Διονύσης Σαββόπουλος: του ΄60 οι εκδρομείς
zoom in

Ένα λευκό εξώφυλλο μ΄ ένα μεγάλο διάτρητο "60΄ς" (που ανοίγοντας αποκαλύπτει τα συγκεντρωμένα πλήθη στα Ιουλιανά της Αθήνας, στον Μάη του ΄68 στο Παρίσι και στο Γούντστοκ) δίνει το στίγμα του περιεχομένου και της αισθητικής στο συλλεκτικό λεύκωμα "Διονύσης Σαββόπουλος: του ΄60 οι εκδρομείς". Η έκδοση αυτή επιχειρεί να αποτυπώσει το ύφος και το ήθος της αναδρομής "στη δεκαετία όπου τα πάντα έμοιαζαν δυνατόν να συμβούν", που προτείνουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και οι συνεργάτες του, με επίκεντρο τις πολύπλευρες εκδηλώσεις στο Παλλάς και στο κέντρο της Αθήνας, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια από το "Περιβόλι του Τρελλού". Στις 160 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται άρθρα για την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο (Τάσος Σακελλαρόπουλος), για τα φοιτητικά κινήματα (Παύλος Τσίμας), για τις κοσμογονικές αλλαγές στην ελληνική μουσική (Λάμπρος Λιάβας) και στη διεθνή μουσική σκηνή (Στέλιος Ελληνιάδης), για τη λογοτεχνία και τις τέχνες (Γιώργος Χρονάς), για το θέατρο (Βασίλης Παπαβασιλείου), για τον κινηματογράφο (Σώτη Τριανταφύλλου), για τα εικαστικά (Μαρία Κοτζαμάνη), για την αρχιτεκτονική (Τάκης Κουμπής), για τη φωτογραφία (Πλάτων Ριβέλλης), για τον κόσμο της μόδας (Γιάννης Τσεκλένης), για τις επιστήμες και την τεχνολογία (Νίκος Γ. Ξυδάκης) και για τον αθλητισμό (Κώστας Μπλιάτκας). Επίσης, περιέχονται αναλυτικά χρονολόγια με τα κυριότερα ιστορικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο, καθώς και περισσότερες από 300 αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, πίνακες, σχέδια, αφίσες, εξώφυλλα δίσκων και περιοδικών, διαφημίσεις και αντικείμενα που εικονογραφούν τη δυναμική, τις καινοτομίες και την αισθητική της "χρυσής δεκαετίας". Τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης έχει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Γιώργος Τζαμτζής.

Σώτη Τριανταφύλλου

Σώτη Τριανταφύλλου (Συγγραφέας)

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα, ιστορία και πολιτισμούς στο Παρίσι, ιστορία της αμερικανικής πόλης στη Νέα Υόρκη καθώς και γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Έχει γράψει συλλογές διηγημάτων ("Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι", "Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ", "Άλφαμπετ Σίτυ"), βιβλία για τον κινηματογράφο ("Κινηματογραφημένες πόλεις", "Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου 1976-1992", "Νέος αγγλικός κινηματογράφος", "Σύγχρονος γαλλικός κινηματογράφος", "Φρανσουά Τριφό", "Τζων Κασσαβέτης". "Μίκαελ Χάνεκε", κ.ά.), μυθιστορήματα ("Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης", 1996, "Αύριο, μια άλλη χώρα", 1997, "Ο υπόγειος ουρανός", 1998, "Το εργοστάσιο των μολυβιών", 2000, "Φτωχή Μάργκο", 2001, "Άλμπατρος", 2003, "Κινέζικα κουτιά", 2006, "Λίγο από το αίμα σου", 2011, "Για την αγάπη της γεωμετρίας", 2012, "Σπάνιες γαίες", 2013, "Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο", 2017), που έγιναν τα περισσότερα μπεστ σέλερ, τις νουβέλες: "Γράμμα από την Αλάσκα", "Θάνατος το ξημέρωμα", "Η φυγή", "Συγχώρεση", "Πιτσιμπούργκο", "Η ταφή της Οφηλίας", "Μηχανικοί καταρράκτες", τα αυτοβιογραφικά βιβλία: "Ο χρόνος πάλι", "Αστραφτερά πεδία", τα βιβλία για παιδιά: "Η Μαριόν στα ασημένια νησιά και τα κόκκινα δάση", "Γράμμα από ένα δράκο", "Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι", "Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού", "Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού (ξανά)" και για εφήβους και νέους: "Αφρικανικό ημερολόγιο", "Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής", "Μιλώντας για την Έκφραση Έκθεση". Μαζί με τον Ηλία Ιωακείμογλου, έγραψαν από κοινού τα βιβλία: "Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος" και "Για τη σημαία και το έθνος". Μόνη της, το βιβλίο "Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση". Τα άρθρα της στην εφημερίδα "Athens Voice" συγκεντρώθηκαν στους τόμους: "Η φοβερή τροπή των πραγμάτων", 2012, "Η ενδέκατη ώρα", 2014, "Ασκήσεις αταραξίας", 2015, "Οι δυσκολίες των πεδιάδων", 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ξυδάκης, Νίκος Γ., 1958- , τεχνοκριτικός (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Γ. Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μύκονο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς να ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2004). Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1987. Από το 1992 ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, κάνοντας ρεπορτάζ και κριτική, κυρίως στην εφημερίδα "Καθημερινή" (από το 1995). Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από το Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της "Καθημερινής". Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης. Κείμενα του και διαλέξεις έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Είναι μέλος της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών) και, για το διάστημα 2002-2005, εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας. Έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις: "All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα" (ομαδική), Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Λάρισα, και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Μάιος - Ιούνιος 2002, και "Αναφορά στον Γύζη" (ομαδική), Το Σπίτι των Εκθέσεων, Τήνος, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2004. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Σακελλαρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των ΑΣΚΙ. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του είναι ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η πολιτική λειτουργία του στρατού, οι πολιτικές συγκρούσεις και διώξεις. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και ιστορικές εκθέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Παπαβασιλείου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Χρονάς

Γιώργος Χρονάς (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948 στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει δεκαοχτώ βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζιδάκι, το 1979, παρουσιάζοντας την εκπομπή "Οδός Πάνος 17", έως σήμερα πού παρουσιάζει το "Ξενοδοχείο Βαλκάνια". Εργάστηκε επίσης στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατό τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει από τον Φεβρουάριο του 1981 το περιοδικό "Οδός Πανός", τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις "Εκδόσεις Σιγαρέτα". Δημοσιογραφεί κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες και είναι υπεύθυνος του ενθέτου "Βιβλιοθήκη" της "Ελευθεροτυπίας". Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λάμπρος Λιάβας (Συγγραφέας)

Εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πλάτων Ριβέλλης

Πλάτων Ριβέλλης (Συγγραφέας)

Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1963-1968), πολιτικές επιστήμες στο παρίσι (1968-1970) και φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε σαν δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983). Από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 στο Μουσείο Μπενάκη). Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne της Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια σε νησιά των Κυκλάδων (παλιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο). Από το 2001 παραδίδει σειρά σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο. Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και δίδαξε τους επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990). Επιμελήθηκε σειρά από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Έχει παραδώσει πολυάριθμα σεμινάρια και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη Λευκωσία της Κύπρου. Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Είναι τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες και σε περιοδικά. Ίδρυσε μαζί με μαθητές του το 1988 το σωματείο "Φωτογραφικός Κύκλος", καθώς και τις εκδόσεις "Φωτοχώρος", οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εξήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο και ένα φωτογραφικό περιοδικό ("Φωτοχώρος") που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Ελληνιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Κώστας Δ. Μπλιάτκας (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1957. Πτυχιούχος βιολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε επίσης οργάνωση και διοίκηση Μέσων Ενημέρωσης. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", ενώ διετέλεσε διευθυντής του 102 FΜ της ΕΡΤ-3 (1994-96) και υποδιευθυντής του τμήματος Διεθνών Παραγωγών (1999-2001) της ΕΤ-3. Εργάστηκε επίσης στην ιδιωτική τηλεόραση και στον αθηναϊκό Τύπο, ενώ συνεργάστηκε με το ΒΒC και με ελληνικά και ξένα περιοδικά. Δημιουργός γνωστών εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση ("Με Μια Τρίτη Ματιά" της ΕΤ-3, την οποία παρουσίαζε επί 12 χρόνια [1995-2006], "Εκ του Πλησίον", "Οι Παρέες της θεσσαλονίκης" κ.ά.). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-θ. Βιβλία του: "Τιτανικός, ψίθυροι από το βυθό" (2012), "Λυπάμαι χάσατε!" (2010), "Ο Ψηλός: Η επίσημη αυτοβιογραφία του Αντώνη Αντωνιάδη", (Μοτίβο, 2007), "Γιώργος Κούδας: Της ζωής μου το παιχνίδι" (Ιανός, 2005), "Εισαγωγή στο Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ" (Ιανός, 2002), "Διονύσης Σαββόπουλος: Υπόγεια Διαδρομή" (Ιανός, 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Τσίμας

Παύλος Τσίμας (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1953. Σπούδασε Νομικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δοκίμασε για λίγο τη δικηγορία και, από το 1980, βρήκε καταφύγιο στην δημοσιογραφία. Ήταν για δέκα χρόνια πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης και αργότερα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού "902" και της εφημερίδας "Πρώτη". Γράφει στην εφημερίδα "Τα Νέα" από το 1992, κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1986 και, στην τηλεόραση, παρουσίασε την πρώτη του εκπομπή το 1993. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκπομπές λόγου ("Μετρό" στον "ΣΚΑΪ", "Μήλον της Έριδος" στο "MEGA", "Μετά" στη "ΝΕΤ") και εκπομπές έρευνας ("Video" στο "MEGA", "Μαύρο Κουτί", με τους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, στο "MEGA" και "Κόκκινο πανί" στον "ANT1") καθώς και μία αθλητική εκπομπή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, στη "ΝΕΤ". Για έκτη χρονιά φέτος, παρουσιάζει την "Έρευνα" στο "MEGA".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάκης Κουμπής

Τάκης Κουμπής (Συγγραφέας)

Ο Τάκης Κουμπής σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Αρχιτεκτονική Σχολή Paris la Villette της Γαλλίας (1984). Κάτοχος DEA φιλοσοφίας (Universite Paris I - Σορβόννη), συνεργάστηκε σε πολλές μελέτες του Γραφείου Fernando Montes (1980-1983) στο Παρίσι. Έλαβε επιχορήγηση από το Γραφείο Αρχιτεκτονικής Έρευνας (BRA) της Γαλλίας για να συντάξει ερευνητική εργασία με θέμα "Αρχιτεκτονική και Τελετουργία" (1987). Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία συμμετείχε στη δημιουργία του περιοδικού "Τεύχος" και εν συνεχεία διηύθυνε το αρχιτεκτονικό τμήμα του περιοδικού ARTI από το 1992 έως το 1998. Διατηρεί γραφείο στην Αθήνα. Εκπονεί και υλοποιεί μελέτες κυρίως για κατοικίες. Στη Βενετία συμμετείχε σε διάφορες Μπιενάλε. Διετέλεσε επιμελητής, μαζί με τον Richard Scoffier, της διεθνούς έκθεσης "Η αποσπασματική πόλη" (Αθήνα 1997, Παρίσι 2000). Δίδαξε αρχιτεκτονική σύνθεση στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (2003-2005). Από το 2006 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κοτζαμάνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Τσεκλένης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λάμπρος Λιάβας (Επιμέλεια)

Εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιώργος Τζαμτζής (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
160
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση