Δίκαιο διεθνών συναλλαγών
zoom in

Το συλλογικό αυτό έργο συνιστά μία πλήρη εκδοχή ζητημάτων θετικού δικαίου του ευρύτατου χώρου των διεθνών συναλλαγών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη. Η παρούσα έκδοση κρίθηκε αναγκαία, διότι οι διεθνείς συναλλαγές αποτελούν ένα νέο σχετικά κλάδο με αχανή ύλη, που υπαγορεύεται από τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της επικοινωνίας, της τεχνολογίας, αλλά και από την ανθρώπινη φύση που επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμμετοχή. Το έργο, εκτός από το μέρος της εισαγωγής, όπου και εξετάζονται η έννοια, το αντικείμενο και οι πηγές του δικαίου των διεθνών συναλλαγών, υποδιαιρείται σε τέσσερα περαιτέρω μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τα υποκείμενα της διεθνούς συναλλαγής, ήτοι αφενός μεν τα ιδιωτικά νομικά πρόσωπα, αφετέρου δε το Κράτος. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στο αντικείμενο της διεθνούς συναλλαγής, όπου και εξετάζονται οι κυριότερες συμβάσεις, η διεθνής προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η διεθνής μεταφορά και ασφάλιση και το κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού. Το τρίτο μέρος αφιερώνεται στη διεθνή επίλυση διαφορών, όπου παρουσιάζονται η διεθνής διαιτησία και η δικαστική επίλυση των διεθνών διαφορών, ενώ το τέταρτο μέρος ασχολείται με το διεθνές φορολογικό δίκαιο. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο της πράξης και απευθύνεται τόσο στους δικαστές, όσο και στους δικηγόρους και τους λοιπούς λειτουργούς της Θέμιδας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Δαβράδος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Β. Γκόρτσος

Χρήστος Β. Γκόρτσος (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι επίκουρος καθηγητής (και έχει εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής) Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό δίκαιο, καθώς και οικονομική ανάλυση του δικαίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ζυρίχης, στο Wharton Business School τουΠανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ στη θεματική της διεθνούς τραπεζικής εποπτείας (1996). Κατά την τριετία (1996-|998 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του International Center for Monetary and Banking Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Ο Χρ. Γκόρτσος έχει εκτενές βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο σε θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού δικαίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες: - International and Regulation of Intelrnational Banks (διδακτορική διατριβή, 1996). - The Greek Banking System (δεύτερη έκδοση, 1998). - La non-adhesion a l΄Union Europeennee et le secteur financier suisse: differences de reglementation et ses consequences economiques (Fonds National Suisse, σε συνεργασία με τον καθηγητή Hans Genberg, 1999). - Διεθνές, Ευρωπαϊκό Κοινοτικό και Ελληνικό Τραπεζικό και Νομισματικό Δίκαιο (1999). - Το Ελληνικό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (δεύτερη έκδοση, 2000). - Ευρωπαϊκό Νομισματικό Δίκαιο (2004). - Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κων. Α. Στεφάνου, 2006). - Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Δίκαιο - Γενικό Μέρος (υπό έκδοση). Από το 2005 είναι μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου (MoComlLA) και από το 2007 μέλοςτου Financial Services Expert Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέραν της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, ο Χ. Γκόρτσος, δικηγόρος Αθηνών, αφού διετέλεσε επί δεκαετία (1991-2000) ειδικός νομικός σύμβουλος σε θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής Ευρώ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,τον Ιούλιο του 2000 εξελέγη γενικός γραμματέας της. Με την ιδιότητα αυτή, διατελεί, μεταξύ άλλων: - Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων. - Μέλος του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και - Μέλοςτου Δ.Σ. της εταιρείας διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών ΔΙ ΑΣ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γκλαβίνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγέλικα Α. Γκούσκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Σ. Μεταλληνός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Θωμά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Π. Μεϊδάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Β. Αυγερινός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Λιβαδά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάνθα Βαρελά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα - Όλγα Μήτσου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Νούσια (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Πετρόχειλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Π. Παμπούκης

Χαράλαμπος Π. Παμπούκης (Επιμέλεια)

Ο Χάρης Π. Παμπούκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και διδακτορικό επίπεδο και το 1990 του απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος Doctorat dʼEtat en Droit. Το 2009 εκλέχθηκε ομόφωνα Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, διεθνή διαιτησία και διεθνές εμπορικό δίκαιο από το 1991. Το 2009 εκλέχθηκε ομόφωνα Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, διεθνή διαιτησία και διεθνές εμπορικό δίκαιο από το 1991. Το 2003 δίδαξε σειρά μαθημάτων στη διακεκριμένη Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Είναι δικηγόρος παρʼ Αρείω Πάγω και ένα από τα ιδρυτικά μέλη στη δικηγορική εταιρεία Παμπούκης - Μαραβέλης - Νικολαΐδης και Συνεργάτες. Είναι εξειδικευμένος στις διεθνείς αντιδικίες, τη διεθνή εμπορική διαιτησία και τις διεθνείς συναλλαγές. Έχει χρηματίσει Υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011. Τον Αύγουστο του 2011 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (Commandeur de la Legion dʼHonneur) από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έχει πλούσια βιβλιογραφία και αρθρογραφία σε θέματα διεθνούς δικαίου και πολιτικής.

Neil Postman

Neil Postman (Συγγραφέας)

Ο Νιλ Πόστμαν είναι καθηγητής στη Οικολογία των Μέσων και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία. Ο Πόστμαν έχει δώσει διαλέξεις σε πολλές χώρες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις και βιβλία. Έχει λάβει μια σειρά διακρίσων. Το 2001 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
1630
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
2.347 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση