Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διερεύνηση των πιθανών αιτιών της εκπαιδευτικής αποτυχίας των κωφών μαθητών στο ελληνικό σχολείο
Συγγραφέας:   Παναγιώτα Κοριλάκη


Offer
Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια καταγραφή των υφιστάμενων προβλημάτων στην εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων μαθητών σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία κωφών και δίνει μια εικόνα των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων κωφών, καθώς και των προβλημάτων που αυτά αντιμετωπίζουν.

Ακολούθως, οι εκπαιδευτικοί κάνουν κάποιες προτάσεις με στόχο τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Οι προτάσεις αυτές θεωρούνται και συζητούνται στο πλαίσιο του νέου νόμου 3699 (2008) για την ειδική εκπαίδευση, καθώς και σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τα σημερινά δεδομένα ως προς το επίπεδο αλφαβητισμού ανάμεσα στους κωφούς και τα ποσοστά αποφοίτησής τους από την υποχρεωτική εκπαίδευση απέχουν από το ιδανικό και θα έπρεπε να δημιουργούν ανησυχία ανάμεσα στους υπεύθυνους για την ειδική αγωγή στο ΥΠΕΠΘ, στα ΚΕΔΔΥ, αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Όμως, οφείλουμε να μην είμαστε μοιρολάτρες. Στόχος μας οφείλει να είναι η άρση των υφιστάμενων εμποδίων στην πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων μαθητών στη γνώση με σκοπό την απόκτηση ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης, το οποίο έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ο στόχος αυτός αποτελεί συλλογική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, των σημερινών ΚΕΔΔΥ και πρώην ΚΔΑΥ, των διευθυντών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία κωφών και στα τμήματα ένταξης με κωφούς, της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας που ασχολείται με θέματα κώφωσης, των γονέων και των οικογενειών των κωφών, καθώς της ευρύτερης κωφής κοινότητας.

Οι καταθέσεις των εκπαιδευτικών στη συγκεκριμένη εργασία έρχονται σε αντιδιαστολή με διεθνείς τάσεις και εξελίξεις και παρέχονται πληροφορίες για σύγκριση και στοχασμό πάνω στις υφιστάμενες πρακτικές. Περαιτέρω προτείνονται ιδέες προς την κατεύθυνση της ανάληψης προσθέτων εκπαιδευτικών καινοτομιών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σε επίπεδο ΚΕΔΔΥ, σχολείου και τάξης, με στόχο να βελτιωθεί η επίδοση και η πρόοδος των κωφών και βαρήκοων μαθητών, να βελτιωθεί το επίπεδο του αλφαβητισμού τους, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορέσουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα, τα οποία δίδουν το εισιτήριο για την εύρεση μιας ικανοποιητικά αμειβόμενης εργασίας.

24χ16 εκ., 214 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 371.9 (Ειδική αγωγή), 370.495 (Εκπαίδευση - Ελλάς), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
ISBN: 978-960-333-596-2
ISBN (10ψήφιο): 960-333-596-7
Βάρος: 0.433 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
16.31
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.56
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.