Το βιβλίο του κακού
zoom in

Πώς θα έμοιαζε η Κόλαση αν τη γεμίζαμε σήμερα με περιώνυμους κακούς από τη λογοτεχνία, την ιστορία, την επικαιρότητα;

Με όχημα τη συγραφική φαντασία, είκοσι δύο συγγραφείς αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να ξαναστήσουν μπροστά μας τη δαντική "Κόλαση", να σκιαγραφήσουν ένας ένας τους νέους κακούς ήρωές της, που τιμωρούνται στους εννέα κύκλους της, τους χώρους βασανισμού των κολασμένων. Τα κείμενά τους, ακριβή ψυχογραφήματα, μικρές βιογραφίες και πυρετώδεις μονόλογοι κακοποιών, διηγήσεις φανταστικών συμβάντων με αυτούς ως πρωταγωνιστές, λαϊκές διαδόσεις, πραγματείες του κακού και ευφάνταστες επιστολές, μπλέκονται με ατμοσφαιρικά ιντερμέδια, που αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν στην κάθοδό μας στον εφιαλτικό Κάτω Κόσμο.

Το εγχείρημα άλλωστε, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη πραγμάτευση του θέματος, έχει ως σημείο εκκίνησης μια ευρεία εισαγωγή στη γενεαλογία του κακού, και, κατά την έξοδο από την "Κόλαση" του Δάντη, εκεί ακριβώς που ο Ιταλός ποιητής και ο δάσκαλός του Βιργίλιος ξαναβλέπουν ανακουφισμένοι τα αστέρια, επιχειρείται, εν είδει επιλόγου, να δοθεί απάντηση στο καίριο ερώτημα:

Τι είναι κακό σήμερα;

Νίκος Κουνενής

Νίκος Κουνενής (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κουνενής γεννήθηκε το 1957. Είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, σατιρικά κείμενα και βιβλιοκριτικές στον περιοδικό Τύπο. Βιβλία του: "Δημόσια εγγραφή" (Κοχλίας 2002), "Πρωταγόρας-Γοργίας: Η σοφιστική τομή" (Σαββάλας, 2002), "Ζωντανή σύνδεση" (Κοχλίας, 2003), "Ω του θαύματος!" (Μεταίχμιο, 2006), "Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου" (Μεταίχμιο, 2009).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βλαντής

Νίκος Βλαντής (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βλαντής γεννήθηκε το 1973 στην Αλεξανδρούπολη (με το όνομα Νίκος Μπαρμπόπουλος). Σπούδασε πολιτικός μηχανικός κι έκανε το διδακτορικό του στο ΕΜΠ με θέμα τον σχεδιασμό της πόλης. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα "Αλκιβιάδης Δεσμώτης" (Απόπειρα, 2000), το αστυνομικό, σαρκαστικό θρίλερ "www.tospitimas.gr" (Περίπλους, 2002), το σατιρικό αφήγημα "Θέλω να μείνω λίγο μόνη μου να σκεφτώ" (Περίπλους, 2003) και τα μυθιστορήματα "Greek Psycho, η απόλυτη νεοελληνική ψύχωση" (Οξύ, 2004), "Η ανυπαρξία που σου αξίζει" (Οξύ 2004), "Μπάρτλεμπυ ο κομπιουτεράς: μια ιστορία της Σίλικον Στρητ" (Απόπειρα 2005), "Writersland: το νησί των συγγραφέων" (Κέδρος 2006) και "Λήθη" (Κέδρος 2008). Μαζί με τον Παύλο Μπαλτά, εξέδωσε ένα βιβλίο με θέμα τις αναπαραστάσεις της πόλης και τη μυθολογία της: "Επόμενη στάση: Χαμένες λεωφόροι, μια περιδιάβαση στην κοσμογονία της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής μητρόπολης" (Futura 2004). Συνεργάτης του δωρεάν περιοδικού βιβλίου "Index", το άφησε το 2006 για να ιδρύσουν, μαζί με τη Μαρία Λεκάκη, τον εκδοτικό οίκο "Μαγικό Κουτί".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Γκίκα

Ελένη Γκίκα (Συγγραφέας)

Η Ελένη Γκίκα γεννήθηκε το 1959 στο Κορωπί. Δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός στο "Αντί", στις "Εικόνες", στο "Έθνος" και στο "Έθνος της Κυριακής" από το 1983, έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το παραμύθι, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και έχει επιμεληθεί βιβλία και σειρές. Κυκλοφορούν τριάντα τρία βιβλία της. Δεκαπέντε μυθιστορήματα, έντεκα ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές με διηγήματα, ένας τόμος με συνεντεύξεις και τέσσερα παραμύθια. Το βιβλίο της "Η γυναίκα της βορινής κουζίνας" (εκδόσεις Καλέντη) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Αναγνωστών το 2012. Άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά ["Περίπλους", "Διαβάζω", "Νέα Ευθύνη", "diastixo", "diavasame", "Literature" κ.ά.] Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του διαδικτυακού περιοδικού Fractal.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Μαγκλίνης

Ηλίας Μαγκλίνης (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα του Κονγκό. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία και τη Σκοτία. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε ως συντάκτης στο περιοδικό "Διαβάζω". Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα "Καθημερινή". Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μετάφραση. Το πρώτο του βιβλίο, "Σώμα με σώμα" (2005), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πόλις". Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και ανθολογίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λένα Κιτσοπούλου

Λένα Κιτσοπούλου (Συγγραφέας)

Η Λένα Κιτσοπούλου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός. Το 2007 βραβεύτηκε απ΄ το περιοδικό "Διαβάζω" ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας για το βιβλίο της "Νυχτερίδες".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αύγουστος Κορτώ

Αύγουστος Κορτώ (Συγγραφέας)

Ο Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το βιβλίο της Κατερίνας (2013), Επειδή είναι η καρδιά μου (2014), Μικρό χρονικό τρέλας (2016), Ρένα (2017), Σκυλίσια ψυχή (2018), Το μυστικό του Λεονάρντο (2019), Δέσποινα (2020), Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου (2021), Μισό παιδί (2021), Η άλλη Κατερίνα (2022)• τα ευθυμογραφήματα Έρως ανίκατε μάσαν (2015), Νεοελληνική μυθολογία (2016), Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά (2016), Φωτιά στα Σαββατόπαχα (2018)• η μαρτυρία Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου. Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης (2020). Επίσης, έχει γράψει βιβλία για παιδιά: Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ (2003), που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, Ο στοιχειωμένος πύργος της Ούρσουλα ντε Φλαφ (2005), Η μαμά δε θέλει να μου πάρει ζωάκι (2005), Έγκλημα στο Τούνδρα εξπρές (2011), Δεν ξανακάνω μπάνιο ποτέ! (2013), Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης (2016), Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ (2016) και Το ουφάκι (2017).

AddThis Sharing Buttons

Share to Facebook

Share to TwitterShare to LinkedIn


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίλυ Εξαρχοπούλου

Λίλυ Εξαρχοπούλου (Συγγραφέας)

H Λίλυ Εξαρχοπούλου είναι συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια. Έχει διδάξει λογοτεχνία, αρχαία ιστορία, αγγλική και ελληνική γλώσσα σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνεργάζεται με εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και χρημάτισε αντιπρόεδρος του Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών των Τριών Θαλασσών. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα, μια ποιητική συλλογή και μια νουβέλα. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει επίσης γράψει ένα εκπαιδευτικό βοήθημα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας (Κανάλι 5, Δέλτος, 1999). Στις 20 και πλέον μεταφράσεις της ανήκουν βιβλία γνωστών λογοτεχνών και κριτικών όπως οι Ντάρελ, Λώρενς, Μπέργκερ, Σαϊντ κ.α. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί αντιστοίχως σε αγγλικά, γερμανικά και τουρκικά λογοτεχνικά περιοδικά ή ανθολογίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Γλυκοφρύδης

Γιώργος Γλυκοφρύδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες μεγάλου μήκους και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την πληροφορική. "Ο επιβάτης" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Αστερίου

Χρήστος Αστερίου (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες θεματικές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα σερβικά. Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά "Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας" (Πατάκης 2001) και μετέφρασε λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία από τα γερμανικά (Κρίστα Βoλφ, Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κατσουλάρης

Κώστας Κατσουλάρης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Κατσουλάρης γεννήθηκε στην Άρτα το 1968. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Παρίσι και λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία πεζογραφίας κι έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικές εκδόσεις. Διήγημά του έχει συμπεριληφθεί στη γερμανική ανθολογία "Αθήνα, μια λογοτεχνική πρόσκληση", η νουβέλα του "Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου" έχει μεταφραστεί στα τουρκικά, ενώ η νουβέλα του "Νεκρός σκύλος τα μεσάνυχτα" έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ισπανικά και στα εβραϊκά. Το θεατρικό του έργο "Όταν ο λύκος είναι εδώ" ανέβηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε φεστιβάλ στην Τουρκία. Η συλλογή διηγημάτων του "Νυχτερινό ρεύμα" (2015), τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού "Αναγνώστης" καθώς και με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Τελευταίο βιβλίο του το μυθιστόρημα "Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά" (Μεταίχμιο, 2018). Έχει συνεργαστεί, ως βιβλιοκριτικός, με τις εφημερίδες "Το Βήμα"/"Βιβλία" και "Ελεύθερος Τύπος" (ως υπεύθυνος του ενθέτου 1455), καθώς και με το περιοδικό "Διαβάζω". Τον Ιούνιο του 2009 ίδρυσε τη μηνιαία εφημερίδα-free press για το βιβλίο, "Book Press", η έκδοση της οποίας συνεχίζεται από το φθινόπωρο του 2010 στο διαδίκτυο [www.bookpress.gr]. Μεταξύ 2010-2013 εργάστηκε ως συντονιστής του προγράμματος ΕΣΠΑ "Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών" στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και διετέλεσε γραμματέας του ΔΣ της τη διετία 2009-2011.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Λευτέρης Γιαννακουδάκης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε συνεκδότης των τετραδίων τέχνης "Αποστακτήρες" (1993-1996) και ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου θεατρικής έκφρασης Βιολογικού-ΒΙΟΘΕΑ. Διακρίθηκε τρεις φορές σε Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό - Ποίησης. Έχει εκδόσει το αφήγημα "Τρέξε, μύγα, χτύπα το τζάμι" ("Ελληνικά Γράμματα", 2000) και τη συλλογή διηγημάτων "Απολεσθέντα αντικείμενα" ("Εστία", 2006).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άντζελα Δημητρακάκη

Άντζελα Δημητρακάκη (Συγγραφέας)

Η Άντζελα Δημητρακάκη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1968. Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και στα Πανεπιστήμια Essex και Reading της Μ. Βρετανίας, έχει να επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο, με έμφαση στην πολιτική διάσταση και την παρεμβατικότητα της τέχνης από τη δεκαετία του ΄70 ως σήμερα. Εκτός από τη συλλογή διηγημάτων "Το άνοιγμα της μύτης" (Οξύ 1999), έχει γράψει τα μυθιστορήματα "Ανταρκτική" (Οξύ 1997, αναθεωρημένη έκδοση 2006), "Αντιθάλασσα" (Οξύ 2002), "Το μανιφέστο της ήττας" (Εστία 2006), "Μέσα σ΄ ένα κορίτσι σαν κι εσένα" (Εστία 2009), "Αεροπλάστ" (Εστία 2015), τη συλλογή διηγημάτων "Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Εριννύου" (Εστία 2016, Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας περιοδικού Αναγνώστης και Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών), καθώς και τη μελέτη "Τέχνη και παγκοσμιοποίηση" (Εστία, 2013). Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Διδάσκει θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (University of Edinburgh - Edinburgh College of Art).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Καρύδας

Δημήτρης Καρύδας (Συγγραφέας)

O Δημήτρης Καρύδας γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από τα εφηβικά του χρόνια με τη δημοσιογραφία και ειδικότερα το αθλητικό ρεπορτάζ. Δούλεψε σε αρκετές ημερήσιες αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και διατέλεσε στέλεχος του αθλητικού τμήματος του Mega Channel από την πρώτη μέρα λειτουργίας του σταθμού έως το 1996. Είναι αρχισυντάκτης της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας "Πρωταθλητής" και σχολιαστής αγώνων μπάσκετ για το συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι "Supersport". Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία με θέματα από τον αθλητισμό. Το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα ("Lucky Strike", εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Ασδραχάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Αποστολάκος (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Αποστολάκος γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα και γράφει εδώ και αρκετά χρόνια διηγήματα και μυθιστορήματα. Έχει εκδώσει τρία βιβλία με το ψευδώνυμο Γιώργος Χρηστέας: "Γυναίκες του έρωτα", Απόπειρα, 1998, "Εταιρεία του έρωτα", Απόπειρα, 2000, και "Femme fatale", Ωκεανός, 2004.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Μαυρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962· μέχρι τα δεκαοκτώ του έζησε στην Πτολεμαΐδα. Το 1984 πήρε το πτυχίο της Νεοελληνικής Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Από το 1987 ζει στο Χρυσό Σερρών και εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Βαϊλάκης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
549
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.977 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση