Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λογοδοσία
(Διαδρομές στην ψυχοπαθολογία και την ψυχανάλυση)
Συγγραφέας:   Μάριος Μαρκίδης


Λογοδοσία
Ο σημαιοφόρος του Οθέλλου χλεύασε σε μια σκηνή τον κόσμο μας: «Οι σπαθιές στο κορμί μας, κύριοί μου, πονάνε περισσότερο απ΄ τη χαμένη μας υπόληψη». Δίκαια συνηγορεί ο κυνικός εκείνος στρατιώτης της Αναγέννησης υπέρ του σώματος. Παρ΄ όλα ταύτα του διαφεύγει ότι κι ο ίδιος, συνήγορος όντας του σώματος, δεν κάνει άλλο παρά να αγορεύει, να επιχειρηματολογεί, να «λογοδοτεί». Κάθε λογοδοσία είναι μια απολογία. Απευθύνεται στην ιδιότροπη ανθρώπινη τάξη, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι στηρίζεται ακριβώς στον λόγο τιμής, και στην κοινωνική υπόληψη. Οργανώνει τις ανθρώπινες κοινότητες. Ανάμεσα στο σώμα των ανθρώπων, που δεν υπάρχει χωρίς την γλώσσα η οποία το μιλάει, και την γλώσσα που δεν έχει νόημα αν δεν μιλήσει για το σώμα, φυτρώνει κάτι σαν διαρκής αναμέτρηση, κάτι σαν φαντασίωση και ταυτόχρονα σαν διάλογος, γεγονότα μιας θεωρίας που στοιχειοθετούν το σενάριο της υποκειμενικότητας. Η θεωρία κινδυνεύει στο ίδιο τουλάχιστον ποσοστό να έχει λάθος με έναν ψυχολογικό εμπειρικισμό που πιστεύει ότι δεν κάνει ποτέ λάθος - που δεν νοείται να κάνει λάθη με δεδομένη την άρτια νοημοσύνη του κομπιούτερ του και την άψογη μεθόδευση της έρευνάς του. Και όμως, η παραγωγική πρόταση κερδίζει από τα ενδεχόμενα λάθη της, προς όφελος της υποκειμενικότητας, ενώ δεν ξέρω πόσα κερδίζει απ΄ την οίησή του ο τροπαιούχος σήμερα ψυχολογικός εμπειρικισμός. Μεταμφίεση του ακαδημαϊκού ψυχολογισμού. Οπωσδήποτε αυτές οι αρχές διέπουν τις σελίδες της Λογοδοσίας. Η γη του Οιδίποδος έχει ομφαλό που βγάζει στο άπειρον, όπως τα όνειρα. Ο κοινός τόπος ανάμεσα στην Έφεσο του Ηράκλειτου, τη Βιέννη του Φρόυντ, τον Μέλανα Δρυμό του Χάϊντεγγερ και το Παρίσι του Λακάν είναι ο χρησμός των Δελφών. Που δεν λέγει, ούτε κρύβει, αλλά σημαίνει. Αυτή η ελληνική ουσιαστικά λειτουργία είναι η πρόκληση της ψυχαναλυτικής πρότασης - η πρόκληση στην ψυχαναλυτική πρόταση. Κι αν ο ψυχαναλυτής δεν είναι εκείνος που έχει την ετοιμότητα ώστε να "ακούει τον λόγο" ως σημαίνοντα λόγο, δεν αξίζει τίποτα. Λογοδοσία είναι η επιστροφή του λόγου, που ακούστηκε στη θέση του Άλλου, στο υποκείμενο που τον επρόφερε.
Επιστροφή ενός μηνύματος που το βιβλίο επιδιώκει, εκεί που αξίζει, να είναι αναποδογυρισμένη, αν όχι και εριστική.

21χ14 εκ., 230 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Τρίαψις Λόγος Β
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 150.195 (Ψυχανάλυση), 362.2 (Ψυχοπαθολογία)
ISBN: 978-960-256-404-2
ISBN (10ψήφιο): 960-256-404-0
Βάρος: 0.345 κιλά
Εκδότης: Εξάντας
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Γράψε τη δική σου κριτική
13.24
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.78
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαρκίδης, Μάριος
Ο Μάριος Μαρκίδης (1940- 2003) γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Λύκειο το 1957 και σπούδασε ψυχιατρική στα πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου (υπήρξε μαθητής του Δ. Κουρέτα και του Κ. Στεφανή). Οι πρώτες του ποιητικές δοκιμές φιλοξενήθηκαν στη "φιλολογική σελίδα" της "Βραδυνής". Με το ποίημα "Εκμαγείο" απέσπασε έπαινο στον ποιητικό διαγωνισμό που προκήρυξε το 1962 το περιοδικό "Πανσπουδαστική" σε συνεργασία με τον "Ταχυδρόμο" (στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Γιάννης Ρίτσος). Με την ποιητική σύνθεση "Πρόλογος στο σπαθί" εμφανίστηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης" (τεύχος 92, σσ. 179-180). Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών "Μαρτυρίες και Προτάσεις" και συμμετείχε στην ίδια ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Εκτός από την ποίηση, ασχολήθηκε με το δοκίμιο, τη λογοτεχνική κριτική και τη μετάφραση (υπήρξε ο πρώτος μεταφραστής γλωσσολογικής εργασίας του Noam Chomsky στα ελληνικά). Στα ποιήματά του και τα άλλα κείμενά του χρησιμοποίησε πολλές φορές το ψευδώνυμο Μάριος Αφεντόπουλος. Στις τέσσερις δεκαετίες λογοτεχνικής του δραστηριότητας συνεργάστηκε πυκνά με ποιήματα, δοκίμια και κριτικές αναγνώσεις στα περιοδικά "Επιθεώρηση Τέχνης" και "Ιδίοις Αναλώμασιν", όπως και στον καθημερινό Τύπο ("Αυγή", "Ελευθεροτυπία"). Επίσης, επιμελήθηκε τη σειρά "Ψυχολογία και επιστήμες της συμπεριφοράς" στις εκδόσεις "Έρασμος". Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή "Παρά ταύτα".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.