Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα στην εποχή των διεθνών κρίσεων και προκλήσεων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα στην εποχή των διεθνών κρίσεων και προκλήσεων

Γιώργος Μπακατσιάνος

8.00€ -33% 5.36€

Η διεθνής οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες τις αντιφάσεις και τα ελλείμματα της ιδιότυπης συμπολιτειακής οντότητας της ΕΕ, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε ένα μονομερή τεχνοκρατικό οικονομισμό αδυνατώντας να προσδιορίσει τις ορίζουσες της ταυτότητας και της γεωπολιτικής της δυνατότητας, άρα να παράξει ενιαία και σφαιρική πολιτική έναντι των παγκοσμίων διαστάσεων προκλήσεων της εποχής. Στη σημερινή ύστερη φάση της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, κατά την οποία συσσωρεύονται και οξύνονται οι διεθνείς κρίσεις και απειλές, εγκαταλείπονται τα -κυρίαρχα μέχρι πρότινος- "νεοφιλελεύθερα" δόγματα των ανεξέλεγκτων αγορών, προτάσσεται μια νέα βιώσιμη "πράσινη" ανάπτυξη και δοκιμάζονται νέα σχήματα διεθνούς συνεργασίας (όπως το G20) για το συντονισμό των προσπαθειών εξόδου από την πολύπλευρη κρίση και τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής παγκόσμιας διακυβέρνησης, πώς αντιδρά η Ευρώπη και πώς διαγράφεται το μέλλον της; Θα μπορέσει, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων και υπερβαίνοντας τις εγγενείς της αδυναμίες, να συγκροτήσει ένα σύγχρονο ανθρωποκεντρικό πρότυπο του αναδυόμενου νέου πολυπολικού κόσμου; Τα κεντρικά αυτά ερωτήματα και άλλα συναφή ζητήματα επιχειρεί να διερευνήσει το ανά χείρας βιβλίο, φωτίζοντας, παράλληλα, ευαίσθητες πτυχές που αφορούν στην Ελλάδα και διατυπώνοντας προτάσεις για μια προοδευτική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος συνεργασίας.

Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Γιώργος Μπακατσιάνος

Γιώργος Μπακατσιάνος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μπακατσιάνος σπούδασε πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και τον Παρισιού. Ειδικεύθηκε στις διεθνείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι διδάκτωρ τον Πανεπιστημίου Paris 10-Nanterre και έχει διδάξει σε ανώτερες και ανώτατες σχολές. Εργάζεται ως Πρεσβευτής-Εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει χειρισθεί ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, διεθνών οικονομικών και διμερών σχέσεων, συμμετέχοντας σε διαπραγματεύσεις ή εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Έχει γράψει σειρά άρθρων και μελετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
79
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.129 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση