Κλασικού και Βυζαντινού Παρελθόντος
- Ανδρέας Μάνος, "Ο λόγος της σιωπής και της μυστικής εμπειρία"
- Ανδρέας Μιχαλόπουλος, "Sed mihi quid prodest? (Ov. Her. 1.47): `γυναικεία` οπτική και ανδροκρατούμενος κόσμος στις `Ηρωίδες` του Οβιδίου"
- Χρυσάνθη Τσίτσιου-Χελιδόνη, "Λόγος γυναικών και το γήρας. Τέσσερα παραδείγματα από την ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα (Σαπφώ, Λυδία, Σίβυλλα, Πέριλλα)
- Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, "Ο λόγος της σιωπής: η `γυναικεία` φωνή στη ρωμαϊκή ερωτική ελεγεία. Η περίπτωση της ελεγείας 1.3 του Προπέρτιου (πρώτη προσέγγιση)"
- Γρηγόριος Παπαγιάννης, "Κασία: Μια ιδιότυπη γυναικεία `φωνή` στο Βυζάντιο"
- Μαρία Τζιατζή-Παπαγιάννη, "Άννα Κομνηνή: Μεταξύ ιστορίας και μονωδίας"
- Στέλλα Χελιδώνη, "Η κρίσιμη επιλογή της Σαχραζάτ. Μια ιδιαίτερη περίπτωση γυναικείου αφηγηματικού λόγου"

Τέχνες
- Φαίη Ζήκα, "Προσθετική τέχνη: Αμφισβητώντας τα όρια των φύλων"
- Γιώργος Σακαλλιέρος, "Η θέση της γυναίκας στην έντεχνη νεοελληνική μουσική δημιουργία (19ος-20ός αι.). Μια ιστορική επισκόπηση"
- Κωνσταντίνος Κυριάκος, "Γυναικεία πορτρέτα στο όψιμο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη. Μια παρουσίαση πτυχών του κεντρικού γυναικείου χαρακτήρα στα έργα `Διαμάντια και μπλουζ` (1990) και `Ο ουρανός κατακόκκινος` (1997)"
- Dennis Christilles, "Re-shaping the message: Aristophanes in a Contemporary Context"

Θεωρία και Κριτική
- Σούλα Οικονομίδου, "`Λόγος γυναικών` και φεμινιστική κριτική: η προσέγγιση της διαφοράς και η διαφορά στην προσέγγιση"
- Γιώργος Θαλάσση, "Ο γυναικείος λόγος και η γυναικεία γραφή"
- Αλεξάνδρα Θαλάσση, "Μπορούν οι γυναίκες να γράψουν για άντρες;"
- Δώρα Κάσκαλη, "Άλκης Θρύλος: μία διαρκής ψευδωνυμική παρενδυσία"
- Βασίλης Βασιλειάδης, "Η γυναίκα συγγραφέας στα μάτια των ανδρών κριτικών του μεσοπολέμου"
- Άννα Σάγγου, "Απόψεις της κριτικής για τη `γυναικεία γραφή` της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ"

Αυτοβιογραφική Διάσταση
- Renee-Paule Debaisieux, "Et pourtant on entend sa voix… Constantin Christomanos, porte-parole de l`imperatrice Elisabeth d`Autriche dans `Το βιβλίο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ`"
- Francoise Simonet - Tenant, "Le vertige des noms ou de quell nom signer son autobiographie quand on est une femme?"
- Sabine krenker, "Voix de femmes dans la rupture amoureuse a travers l`exemple de Marcelle Sauvageot dans `Laissez-moi` et celui de Sophie Calle dans `Douleur exquise`"

Ιστορία και Κοινωνία
- Μάρθα Πυλία, "Γυναικείες φιγούρες σε οθωμανικό περιβάλλον (18ος-19ος αι.)"
- Μαίρη Μικέ, "Διαπλοκές λόγων περί φυλής και φύλου σε κείμενα του 19ου αιώνα"
- Βασιλική Θεοδώρου, "Η προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας στο Μεσοπόλεμο"
- Αγγελική Ψαρρά, "Λόγοι των γυναικών, λόγοι περί γυναικών: πολιτικές χρήσεις της μητρότητας στην Ελλάδα του Εμφυλίου Πολέμου"
-Φραγκίσκος Καμπασελε, "`Επικαλούμαι τους πόνους της γέννας`: θεολογικός λόγος των θεραπευτριών της Αφρικής"

Καταληκτική Συνεδρία
- Erendiz Atasu, "Women`s Literature"
- Αθηνά Κακούρη, "Ο κόσμος της σιωπής"
- Μαρίνα & Εύα Καραϊτίδη, "Η μετάβαση από ανδρική σε γυναικεία διοίκηση στο εσωτερικό της παλαιότερης εκδοτικής επιχείρησης"
- Ρέα Γαλανάκη, "Κάποιες σκέψεις για τον `γυναικείο λόγο` σήμερα"
- Αικατερίνη Κουμαριανού, "Τελικό, σύντομο σχόλιο"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωστούλα Σκλαβενίτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Βογιατζόγλου

Αθηνά Βογιατζόγλου (Συγγραφέας)

H Aθηνά Bογιατζόγλου γεννήθηκε στην Aθήνα το 1966. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης και εκπόνησε το διδακτορικό της στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1989-1993). Δίδαξε στις Φιλοσοφικές Σχολές της Kρήτης και της Πάτρας και το 2001 εξελέγη λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων όπου σήμερα υπηρετεί ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία "H Mεγάλη Iδέα του λυρισμού. Mελέτη του "Προλόγου στη Zωή" του Σικελιανού" (Πανεπιστημιακές Eκδόσεις Kρήτης, 1999), "Η γένεση των πατέρων. Ο Σικελιανός ως διάδοχος των εθνικών ποιητών" (Καστανιώτης, 2005) και " Ποίηση και πολεμική: Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα". (Κίχλη, 2015). Eπιμελήθηκε την έκδοση του μυθιστορήματος του Aχιλλέως Λεβέντη "H Tασσώ" (στη σειρά "H πεζογραφική μας παράδοση", Εκδόσεις Nεφέλη, 2000), καθώς και το βιβλίο του Γ. Π. Σαββίδη "Λυχνοστάτες για τον Σικελιανό" (Εκδόσεις Eρμής, 2003).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελισάβετ Αρσενίου

Ελισάβετ Αρσενίου (Συγγραφέας)

Η Ελισάβετ Αρσενίου είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεοελληνική Φιλολογία από το Κέντρο Οθωμανικών, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν ζητήματα μοντερνισμού και πρωτοπορίας της ελληνικής λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Ντενίση (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Κοντογιάννη (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Κοντογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα (1953), όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έπειτα, για να κάνει πιο προχωρημένες σπουδές νεοελληνικής φιλολογίας, έζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι. Εκεί άρχισε να εργάζεται στην εκπαίδευση, διδάσκοντας γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Από το 1993 εργάζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες, λίγες μεταφράσεις και μία διασκευή ενός αφρικανικού μύθου. Η ποιητική συλλογή "Κύκλοι" είναι το πρώτο της ποιητικό βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέρσα Αποστολή

Πέρσα Αποστολή (Συγγραφέας)

Η Πέρσα Αποστολή γεννήθηκε στη Ρόδο. Είναι απόφοιτη Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (B.A Ph.D) και του King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Μ.Α). Από το 2003 εργάζεται ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει ως ειδική επιστήμονας στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Είναι τακτικό μέλος της ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μαυρέλος

Νίκος Μαυρέλος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Μαυρέλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διδακτορική του διατριβή εστιάζει στο κριτικό έργο του Ν. Επισκοπόπουλου ("Οι κοσμοπολίτες και οι φουστανελοφόροι. Το ελληνόγλωσσο κριτικό έργο του Νικόλαου Επισκοπόπουλου", 2001). Έχει δημοσιεύσει ανθολογία διηγημάτων του Ν. Επισκοπόπουλου με εισαγωγή (2002), μία σχολιασμένη μετάφραση σατιρικών διηγημάτων του Ε. Πόε με εκτενή εισαγωγή ("Ο Σατιρικός Πόε. Διηγήματα", 2005), μία μονογραφία για το έργο του Εμμ. Ροΐδη ("Το ψηλαφητό παλίμψηστο της ροϊδικής γραφής. Ζητήματα λογοτεχνικής και πολιτισμικής θεωρίας", 2008), και τις μελέτες "Η επαρχία της ανυπάρκτου": Είδη, διακείμενα, γλώσσα και νεοτερική ιδεολογία στην "Αληθή Ιστορία" (΄Ανώνυμος του 1789΄)" (2016) και "Roidis΄ tangible images and Baudelaire΄s paintings of modern life. Aspects of Modernity in Emmanouil Roidis΄ works", LAP LAMBERT Academic Publishing, (2018). Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί, επίσης, σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία· Θεωρίες για τα λογοτεχνικά είδη, Αισθητική, Πολιτισμική Θεωρία, Θεωρία των Ιδεών, Θεωρίες διακειμενικότητας, Θεωρίες σχετικές με τον πεζό λόγο (αφηγηματολογία, θεματική, μορφολογική προσέγγιση κ.λπ.), Θεωρίες για τη Νεοτερικότητα (17ος - 19ος αιώνας)· Πεζογραφία και κριτική 18ου και 19ου αιώνα· Λογοτεχνία και ζωγραφική· Λογοτεχνία και Φιλοσοφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Φουρναράκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Νικολοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Ριζάκη (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Ριζάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Lyon 2. Το 2004 υποστήριξε τη διατριβή της στον τομέα νεοελληνικής φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με θέμα: "Οι "γράφουσες" Ελληνίδες του IΘ΄ αιώνα και η διείσδυσή τους στο χώρο των γραμμάτων: έμφυλοι αποκλεισμοί και μετατοπίσεις". Σήμερα εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Βιβλιολογικό Εργαστήρι "Φίλιππος Ηλιού").
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Σαρακατσιάνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίνα (Ματρώνα) Παλαιού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαρβάρα Ρούσσου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αιμιλία Χριστοδούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Καρατάσου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Κοντογιάννη (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Κοντογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα (1953), όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έπειτα, για να κάνει πιο προχωρημένες σπουδές νεοελληνικής φιλολογίας, έζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι. Εκεί άρχισε να εργάζεται στην εκπαίδευση, διδάσκοντας γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Από το 1993 εργάζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες, λίγες μεταφράσεις και μία διασκευή ενός αφρικανικού μύθου. Η ποιητική συλλογή "Κύκλοι" είναι το πρώτο της ποιητικό βιβλίο.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
722
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.274 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση