Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παλαιοχριστιανική μνημειακή ζωγραφική
((π. 300-726))
Συγγραφέας:   Νικόλαος Γκιολές


Παλαιοχριστιανική μνημειακή ζωγραφική
Το παρόν βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας για την συγγραφή όσον το δυνατόν με περισσότερη επάρκεια της ιστορίας της μνημειακής ζωγραφικής της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Πρόκειται για την ιστορία της εικαστικής τέχνης μιας εποχής, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο από την αρχαία τέχνη στην μεσαιωνική, και είναι οι απαρχές της μεγάλης χριστιανικής τέχνης, που διαμορφώνεται αυτή την μεταβατική περίοδο και θα κυριαρχήσει στο εξής. Επιδιώχθηκε η τέχνη αυτή να παρουσιασθεί όσον το δυνατόν σφαιρικότερα, δηλαδή να διερευνηθούν οι ιστορικοί και κοινωνικοί παράγοντες μέσα στους οποίους αναπτύχθηκε, και για αυτό δεν περιορίσθηκα μόνο στην τεχνοτροπική σκιαγράφηση της εξέλιξης της τέχνης, όπως γίνεται συνήθως, αλλά καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να διερευνηθεί, όσον το δυνατόν με πληρότητα και χωρίς περιττολογία η εικονογραφία, η οποία επηρεάζεται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.Στο κείμενο γίνεται αρχικά εκτενής εισαγωγή, όπου παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις της εμφάνισης της χριστιανικής εικαστικής τέχνης και οι παράγοντες, που συντέλεσαν στην διαμόρφωση της τεχνοτροπίας και της επιλογής των θεμάτων της. Στην συνέχεια εξετάζονται τα σωζόμενα μνημεία κατά περιοχές. Γίνεται πρώτα συνοπτική, αλλά σαφής περιγραφή του μνημείου, παρατίθεται η βιβλιογραφία και επιχειρείται σύντομη, όσον είναι εφικτό, παρουσίαση των πλέον σημαντικών εικονογραφικών προβλημάτων, τα οποία συνδέονται κατά περίσταση με τα θεολογικά, ιστορικά και άλλα προβλήματα κάθε εποχής. Στη συνέχεια επιχειρείται τεχνοτροπική ανάλυση με σκοπό την ένταξη χρονικά του μνημείου μέσα στις τεχνοτροπικές τάσεις της περιόδου που το δημιούργησε. Το κείμενο συνοδεύεται από το απαραίτητο εικαστικό υλικό.(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

24χ17 εκ., 387 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 750.09 (Ζωγραφική - Ιστορία)
ISBN: 978-960-8028-97-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8028-97-3
Βάρος: 0.82 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νίκος Γκιολές γεννήθηκε στους Ωρεούς Ευβοίας. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Μαρβούργου. Είναι καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα εικονογραφίας, αρχιτεκτονικής και μικροτεχνίας της βυζαντικής και μεταβυζαντινής περιόδου, καθώς και με τα προβλήματα των αλληλεπιδράσεων στην τέχνη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Έχει διεξαγάγει αρχαιολογικές ανασκαφές και επιφανειακή έρευνα. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία και πολλά άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είναι μέλος αρκετών επιστημονικών εταιρειών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.