Κορίτσι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κορίτσι

Μυθιστόρημα

Anne Wiazemsky

Την άνοιξη του 1965 ο γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ρομπέρ Μπρεσόν προτείνει σ` ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, την Αν Βιαζεμσκί, να παίξει στην επόμενη ταινία του, "Στην τύχη ο Μπαλταζάρ" (Au hasard Balthazar).

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη της κινηματογραφική εμπειρία, η Αν Βιαζεμσκί αναρωτιέται: "Ήταν άραγε ερωτευμένος μαζί μου;"

Το "Κορίτσι" είναι ένα βιβλίο που συνταράζει με την απλότητα, την ευαισθησία και την ευφυΐα του· η συνάντηση ενός δεκαεπτάχρονου κοριτσιού που τυχαίνει να είναι και εγγονή του Φρανσουά Μωριάκ, και ενός εξηντατετράχρονου κινηματογραφιστή. Μια ιστορία έρωτα και πάθους, πολύ κοντά στην ουσία του κινηματογράφου και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Περιγράφεται η εκπληκτική στρατηγική του σκηνοθέτη να βάλει το κορίτσι στο πετσί του ρόλου της, αλλά και να επιβληθεί στη μέλλουσα ηθοποιό· στα πρόθυρα του πόθου, και ενίοτε καμιά φορά όχι μακριά από έναν πραγματικό σαδισμό.

Κι ωστόσο, στη διάρκεια των γυρισμάτων, ήταν φορές που η Αν αισθάνθηκε, έστω και για μια στιγμή, αποστροφή γι` αυτόν τον τόσο κτητικό και ζηλόφθονο σκηνοθέτη,φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να βρει, κρυφά από τον Μπρεσόν, έναν εραστή -τον πρώτο της-, μόνο και μόνο για να ξεφύγει απ` την αρπάγη του.

Στο τέλος των γυρισμάτων, πάντως, η Αν τού είπε: "υπήρξα τόσο ευτυχισμένη κοντά σας..." Για να της απαντήσει: "Κι εγώ το ίδιο. Ζώντας κοντά σας, κέρδισα πολλά... Τα νιάτα σας με ξανάνιωσαν... Έγινα συχνά συνομήλικός σας. [...]
Θα καταλάβετε αργότερα... Αργότερα".

Έτσι κι έγινε: αργότερα, η Αν Βιαζεμσκί έγραψε το καλύτερο βιβλίο της· ένα αριστούργημα.

(Franck Nouchi, "Le Monde")

Μαρία Γαβαλά

Μαρία Γαβαλά (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος" (1980-84) δημοσίευσε πολλά κείμενα για τον κινηματογράφο. Κινηματογραφικά κείμενά της υπάρχουν επίσης δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες. Έγραψε σενάρια, γύρισε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και σκηνοθέτησε τις μεγάλου μήκους ταινίες: "Περί Έρωτος" (1981). - Τιμήθηκε με βραβείο στο "Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου" της Φλωρεντίας, το 1983, "Άρωμα βιολέτας" (1985) και "Το μαγικό γυαλί" (1989) - Τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά. Δόκιμη πεζογράφος, μετά το 1994, έχει στο ενεργητικό της έξι μυθιστορήματα ("Η υπηρέτρια των αγγέλων", 1994, "Η κυρία του σπιτιού", 1996, "Παραθαλάσσιο θέρετρο το χειμώνα", 1999, "Στη δροσιά των κήπων μου", 2001, "Ακραία καιρικά φαινόμενα", 2003, "Τα κορίτσια της πλατείας", 2006). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και σύγχρονα μυθιστορήματα, πάντα από τη γαλλική γλώσσα. (Φωτό: Κώστας Μητρόπουλος)

Anne Wiazemsky

Anne Wiazemsky (Συγγραφέας)

Η Αν Βιαζεμσκί (14 Μαΐού 1947 - 5 Οκτωβρίου 2017), Γαλλίδα συγγραφέας και ηθοποιός, ρωσικής καταγωγής από τη μεριά του πατέρα της, γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1947. Σε ηλικία δεκαεφτά χρονών πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ρομπέρ Μπρεσόν "Au hasard Balthazar". Ακολουθούν συμμετοχές της σε ταινίες των σκηνοθετών Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (του οποίου υπήρξε σύζυγος), Πιερ-Πάολο Παζολίνι, Μάρκο Φερέρι, Φιλίπ Γκαρέ, Αλαίν Τανέρ, Μισέλ Ντεβίλ κ.ά., καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις. Το 1988 αφήνει την καριέρα της ηθοποιού και εμφανίζεται στα γράμματα με τη συλλογή διηγημάτων "Des filles bien elevees" (μεγάλο βραβείο διηγήματος της Societe des Gens de Lettres). Ακολουθούν τα μυθιστορήματα "Mon beau navire", "Marine", "Canines" (Βραβείο Γκονκούρ των μαθητών του λυκείου, 1993), "Hymnes a l΄ amour" ("Ύμνοι στον έρωτα", ελλ. εκδ. "Σιδέρης Ι.", 1997, στο οποίο εμφανίζεται η φιγούρα του παππού της, μεγάλου συγγραφέα Φρανσουά Μωριάκ), "Une poignee de gens" (μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, 1998), "Aux quatre coins du monde" και "Sept garcons". Έχει γράψει επίσης σενάρια και έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ. Το τελευταίο μυθιστόρημά της "Με λένε Ελιζαμπέτ" (ελλ. εκδ. "Πόλις", 2006), το πρώτο που δεν βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Jean-Pierre Ameris. Έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2017 από καρκίνο, σε ηλικία 70 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
236
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.37 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση