Θράκες
zoom in
[...] Η αδιαίρετη Θράκη είχε το θλιβερό προνόμιο να βιώσει όσο καμία άλλη περιοχή, τα πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του βυζαντινού κράτους. Προσαρτήθηκε εύκολα από τους Οθωμανούς και από τότε ουσιαστικά άρχισε να αποκτά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά που τη χαρακτηρίζουν έως σήμερα. Ο επί αιώνες ενιαίος πολιτισμικά χώρος της Θράκης είναι σήμερα γεωγραφικά μοιρασμένος στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ο ανά χείρας τόμος της σειράς "Ρίζες των Ελλήνων" περιορίζεται εξ αντικειμένου στη λαογραφία των ελληνόφωνων πληθυσμών της Δυτικής Θράκης συμπεριλαμβανομένων και των γηγενών Πομάκων. Δεν διστάσαμε να αναφερθούμε και στη μουσουλμανική μειονότητα, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Επιπλέον επιλέξαμε να μην επεκταθούμε στη λαογραφία των τουρκόφωνων συμπολιτών μας, θεωρώντας ότι η εθνοπολιτιστική τους ταυτότητα, παρ΄ όλη τη μακραίωνη συμβίωση με το ελληνικό στοιχείο, βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της παρούσας εκδοτικής σειράς. Γιώργος Ξεπαπαδάκος
Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή (Φωτογράφος)

Η Μάρω Κουρή θυμάται τις πρώτες εικόνες της, μαυρόασπρες, στην πλατεία Βάθη όπου μεγάλωσε. Άγγιξε το παιδικό της όνειρο δραπετεύοντας στις Ινδίες. Μετά βρήκε το δρόμο: "Ένα κάλεσμα είναι η φωτογραφία, ένα κάλεσμα κι ο κόσμος. Πηγή, να, η έμπνευση, ενώ στο αίμα τρέχει η περιπέτεια, και πάθος το ταξίδι, η τέχνη, ο άνθρωπος. Ο τρόπος ζωής μου καθορίζεται από τη φωτογραφία. Άλλωστε, είμαστε όλοι ανήμποροι μπροστά στη ροή των γεγονότων. Εύχομαι να μπορέσω να φωτογραφίσω την ανθρώπινη λύπη, τη χαρά, τη μοναξιά και τη πείνα που μαστίζει την ανθρωπότητα, να διαμαρτυρηθώ μέσα από τη φωτογραφική καταγραφή της Ιστορίας. Επάγγελμα φωτορεπόρτερ σημαίνει να επιβιώνεις στις γειτονιές του κόσμου, χωρίς προκαταλήψεις, με γυμνό τον εαυτό σου, με συντροφιά το φακό σου. Εκεί που το μίσος, ο φανατισμός, η αγάπη, ο έρωτας, η αθωότητα φθάνουν στο ζενίθ. Όλα τα άλλα έχουν γίνει στάχτη, εκτός από τη σοφία των -ιθαγενών- λαών". Μ.Κ Η Μάρω Κουρή έχει ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, πηγαινοέρχεται στην Μαύρη Ήπειρο, στην Ασία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία. Σπούδασε φωτογραφία, οπτική αντίληψη και ιστορία της Τέχνης στη focus, παρακολούθησε workshop με τον Κωνσταντίνο Μάνο (Magnum) και τον Ed Kashi (National Geographic). Κείμενα και φωτογραφίες της δημοσιεύονται στα: "National Geographic", "Colors", "wallpaper", "id", "Zeit leben", "Βημαgazino", "Έψιλον", "Κ", "Passport", "Athens Voice" κ.ά. Eίναι μέλος του δικτύου fam γυναικών καλλιτεχνών για την ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της τέχνης. Εικόνες και θεάματα προβολών της έχει παρουσιάσει στο Μπεϊρούτ, στη Σμύρνη και στην Άγκυρα, στην Άνοιξη της φωτογραφίας στη Βαρκελώνη, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη, στο Ζάγκρεμπ, στο Πεκίνο, στο Γιοχάννεσμπουργκ, στην Αθήνα, στη Ρώμη, στο διεθνές φεστιβάλ ρεπορτάζ scoop στην γαλλική πόλη Aνζέρ (11/2009). www.marokouri.com

Κωνσταντίνος Μητσάκης (Φωτογράφος)

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης μαζί με την Όλγα Παπαδόγιαννη είναι ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών οι οποίοι, ταξιδεύοντας σε τόπους που κατά το πλείστον εγγυώνται προκλήσεις, αντιξοότητες, πρωτόγνωρες συγκινήσεις και επαφές με το άγνωστο, επιδιώκουν να υλοποιήσουν τα ρομαντικά όνειρα της εφηβείας, που με το πέρασμα του χρόνου μετουσιώθηκαν σε μια επιτακτική ανάγκη της ώριμης ζωής τους: να γευθούν το άρωμα της ζωής ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με μια μοτοσικλέτα. Έχουν δημοσιεύσει επί σειρά ετών άρθρα στον καθημερινό και ημερήσιο τύπο, κυρίως ταξιδιωτικού περιεχομένου, ενώ στην συγγραφική δημιουργία τους συγκαταλέγονται και μια σειρά βιβλίων ειδικά για την Αφρική, την Ευρώπη, περιοδεία στα χνάρια του Μεγ. Αλεξάνδρου και ένα πολύ όμορφο λεύκωμα με μοναδικές φωτογραφίες απ΄ όλο τον κόσμο. Επίσης εκτός από την συμμετοχή σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, κατά καιρούς πραγματοποιούν ενημερωτικές προβολές σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρεσβείες ξένων κρατών και αλλού, οι οποίες σχετίζονται με την πολύχρονη δίτροχη περιπλάνησή τους σε ενενήντα δύο χώρες αυτού του πλανήτη.

Ιωάννα Νικολαρεΐζη (Φωτογράφος)

Η Ιωάννα Νικολαρεΐζη σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Bedford College και μετέπειτα στο Birkbeck College, όμως ακολουθώντας το πάθος της για τη φωτογραφία κάνει καριέρα συνεργαζόμενη με γνωστά αθηναϊκά περιοδικά, εφημερίδες και διαφημιστικές εταιρείες. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς φωτογράφους εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονικής αλλά ασχολείται επίσης με τη μόδα, τα πορτραίτα και την ταξιδιωτική φωτογραφία. Παράλληλα με την επαγγελματική ασχολείται και με την καλλιτεχνική φωτογραφία και έχει εκθέσει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες και το Τορίνο. Ο ιστότοπός της είναι: www.ioannanik.com.

Γιάννης Ντρενογιάννης (Φωτογράφος)


Κλαίρη Μουσταφέλλου (Φωτογράφος)


Γιώργος Δέτσης (Φωτογράφος)


Μάριος Θεοδωρακάκης (Επιμέλεια)


Βάλυ Βαϊμάκη

Βάλυ Βαϊμάκη (Επιμέλεια)

Η Βάλυ Βαϊμάκη είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Νομικά και δημοσιογραφία και ξεκίνησε την καριέρα της ως αρχισυντάκτης σε ειδικά περιοδικά για τα Μέσα Επικοινωνίας. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9.61, με το περιοδικό "Έψιλον" και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία όπου καθιέρωσε τη στήλη "Μέσα και Media". Επί ενάμιση χρόνο παρουσίασε επίσης στην ΕΤ2 την εκπομπή για την τέχνη και την τεχνολογία "Μετά Τι;" σε σκηνοθεσία Μάνθου Σαντοριναίου. Ακολούθησε πολυετής συνεργασία με σειρά περιοδικών: "Μετρό", "Εικόνες", "Κλικ", "Men", "Elle", "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Marie Claire" και την εφημερίδα "Athens Voice" για τα οποία έκανε συνεντεύξεις, έρευνες και ταξιδιωτικά θέματα. Ασχολήθηκε επίσης με τον τομέα της επικοινωνίας, τη διοργάνωση συνεδρίων, τις ειδικές εκδόσεις και συνεργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας με διάφορες εταιρείες, καθώς και με τη μη κυβερνητική οργάνωση της Green Peace.

Αντώνιος Γ. Δικαίος (Επιμέλεια)

Ο Δρ. Αντώνιος Γ. Δικαίος είναι θεολόγος και περιβαλλοντολόγος.

Αντώνης Ιορδάνογλου

Αντώνης Ιορδάνογλου (Επιμέλεια)

Ο Αντώνης Ιορδάνογλου γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά. Τελειώνοντας το Λύκειο έκανε το πρώτο του μεγάλο ταξίδι μέχρι το Ηράκλειο στην Κρήτη, όπου και έμεινε για να σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο. Μέχρι να πάρει το πτυχίο του είχε οργώσει με τη μοτοσυκλέτα του όλο το νησί. Μετά από σπουδές γραφιστικής στη σχολή Βακαλό και μετά από άλλα χιλιόμετρα ταξίδι στην Ελλάδα, ξανακατέβηκε στην Κρήτη, όπου δούλεψε ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στη Σητεία και αρθρογραφούσε παράλληλα στην κρητική εφημερίδα "Ο Πολίτης". Σήμερα μετά από πολλές δεκάδες χιλιάδες χαρτογραφικά χιλιόμετρα, είναι ο επικεφαλής χαρτογράφος της Road.


Γιάννης Ντρενογιάννης (Υπεύθυνος Σειράς)


Γιώργος Ξεπαπαδάκος

Γιώργος Ξεπαπαδάκος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ξεπαπαδάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 κι έχει μαθητεύσει πλάι σε μεγάλους δασκάλους της ελληνικής δημοσιογραφίας όπως οι Αλεξ. Φιλιππόπουλος και Βασ. Ραφαηλίδης. Ασκεί το επάγγελμα του ανεξάρτητου (free lance) ρεπόρτερ με ειδίκευση σε διεθνή, ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα, την εθνολογία-θρησκειολογία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές στο εξωτερικό (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά στα περιοδικά "Βηmagazino", "Vimamen", "K", "Γεωτρόπιο", "Passport" και "Explore Nature". Έχει συγγράψει πέντε βιβλία της σειράς "Μοναστήρια και Προσκυνήματα της Ελλάδας": (Μονή Προυσού, Μυστράς, Αγ. Σπυρίδων & Μονές Κέρκυρας, Αγ. Διονύσιος & Μονές Ζακύνθου, Αγ. Γεράσιμος & Μονές Κεφαλονιάς) και τρία της σειράς "Ρίζες" (Μανιάτες, Θράκες, Ρομά) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πήγασος. Επίσης έχει συγγράψει αρκετούς ταξιδιωτικούς οδηγούς της σειράς "Εξερευνήστε την Ελλάδα", από τις ίδιες εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
20χ18
Βάρος:
0.36 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση