Το τελευταίο θεώρημα
zoom in

Το τελευταίο έργο του συγγραφέα του 2001: "Η Οδύσσεια του Διαστήματος" και του πιο λαμπρού μυαλού στην επιστημονική φαντασία. Γραμμένο σε συνεργασία με τον επίσης μεγάλο συγγραφέα Φρέντερικ Πολ, "Το Τελευταίο Θεώρημα" αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη επιστημονική φαντασία.

Στη Σρι Λάνκα, ένας νεαρός φοιτητής, ο Ρανζίτ Σουμπραμάνιαν, παθιάζεται με ένα θεώρημα που διατυπώθηκε πριν από τριακόσια και πλέον χρόνια και υπόσχεται να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Σύμπαντος. Τριάντα έτη φωτός μακριά, αόρατοι στα ανθρώπινα μάτια, οι Γαλαξιακοί Άρχοντες ερευνούν το Σύμπαν αναζητώντας νοήμονα όντα. Στόχος τους, να εξολοθρεύσουν οποιοδήποτε εξελιγμένο είδος θα μπορούσε να απειλήσει με την τεχνολογία του την κυριαρχία τους στο Σύμπαν. Και όταν εντόπισαν την πρώτη πυρηνική έκρηξη σε ένα μακρινό γαλάζιο πλανήτη, έστειλαν ένα μεγάλο στόλο με είδη υποτελή για να καταστρέψει τους φιλοπόλεμους κατοίκους της Γης.

Στρατολογημένος, παρά τις επιφυλάξεις του, ο Ρανζίτ εργάζεται για μια μυστική διεθνή οργάνωση, η οποία ονομάζεται Pax per Fidem, και έχει αναπτύξει ένα πανίσχυρο ηλεκτρομαγνητικό όπλο που φέρει το κωδικό όνομα "Σιωπηλός Κεραυνός" και μπορεί να καταστρέψει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα σε μια χώρα. Σύντομα, οι τρεις υπερδυνάμεις -η Αμερική, η Κίνα και η Ρωσία- ρίχνονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού για την παγκόσμια κυριαρχία, παρά τις αρχικές προσπάθειές τους για ειρήνη.
Στο μεταξύ, η ολοκλήρωση ενός γιγαντιαίου διαστημικού ανελκυστήρα εορτάζεται με τη διοργάνωση των πρώτων σεληνιακών Ολυμπιακών Αγώνων.
Όταν, όμως, εμφανίζονται τα διαστημόπλοια των εξωγήινων, ο Ρανζίτ υποχρεώνεται να αναρωτηθεί για τις πράξεις του, καθώς η οικογένειά του και ολόκληρη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζουν ένα θανάσιμο κίνδυνο.

Άγγελος Φιλιππάτος (Μεταφραστής)


Frederik Pohl

Frederik Pohl (Συγγραφέας)

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη στις 26 Νοεμβρίου του 1919, ο Frederick Pohl θεωρείται σήμερα ένας από τους τελευταίους ζωντανούς θρύλους στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Πριν ακόμη κλείσει τα είκοσί του χρόνια, ήταν συντάκτης δύο περιοδικών επιστημονικής φαντασίας, του "Astonishing Stories" και του "Super Science Stories", ενώ αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ξεκίνησε μια καριέρα ως πράκτορας συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Το πρώτο του έργο γράφτηκε το 1953 σε συνεργασία με τον Cyril Kornbluth. Ήταν το "The Space Merchants", ένα κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας, που προφητεύει τη μεγάλη επίδραση της διαφήμισης στη σύγχρονη κοινωνία. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και της δεκαετίας του 1960 ο Pohl έγραφε διηγήματα και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, συνήθως μάλιστα κάτω από ψευδώνυμα. Τα σημαντικότερα έργα του από αυτή τη δεκαετία είναι τα "The Midas Plague", (1954) και "The Tunnel Under the World" (1955), σατιρικά διηγήματα με μια λεπτή δόση ειρωνείας και μαύρου χιούμορ. Στη δεκαετία του 1950 ανέλαβε την επιμέλεια των ανθολογιών "Star Science Fiction" του εκδοτικού οίκου Ballantine (από το 1953 έως το 1959), ενώ στη δεκαετία του 1960 άσκησε ιδιαίτερη επίδραση στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας ως αρχισυντάκτης δυο σημαντικών περιοδικών της εποχής, των "Gal" και "If". Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Pohl άρχισε να αποκαλύπτει το μεγάλο συγγραφικό του ταλέντο. Έτσι, το 1976 κερδίζει το βραβείο Nebula για το έργο του "Man Plus", ενώ το 1977 εκδίδεται το έργο που έμελλε να τον κάνει διάσημο και να του χαρίσει τα βραβεία Hugo, Nebula και Campbell Memorial Award για το 1978: το "Gateway". Το βιβλίο γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε ο Πολ παρακινήθηκε να γράψει τέσσερις συνέχειές του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke (Συγγραφέας)

Ο Σερ Άρθουρ Σι Κλαρκ (1917-2008) γεννήθηκε στο Μάινχεντ του Σόμερσετ, στην Αγγλία. Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο. Υπηρέτησε ως υποσμηναγός στη RAF την περίοδο 1941-46 και ήταν ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες μέσω δορυφόρων. Παντρεύτηκε το 1954. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε μια υποβρύχια εξερεύνηση και φωτογράφισε τον βυθό στους υφάλους της Αυστραλίας και τις ακτές της Κεϋλάνης. Σχολίασε για το τηλεοπτικό δίκτυο CBS τις πτήσεις στη σελήνη των διαστημοπλοίων "Απόλλων" 11, 12 και 15. Υπήρξε εταίρος σε πολλούς επιστημονικούς συλλόγους και πρόεδρος της Αγγλικής Διαπλανητικής Εταιρείας. Για τις επιστημονικές εργασίες του τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία στα αγγλικά και αμερικανικά επιστημονικά ιδρύματα. Ως συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, όμως, κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, έχοντας γράψει περισσότερα από 100 βιβλία για το διάστημα, την επιστήμη και το μέλλον. Γνωστότερα βιβλία του είναι "Το τέλος της παιδικής ηλικίας" (1953), "Ραντεβού με τον Ράμα" (1972) και "2001: Οδύσσεια του διαστήματος" (1968), βασισμένο σε ένα παλαιότερο διήγημά του, το "The Sentinel" (1951), που γράφτηκε ταυτόχρονα ως μυθιστόρημα και σενάριο για την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ -αργότερα, έγραψε τρεις ακόμη συνέχειες: "2010: Οδύσσεια δύο" (1982), "2061: Οδύσσεια τρία" (1988) και "3001: Η τελική Οδύσσεια" (1997). Βασικό θέμα στα έργα επιστημονικής φαντασίας του Κλαρκ είναι η ενόραση για το κοντινό ή μακρινό μέλλον, η διερεύνηση των όρων της ζωής στο διάστημα, η απελευθέρωση του ανθρώπου -όλα βασισμένα στην καλή γνώση των δεδομένων της επιστήμης, της φυσικής και της αστρονομίας. Μαζί με τον Ισαάκ Ασίμωφ θεωρήθηκαν οι μεγαλύτεροι συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Πέθανε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα -όπου ζούσε από τη δεκαετία του ΄50-, από αναπνευστική ανεπάρκεια, μετά από επιπλοκές στην υγεία του που τον είχαν καθηλώσει επί χρόνια σε αναπηρική καρέκλα, στις 19 Μαρτίου του 2008, σε ηλικία 90 ετών. Προηγουμένως, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τους αναγνώστες του, με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλιά του, είχε δηλώσει ότι εξακολουθεί να περιμένει την ανακάλυψη κάποιου είδους ευφυούς ζωής στο διάστημα, καθώς και να εύχεται την ειρήνευση του 25/ετούς εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών Ταμίλ ("παρόλο που την ειρήνη δεν αρκεί απλώς να την εύχεσαι..."). Περισσότερες πληροφορίες για τον Άρθουρ Κλαρκ περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Arthur C. Clarke Foundation: www.arthurcclarke.net.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
463
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.678 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση