Στην Πόλη
zoom in

Το λεύκωμα `Στην Πόλη` είναι μια φωτογραφική μαρτυρία της καθημερινής ζωής στην Πόλη -την τουρκική πολιτιστική πρωτεύουσα- τις δεκαετίες από το 1940 ως το 1980. Τα θέματα που ο Αρά Γκιουλέρ επιλέγει, αντανακλούν, με αισθαντικό και ποιητικό τρόπο, τον μετεωρισμό μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας αυτής της πόλης, σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, που στην αρχαιότητα ήταν η πόλη Βυζάντιο και έπειτα έγινε η Κωνσταντινούπολη. Οι εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του βιβλίου συνοδεύονται από ένα ανέκδοτο κείμενο του Ορχάν Παμούκ, άλλη μεγάλη μορφή της τουρκικής κουλτούρας. Γεννημένοι και οι δύο στην Πόλη, ο καθένας ήθελε στα νιάτα του να γίνει ζωγράφος. Και με τον τρόπο του, ο καθένας, περιγράφει εδώ τη γενέθλια πόλη και αιχμαλωτίζει, με την εικόνα ή τις λέξεις, τη μελαγχολική ψυχή της.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk (Συγγραφέας)

Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1952. Σπούδασε αρχιτεκτονική και δημοσιογραφία, πολύ γρήγορα όμως αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Το 1978 σε ηλικία εικοσιέξι μόλις ετών δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα "Cevdet Bey ve Ogullari" ("Τζεβντέτ Μπέης και Υιοί"), ένα ογκώδες έργο εξακοσίων είκοσι σελίδων, στο οποίο αφηγείται, μέσα από την ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας τούρκων εμπόρων, τη δημιουργία της τουρκικής αστικής τάξης και έμμεσα της σύγχρονης Τουρκίας (κίνημα των Νεοτούρκων 1908 - στρατιωτικό πραξικόπημα 1971). Ακολούθησαν το 1983 το "Sessiz Ev" ("Το σπίτι της σιωπής"), το 1985, το "Beyaz Kale" ("Λευκό κάστρο") και το 1990 το "Kara Kitap" ("Μαύρο βιβλίο"). Στα έργα αυτά ο συγγραφέας δίνει εικόνες μιας κοινωνίας που προσπαθεί να βρει το πρόσωπό της ακροβατώντας στο γεωγραφικό και πολιτιστικό όριο δύο κόσμων. Η εκδυτικοποίηση της τουρκικής κοινωνίας με τη σύσταση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και την άνοδο της τουρκικής αστικής τάξης, η έννοια της ατομικότητας και το θέμα της ιστορίας είναι θέματα που απασχολούν έντονα το συγγραφέα. Έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία στη χώρα του και έχει ήδη μεταφραστεί στα γαλλικά, τα αγγλικά, τα αραβικά και τα γερμανικά. Το 2005, και ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα στη χώρα του εξαιτίας του ό,τι αναφέρθηκε δημόσια στη γενοκτονία των Αρμενίων, τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης των Γερμανών βιβλιοπωλών στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης. Το 2006 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, καθώς "αναζητώντας τη μελαγχολική ψυχή της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Ζαράγκαλης (Μεταφραστής)


Ara Guler

Ara Guler (Φωτογράφος)

Ο φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ (1928-2018) γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1928 στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης από Αρμένιους γονείς. Όχι άδικα ονομάστηκε "Ο φωτογράφος της Πόλης" και "Το μάτι της Πόλης". Το 1958 άρχισε να εργάζεται ως φωτορεπόρτερ των περιοδικών "Time", "Life", "Paris Match" και "Dr. Stern". Μετά τη γνωριμία του, το 1961, με τον Henri Cartier-Bresson συνδέθηκε με το πρακτορείο Magnum. Την ίδια χρονιά το αγγλικό περιοδικό "Photography Annual" τον τίμησε ως έναν από τους επτά καλύτερους φωτογράφους του κόσμου. Το 1962 κέρδισε τον διάσημο τίτλο τού "Master of Leica" και, το 1979 πήρε το πρώτο βραβείο ρεπορτάζ του Συλλόγου Τούρκων Δημοσιογράφων. Το 1999, του απονεμήθηκε στην Τουρκία ο τίτλος του "Φωτογράφου του αιώνα". Ο Αρά Γκιουλέρ φωτογράφισε επίσης πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, την Ίντιρα Γκάντι, τη Μαρία Κάλλας, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Μπέρτραν Ράσελ, τον Μαρκ Σαγκάλ, τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Πάμπλο Πικάσο. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 17 Οκτωβρίου 2018, σε ηλικία 90 ετών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
184
Διαστάσεις:
28x22
Βάρος:
1.356 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση