Πολιτική ανυπακοή. Ζωή χωρίς αρχές. Δύο θάνατοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτική ανυπακοή. Ζωή χωρίς αρχές. Δύο θάνατοι

Henry David Thoreau

Όλοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της επανάστασης, το δικαίωμα άρνησης υπακοής και προβολής αντίστασης στην κυβέρνηση, όταν η τυραννία της ή η ανικανότητά της είναι βαριά και δυσβάσταχτη.

Παρότι η "Πολιτική ανυπακοή" πέρασε απαρατήρητη στην εποχή της, φαίνεται να διαλέγεται εκτενώς με τον Τολστόι, ασκώντας σημαντικότατη επιρροή κατά τον 20ό αιώνα στον αγώνα του Γκάντι για την ανεξαρτησία της Ινδίας, στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Νέγρων και στον Μ. Λ. Κινγκ.

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης (Υπεύθυνος Σειράς)


Σύλβια Παπαδοπούλου

Σύλβια Παπαδοπούλου (Μεταφραστής)

Η Σύλβια Παπαδοπούλου υπήρξε αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, σύντροφος και συναγωνίστρια του αναρχικού Χρήστου Κωνσταντινίδη και συνιδρύτρια μαζί του των εκδόσεων "Διεθνής Βιβλιοθήκη" και του περιοδικού "Πεζοδρόμιο" (εν μέσω της Χούντας, το 1972), και στη συνέχεια του βιβλιοπωλείου "Μαύρο Ρόδο" στην οδό Σκουφά. Για την πολιτική τους δραστηριότητα υπέστησαν κατά τη μεταπολίτευση διώξεις, φυλακίσεις και κατασχέσεις του εκδοτικού υλικού τους. Μετά το θάνατο του Χ.Κ. συνέχισε, παρόλα αυτά, την εκδοτική δραστηριότητα της "Διεθνούς Βιβλιοθήκης", διατηρώντας σε κυκλοφορία κλασικά βιβλία πολιτικού στοχασμού των Henry David Thoreau, Bakounine, Kropotkin, Max Nettlau, Rosa Luxemburg, Timothy Leary, Wilhelm Reich, Άγι Στίνα, Guy Debord, Murray Bookchin, Jerry Rubin, κ.ά., μερικά από τα οποία είχε μεταφράσει η ίδια υπογράφοντας μόνο με το μικρό της όνομα, ως "Σύλβια". Το 2003 η έδρα των εκδόσεων μεταφέρθηκε από την οδό Δελφών 2 στην οδό Ιπποδάμου 7, στο Παγκράτι. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα από εγκεφαλικό επεισόδιο, στις 24 Απριλίου 2015.

Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (Συγγραφέας)

Ο Χένρυ Ντέηβιντ Θόρω (1817-1862) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της Αμερικής του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης και σπούδασε στο Χάρβαρντ (1833-1837) κλασική φιλολογία, φυσική ιστορία και μαθηματικά. Αργότερα διδάσκει σε διάφορα σχολεία για να έρθει σύντομα σε σύγκρουση με το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα. Από το 1838 έως το 1841 διευθύνει μαζί με τον αδερφό του ένα μικρό σχολείο, κατόπιν δε (1841-1843) συνεργάζεται με το περιοδικό "Dial" που εξέδιδε ο Έμερσον. Ελεύθερο πνεύμα και βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας της ζωής έζησε για δύο χρόνια (1845-1847) στην περιοχή Walden Po στις όχθες της λίμνης Ουώλντεν, σε μια αρμονική διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητας μέσα στην αδιάσπαστη ενότητα της φύσης. Στο "Ουώλντεν" το οποίο εξέδωσε το 1854 περιγράφει τη μύησή του στις υψηλές αποχρώσεις της πνευματικής ηδονής, ξαναβιώνοντας την αρχική ενότητα του κόσμου και την πνευματική ανύψωση του ανθρώπου που, σε σύνδεση με το εξωτερικό του περιβάλλον, δεν έχει να κάνει με τη συνήθη κακοποιό διάθεση για ζωή. Ο Θόρω έγραψε επίσης ποιήματα, δοκίμια, το 14τομο "Ημερολόγιο" ("Journal") καθώς και το "Resistance to civil government" που έγινε γνωστότερο με τίτλο "Πολιτική ανυπακοή" ("Civil disobedience", 1849), έργο στο οποίο κηρύσσει την παθητική αντίσταση απέναντι σε μια άδικη μορφή εξουσίας. Πολέμιος του δουλοκτητικού συστήματος, βοήθησε πολλούς σκλάβους να δραπετεύσουν. Οι ιδέες του επηρέασαν, στον 20ο αιώνα, τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
95
Διαστάσεις:
19x13
Βάρος:
0.085 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση