Μικρασιάτες
zoom in

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους ερευνητές και μελετητές της ιστορίας της Μικράς Ασίας, διότι οι ακμαίες κοινότητες των Ελλήνων στις περιφέρειες των μικρασιατικών παραλίων που άνθιζαν ή στα μικρά χωριά στα βάθη της ενδοχώρας, στην περιοχή ιδίως της τουρκόφωνης Καππαδοκίας, θα παρέμεναν, απροσπέλαστες δίχως τη δική τους μακρόχρονη ενασχόληση και συνεισφορά.

Όμως το ταξίδι δεν τέλειωσε. Ο λαογραφικός πλούτος της Μικρασίας, πραγματική κιβωτός μνήμης και πολιτισμικών αξιών, καλεί τον σύγχρονο αλλά και τον μελλοντικό μελετητή να ολοκληρώσει την έρευνα τόσο για τις παραδόσεις και τις επιδράσεις που δέχτηκε ο Μικρασιατικός πολιτισμός, όσο και για την ενσωμάτωση και την αφομοίωση των Μικρασιατών στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα είναι αποδεκτό απ` όλους ότι ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα, η εγκατάσταση και αποκατάστασή τους, αποτελεί μέρος του "ελληνικού θαύματος". Η παρουσία και ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στη διαμόρφωση των σύγχρονων κοινωνικών δομών και των πολιτικών αντιλήψεων, το αποδεικνύει.

Βερονίκη Δαλακούρα

Βερονίκη Δαλακούρα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή (Φωτογράφος)

Η Μάρω Κουρή θυμάται τις πρώτες εικόνες της, μαυρόασπρες, στην πλατεία Βάθη όπου μεγάλωσε. Άγγιξε το παιδικό της όνειρο δραπετεύοντας στις Ινδίες. Μετά βρήκε το δρόμο: "Ένα κάλεσμα είναι η φωτογραφία, ένα κάλεσμα κι ο κόσμος. Πηγή, να, η έμπνευση, ενώ στο αίμα τρέχει η περιπέτεια, και πάθος το ταξίδι, η τέχνη, ο άνθρωπος. Ο τρόπος ζωής μου καθορίζεται από τη φωτογραφία. Άλλωστε, είμαστε όλοι ανήμποροι μπροστά στη ροή των γεγονότων. Εύχομαι να μπορέσω να φωτογραφίσω την ανθρώπινη λύπη, τη χαρά, τη μοναξιά και τη πείνα που μαστίζει την ανθρωπότητα, να διαμαρτυρηθώ μέσα από τη φωτογραφική καταγραφή της Ιστορίας. Επάγγελμα φωτορεπόρτερ σημαίνει να επιβιώνεις στις γειτονιές του κόσμου, χωρίς προκαταλήψεις, με γυμνό τον εαυτό σου, με συντροφιά το φακό σου. Εκεί που το μίσος, ο φανατισμός, η αγάπη, ο έρωτας, η αθωότητα φθάνουν στο ζενίθ. Όλα τα άλλα έχουν γίνει στάχτη, εκτός από τη σοφία των -ιθαγενών- λαών". Μ.Κ Η Μάρω Κουρή έχει ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, πηγαινοέρχεται στην Μαύρη Ήπειρο, στην Ασία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία. Σπούδασε φωτογραφία, οπτική αντίληψη και ιστορία της Τέχνης στη focus, παρακολούθησε workshop με τον Κωνσταντίνο Μάνο (Magnum) και τον Ed Kashi (National Geographic). Κείμενα και φωτογραφίες της δημοσιεύονται στα: "National Geographic", "Colors", "wallpaper", "id", "Zeit leben", "Βημαgazino", "Έψιλον", "Κ", "Passport", "Athens Voice" κ.ά. Eίναι μέλος του δικτύου fam γυναικών καλλιτεχνών για την ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της τέχνης. Εικόνες και θεάματα προβολών της έχει παρουσιάσει στο Μπεϊρούτ, στη Σμύρνη και στην Άγκυρα, στην Άνοιξη της φωτογραφίας στη Βαρκελώνη, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη, στο Ζάγκρεμπ, στο Πεκίνο, στο Γιοχάννεσμπουργκ, στην Αθήνα, στη Ρώμη, στο διεθνές φεστιβάλ ρεπορτάζ scoop στην γαλλική πόλη Aνζέρ (11/2009). www.marokouri.com

Γιάννης Ντρενογιάννης (Φωτογράφος)


Μάριος Θεοδωρακάκης (Επιμέλεια)


Βάλυ Βαϊμάκη

Βάλυ Βαϊμάκη (Επιμέλεια)

Η Βάλυ Βαϊμάκη είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Νομικά και δημοσιογραφία και ξεκίνησε την καριέρα της ως αρχισυντάκτης σε ειδικά περιοδικά για τα Μέσα Επικοινωνίας. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9.61, με το περιοδικό "Έψιλον" και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία όπου καθιέρωσε τη στήλη "Μέσα και Media". Επί ενάμιση χρόνο παρουσίασε επίσης στην ΕΤ2 την εκπομπή για την τέχνη και την τεχνολογία "Μετά Τι;" σε σκηνοθεσία Μάνθου Σαντοριναίου. Ακολούθησε πολυετής συνεργασία με σειρά περιοδικών: "Μετρό", "Εικόνες", "Κλικ", "Men", "Elle", "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Marie Claire" και την εφημερίδα "Athens Voice" για τα οποία έκανε συνεντεύξεις, έρευνες και ταξιδιωτικά θέματα. Ασχολήθηκε επίσης με τον τομέα της επικοινωνίας, τη διοργάνωση συνεδρίων, τις ειδικές εκδόσεις και συνεργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας με διάφορες εταιρείες, καθώς και με τη μη κυβερνητική οργάνωση της Green Peace.

Αντώνιος Γ. Δικαίος (Επιμέλεια)

Ο Δρ. Αντώνιος Γ. Δικαίος είναι θεολόγος και περιβαλλοντολόγος.

Αντώνης Ιορδάνογλου

Αντώνης Ιορδάνογλου (Επιμέλεια)

Ο Αντώνης Ιορδάνογλου γεννήθηκε το 1965 στον Πειραιά. Τελειώνοντας το Λύκειο έκανε το πρώτο του μεγάλο ταξίδι μέχρι το Ηράκλειο στην Κρήτη, όπου και έμεινε για να σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο. Μέχρι να πάρει το πτυχίο του είχε οργώσει με τη μοτοσυκλέτα του όλο το νησί. Μετά από σπουδές γραφιστικής στη σχολή Βακαλό και μετά από άλλα χιλιόμετρα ταξίδι στην Ελλάδα, ξανακατέβηκε στην Κρήτη, όπου δούλεψε ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στη Σητεία και αρθρογραφούσε παράλληλα στην κρητική εφημερίδα "Ο Πολίτης". Σήμερα μετά από πολλές δεκάδες χιλιάδες χαρτογραφικά χιλιόμετρα, είναι ο επικεφαλής χαρτογράφος της Road.


Γιάννης Ντρενογιάννης (Υπεύθυνος Σειράς)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
20x18
Βάρος:
0.354 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση