Ο ήρεμος Ντον
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο ήρεμος Ντον

Μυθιστόρημα

Mikhail Sholokhov

Η τσαρική Ρωσία, στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα: η πτώση του τσάρου, η επανάσταση, ο εμφύλιος. Οι Κοζάκοι της περιοχής του ποταμού Ντον βιώνουν τα συνταρακτικά γεγονότα. Οι Μελέχωφ είναι χαρακτηριστικοί Κοζάκοι· εργατικοί και δυναμικοί, ατίθασοι και ανυπότακτοι. Το ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει τα αδέρφια Πέτρο και Γρηγόρη στην πρώτη γραμμή. Ταυτόχρονα, τα κελεύσματα της μεγάλης πολιτικοκοινωνικής αλλαγής που έρχεται δεν αφήνουν ασύγκριτο τον Γρηγόρη· προβληματίζεται, αμφισβητεί, διεκδικεί, επαναστατεί. Ένας Κοζάκος μετατρέπεται σε Μπολσεβίκο. Η Οκτωβριανή Επανάσταση, οι αντιξοότητες, ο μόχθος και η θυσία, μέσα από τα μάτια των ατίθασων και ανυπότακτων Κοζάκων...
Mikhail Sholokhov

Mikhail Sholokhov (Συγγραφέας)

Ο Μιχαήλ Αλεξάνδροβιτς Σόλοχωφ, γιος αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1905 στο μικρό χωριό Κρουζιλίν, κοντά στον ποταμό Ντον, από μητέρα Κοζάκα και Ρώσο πατέρα. Το 1917, με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, εγκατέλειψε το σχολείο και κατατάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό. Το 1922 εγκαταστάθηκε στη Μόσχα όπου έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές. Συγχρόνως, έγραψε διηγήματα τα οποία άρχισαν να δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1926, και ενώ ο Σόλοχωφ έχει εντωμεταξύ επιστρέψει στο χωριό του, εκδίδεται η πρώτη συλλογή διηγημάτων του, "Διηγήματα του Ντον". Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1925, είχε αρχίσει να γράφει το πιο επικό και γνωστό μυθιστόρημά του, "Ο ήρεμος Ντον", με το οποίο ασχολήθηκε 15 ολόκληρα χρόνια. Το 1932 έγινε μέλος του ΚΚΣΕ, το 1958 μέλος του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1961 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ. Από το 1939 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1941 τιμήθηκε με το βραβείο Στάλιν. Το 1955 συνόδευσε στις ΗΠΑ τον Χρουστσόφ. Το 1965 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε το 1984. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: "Ο ήρεμος Ντον", "Ξεχερσωμένη γη" και "Η μοίρα του ανθρώπου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίτα Μπούμη - Παπά

Ρίτα Μπούμη - Παπά (Μεταφραστής)

Ρίτα Μπούμη - Παπά (1906 - 1984). Η Ρίτα Μπούμη γεννήθηκε στη Σύρο. Το 1920 εγκαταστάθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας, όπου σπούδασε παιδαγωγική και ειδικεύτηκε στη μέθοδο Montessori . Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια σε περιοδικά όπως η Νέα Εστία, το Νέον Κράτος, η Νέοι ρυθμοί και εφημερίδες όπως η Αλλαγή, η Μάχη, η Αυγή (την περίοδο 1957-1960). Υπήρξε αρχισυντάκτις του περιοδικού Ιόνιος Ανθολογία (από το 1929), εκδότρια των περιοδικών Εφημερίδα των ποιητών (1956-1958) και Κυκλάδες (1930-1932) και διευθύντρια του Ιδρύματος Περιθάλψεως Παιδιού (1930-1933). Το 1936 παντρεύτηκε τον ποιητή Νίκο Παππά, με τον οποίο έζησε στα Τρίκαλα ως το 1940, οπότε εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου έζησαν την υπόλοιπη ζωή τους. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1929 με τη δημοσίευση του ποιήματός της Μικρέ μου αλήτη στη Νέα Εστία, ενώ σε παιδική ηλικία είχε δημοσιεύσει ποιήματα στη Διάπλαση των Παίδων (1919). Ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση αλλά και με την πεζογραφία, την ταξιδιωτική λογοτεχνία, τη μετάφραση (έργα των Λ.Λέβτσεφ, Σολόχωφ, Μπέκετ, Μπέττι, Ουγκώ και άλλων). Τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών (1935), το Αʼ Βραβείο Εθνικής Αντίστασης (1945), το Διεθνές Βραβείο Συρακουσών (1949), το Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (1965) καθώς και από το Ρουμανικό κράτος και την Ακαδημία του Βουκουρεστίου. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματά της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, ουγγρικά, σερβικά, πολωνικά, αλβανικά, πορτογαλικά και άλλες γλώσσες. Η Ρίτα Μπούμη - Παπά τοποθετείται χρονικά στους έλληνες λογοτέχνες της γενιάς του μεσοπολέμου. Η γραφή της χαρακτηρίζεται θεμελιωδώς από τη φυσιολατρεία της, και παρουσιάζει έντονα τα στοιχεία του αισθησιασμού, του λυρισμού αλλά και του πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, ιδιαίτερα στα μεταπολεμικά έργα της. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία της Ρίτας Μπούμη - Παπά βλ. Αργυρίου Αλεξ., «Ρίτα Μπούμη - Παπά», Η ελληνική ποίηση · Νεωτερικοί ποιητές του μεσοπολέμου, σ.404-415. Αθήνα, Σοκόλης, 1979, Γιάκος Δημήτρης, «Μπούμη - Παπά Ρίτα», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και Ζήρας Αλεξ., «Μπούμη - Παπά Ρίτα», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 7. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1987. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
416
Διαστάσεις:
21χ13
Βάρος:
0.495 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση