Οι κλασικοί της κοινωνιολογίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι κλασικοί της κοινωνιολογίας

Συλλογικό έργο

Karl Marx

Georg Simmel

18.11€ -25% 13.58€
Σε αυτή την ανθολογία περιλαμβάνονται κείμενα των κυριοτέρων εκπροσώπων της κοινωνιολογίας. Μέσα από αυτά καταδεικνύεται η ίδια η εξέλιξη της επιστήμης αυτής σε σχέση με την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κοινωνίας. Στην αρχή ο Κοντ, με τη διαίσθησή του για τον ρόλο της επιστήμης στη σύγχρονη ζωή· μετά ο απολογητής αστός Σπένσερ και ο αντίποδάς του, ο Μαρξ· και ο Ντυρκέμ, που με την κριτική του στάση απέναντι στον Σπένσερ κλείνει τον πρώτο κύκλο. Στις αρχές του 20ού αιώνα έχουμε τους γερμανούς κοινωνιολόγους: οι Βέμπερ, Ζίμελ και Σέλερ θα ερμηνεύσουν τη "λογική" του χρήματος και της βιομηχανικής κοινωνίας με τις μακρινές θρησκευτικές προϋποθέσεις της. Κατόπιν ο εικονοκλάστης Βέμπλεν, ο Παρέτο με τη θεωρία του για τις ελίτ και ο Μίκελς, που εξετάζει τη δομή των σύγχρονων κομμάτων. Τέλος ο Μανχάιμ και ο Μαρκούζε: ο πρώτος ασχολείται με τον ρόλο των διανοουμένων σήμερα, ενώ ο δεύτερος αναρωτιέται προς τα πού βαδίζει η κοινωνία μας. Περιλαμβάνονται τα κείμενα: Πρώτο μέρος "Το αναπόφευκτο της προόδου" - Αύγουστος Κοντ: "Η θεωρία της φυσικής προόδου της ανθρωπότητας" - Χέρμπερτ Σπένσερ: "Η βιομηχανική κοινωνία" - Καρλ Μαρξ: "Οι άμεσες επιδράσεις της παραγωγής με μηχανές πάνω στον εργάτη" - Εμύλ Ντυρκέμ: "Οργανική αλληλεγγύη και συμβατική αλληλεγγύη" Δεύτερο μέρος "Τα θεμέλια της βιομηχανικής κοινωνίας" - Μαξ Βέμπερ: "Η οικονομική ηθική των παγκόσμιων θρησκειών" - Γκέοργκ Ζιμελ: "Το χρήμα και το στιλ ζωής" - Μαξ Σελερ: "Ο αστός και οι θρησκευτικές δυνάμεις" - Θορστάιν Βέμπλεν: "Η εμφανής αργία" Τρίτο Μέρος "Η κοινωνιολογία κατά των μύθων" - Βιλφρέντο Παρέτο: "Η χρήση της βίας στην κοινωνία" - Ρόμπερτ Μίκελς: "Ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας" - Καρλ Μανχάιμ: "Το κοινωνιολογικό πρόβλημα της ιντελιγκέντσιας" - Χέρμπερτ Μαρκούζε: "Η μονοδιάστατη κοινωνία"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Karl Marx

Karl Marx (Συγγραφέας)

Ο Χάινριχ Κάρλ Μάρξ (Τρίρ 1818 - Λονδίνο 1883) θεωρείται ο ιδρυτής της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του "Γερμανικού ριζοσπαστισμού". Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του "Μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος", καθιερώνεται σαν ένας απ΄ τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης. Χάρις στο επιστημονικό του κύρος μπόρεσε να συνενώσει τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. Η σκέψη του Μάρξ πηγάζει απ΄ την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό και την αγγλική πολιτική οικονομία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Georg Simmel (Συγγραφέας)

Ο Georg Simmel, γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και θεωρητικός του πολιτισμού και πρωτοπόρος της οικολογικής προσέγγισης της πόλης, δίδαξε επί χρόνια φιλοσοφία ως άμισθος έκτακτος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, προτού καταλάβει, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του, τη θέση του τακτικού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Αν και παρίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο στοχασμός του άσκησε μεγάλη επίδραση στους συγχρόνους του. Με τους Ferdinand Tonnies, Werner Sombart και Max Weber ίδρυσαν το 1909 τη Γερμανική Φιλοσοφική Εταρεία (Deutsche Gesellschaft fur Philosophie). Το 1900 δημοσίευσε το magnum opus του "Φιλοσοφία του χρήματος" και αργότερα την "Τραγωδία της κουλτούρας" και τη "Φιλοσοφία της νεωτερικότητας". Το 1903 εκδόθηκαν "Οι μεγαλουπόλεις και η διαμόρφωση της συνείδησης", θεμελιώδες κείμενο της αστικής κοινωνιολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Herbert Marcuse

Herbert Marcuse (Συγγραφέας)

Ο Χέρμερτ Μαρκούζε, γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, γεννήθηκε το 1898 στο Βερολίνο. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και Φράιμπουργκ. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών της Φραγκφούρτης μέχρι το 1933. Μέλος της Σχολής της Φραγκφούρτης. Μετανάστευσε στις Η.Π.Α. και δίδαξε στα Πανεπιστήμια Κολούμπια, Χάρβαρντ, Μπράντεϊς και Καλιφόρνια. Οι φιλοσοφικές του απόψεις επηρεάστηκαν από τους Χέγκελ, Φρόυντ, Χάιντεγκερ και από την μαρξιστική θεωρία. Προσπάθησε να συνδυάσει μαρξισμό και φροϋδισμό. Επηρέασε βαθιά το φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 1960. Σπουδαιότερα έργα του: "Ο μονοδιάστατος άνθρωπος", "Έρως και πολιτισμός", "Λογική και επανάσταση". Πέθανε στις Η.Π.Α. το 1979.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Max Weber

Max Weber (Συγγραφέας)

Η σταδιοδρομία του Max Weber (1864-1920) επρόκειτο να συνδυαστεί με μια από τις πιο καρποφόρες περιόδους της γερμανικής επιστήμης αλλά, παράλληλα, και με περιόδους έντονης πολιτικής κρίσης. Και οι δύο προοπτικές εκφράζονται στο έργο του. Έχοντας σπουδάσει νομικά, ιστορία, οικονομικά και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου, ο Weber θα στραφεί στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αναλαμβάνοντας το 1895 την τακτική έδρα οικονομικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Η συμμετοχή του στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της νεοσύστατης γερμανικής αυτοκρατορίας θα αναπτυχθεί παράλληλα με την επιστημονική του προοπτική. Η αρχή του εικοστού αιώνα βρίσκει τον Weber απασχολημένο με μεθοδολογικές εργασίες, καθώς και με διεξοδικές μελέτες θρησκευτικής κοινωνιολογίας, από τις οποίες θα προκύψει και το γνωστότερο, ίσως έργο του "Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού" (1905). Στη δεκαετία πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα εμπλακεί σε οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις όσον αφορά την πορεία του γερμανικού κράτους, αντιπαρατιθέμενος σε διάφορους πολιτικούς φορείς, από τον εθνικιστικό Παγγερμανικό Σύνδεσμο μέχρι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Παράλληλα έχει αναλάβει, από το 1909, την επιμέλεια του συλλογικού έργου "Βασικό σχέδιο της κοινωνικής οικονομικής", για το οποίο και θα συντάξει το θεμελιώδες εννοιολογικό πλαίσιο της τότε "νεαρής", κοινωνιολογικής επιστήμης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Emile Durkheim

Emile Durkheim (Συγγραφέας)

(Emile Durkheim, 1858-1917).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Thorstein Veblen (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Max Scheler

Max Scheler (Συγγραφέας)

Γερμανός φιλόσοφος με σημαντική διδακτική θητεία (Ιένα, Μόναχο, Κολωνία), ο Μαξ Σέλερ (Μόναχο, 1874 - Φρανκφούρτη, 1928) εκτός από τη φιλοσοφική ιδιότητα είχε να επιδείξει και εκείνη του διπλωμάτη (υπηρέτησε στη Γενεύη και στη Χάγη). Δέχθηκε την ισχυρή επίδραση της φαινομενολογίας του Χούσερλ και όλο του το συγγραφικό έργο ήταν μιά μακρά πορεία φαινομενολογικών αποκλίσεων (στις οποίες πρέπει να περιλάβουμε και την προσχώρησή του στον ρωμαιοκαθολικισμό). Η βασική φιλοσοφική του θέση αναπτύχθηκε στο έργο του "Ο φορμαλισμός στην ηθική", όπου η καντιανή ηθική υποβάλλεται σε κριτική με βάση τη σκέψη του Πασκάλ. Η θεμελίωση και η ιεράρχηση των αξιών (υλοζωικές αξίες που δεν αποκλείουν τη θρησκευτική ανάβαση στην αγιότητα και στο ιερό) αποτέλεσαν την έμμονη φιλοσοφική του μέριμνα. Τα προβλήματα του θανάτου, του τραγικού, του αιώνιου μέσα στον άνθρωπο, της συμπάθειας, της γνώσης και της θέσης του ανθρώπου μέσα στον κόσμο συνιστούν έναν αστερισμό ερευνών με επίκεντρο πάντα την ηθική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Robert Michels (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1876 στη Γερμανία (Ρηνανία) και πέθανε το 1936 στην Ιταλία, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Δίδαξε στο Παρίσι, στο Τορίνο, στη Βασιλεία (Ελβετία) και στην Περούτζια. Έγραψε ένα πλήθος μελετών και άρθρων στα γερμανικά και στα ιταλικά. Ανάμεσα στα γνωστότερα βιβλία του είναι τα εξής: Storia del marxismo in Italia (1910), Probleme der Sozialphilosophie (1914), Sozialismus und Fascismus als politische Stromungen in Italien (I-II, 1925), Corso di sociologia politica (1927), Der Patriotismus (1929).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Herbert Spencer (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Vilfredo Pareto (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Παπαδάκης (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Παπαδάκης είναι μεταφραστής. Ασχολείται επαγγελματικά με τους κινηματογραφικούς υπότιτλους (subtitling).

Κώστας Κατηφόρης (Μεταφραστής)


Δημήτρης Κουνελάκης (Μεταφραστής)


Franco Ferrarotti (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
286
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.347 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση