Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διαβάζοντας το παρελθόν
(Τρέχουσες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην αρχαιολογία)
Συγγραφείς:   Ian Hodder, Scott Hutson,


Offer
Το κύριο ρεύμα στην αρχαιολογία της δεκαετίας του ΄70, η "διαδικαστική αρχαιολογία", είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρότυπο των φυσικών επιστημών. Η τάση αυτή αμφισβητήθηκε, στη συνέχεια, από μία "μεταδιαδικαστική" αρχαιολογία που προτίμησε να ακολουθήσει τις ευρύτερες προοπτικές της ιστορίας και της ανθρωπολογίας, επιμένοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το περιβάλλον και το νόημα της συμπεριφοράς, καθώς και ότι όσοι ασκούν την αρχαιολογία οφείλουν να αναγνωρίζουν τις ιδεολογικές χρήσεις της. Ο Ian Hodder αναδείχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία της νέας κίνησης με το βιβλίο του Διαβάζοντας το παρελθόν (1η έκδ. 1986, 2η έκδ. 1991), που έχει παρουσιαστεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. Ο Hodder εστιάζει στη δική του "συγκειμενική" προσέγγιση, που εντάσσει τα δεδομένα στα νοηματικά τους πλαίσια, υπερασπίζεται όμως ταυτόχρονα τον πολυφωνικό χαρακτήρα της μεταδιαδικαστικής αρχαιολογίας: γιατί, αν τα υλικά κατάλοιπα μπορούν, κατά κάποιο τρόπο, να θεωρηθούν σαν κείμενα, τότε επιδέχονται πολλαπλές και διϊστάμενες αναγνώσεις. Ο Hodder πιστεύει ότι οι αρχαιολόγοι πρέπει να συνταιριάξουν ποικίλες οπτικές εάν θέλουν να ανταποκριθούν στο πολύπλοκο και αβέβαιο καθήκον τους: "να μεταφράσουν το νόημα των κειμένων του παρελθόντος στη σύγχρονή τους γλώσσα".

Το 2003, ο Hodder, με συνεργάτη αυτή τη φορά τον Scott Hutson, επανέρχεται με μια τρίτη, ριζικά νέα έκδοση του έργου του. Αφαιρέθηκαν και προστέθηκαν κεφάλαια, ενώ ορισμένα άλλα αναθεωρήθηκαν πλήρως, έτσι ώστε το καινούργιο υλικό καλύπτει τη μισή σχεδόν έκταση του βιβλίου. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν και σχολιάζουν τις νεότερες εξελίξεις στις θεωρητικές διαμάχες του κλάδου: έτσι, πλάι στις συζητήσεις γύρω από τη συστημική θεωρία, τις δομιστικές και μαρξιστικές προσεγγίσεις ή τη φεμινιστική αρχαιολογία, πραγματεύονται επίσης ζητήματα όπως η θεωρία της δραστικότητας, η πολιτισμική ιστορία και η προσέγγιση της ενσωμάτωσης. Το νέο βιβλίο αποτελεί λοιπόν την καλύτερη εισαγωγή στην αρχαιολογική θεωρία, όπως αυτή διαμορφώνεται στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα, διατηρώντας ωστόσο μια ιδιαίτερη οπτική γωνία.


24χ17 εκ., 322 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: 21ος Παράλληλος
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 930.1 (Αρχαιολογία)
Άλλα πρόσωπα: Νίκος Κούρκουλος (Μεταφραστής) , Κώστας Κωτσάκης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-8219-64-9
ISBN (10ψήφιο): 960-8219-64-7
Βάρος: 0.678 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
27.69
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.11
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Hodder, Ian
Ο Ian Hodder (1949) είναι καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, διδάσκει επίσης Πολιτισμική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Stanford (Καλιφόρνια). Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης αρχαιολογίας. Τόσο οι θεωρητικές εργασίες του όσο και η συμμετοχή του σε ανασκαφές μαρτυρούν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων: Νεολιθική Ευρώπη, Εθνοαρχαιολογία, αρχαιολογική θεωρία, συμβολική και δομική αρχαιολογία... Από το 1993, διευθύνει τις ανασκαφές στη σημαντική θέση Catalhoyuk (κεντρική Τουρκία), όπου έχει ανακαλυφθεί μια πόλη που χτίστηκε πριν 9.000 χρόνια. Άλλα έργα του: Symbols in Action (1982), The Present in the Past (1982), The Domestication of Europe (1990), Theory and Practice in Archaeology (1992).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.