Ο αιώνας των φώτων
zoom in
17.32€ -10% 15.59€

Μια ανάπλαση των διωγμών που δέχτηκε η Γαλλική Επανάσταση στην Αμερική. Στον κόσμο της Καραϊβικής συγκρούεται ο Διαφωτισμός και ο ευρωπαϊκός ορθολογισμός με το μαγικό περίγυρο της Αμερικής. Η Επανάσταση οξύνει τη σύγκρουση αυτή και οδηγεί στην τελευταία και πλέον τραγική της έκφραση. Η δράση λαμβάνει χώρα στην Αβάνα, στο Παρίσι, στην Μπαγιόν, στη Γουαδελούπη, στην Καγιένη, στο Παραμαρίμπο και στη Μαδρίτη.

Οι τρεις κύριοι πρωταγωνιστές, ο Βίκτορ Ουγκ, ο Εστέμπαν κι η εξαδέλφη του Σοφία, αποδέχονται τις επαναστατικές αρχές που απορρέουν από τους εγκυκλοπαιδιστές και τον πόθο για ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα, όμως οι εξωτερικές και ψυχολογικές πιέσεις μεταβάλλουν οριστικά την ιδεολογία τους.

Ο Ιακωβίνος Βίκτορ Ουγκ, που προσχωρεί στην Επανάσταση αρκετά ιδεαλιστής και παρορμητικός -αν και κάπως αφελής-, καταλήγει ν΄ αποδεχτεί ότι η συνωμοσία, οι ίντριγκες κι η συμμαχία με τον εχθρό αποτελούν εξίσου χρήσιμα μέσα για τους στόχους της επανάστασης. Γιατί, φερμένη στην αμερικάνικη ήπειρο, η ιδεολογία των Ιακωβίνων μοιάζει να μεταβάλλεται και, αντί να εκφράζει τις ιστορικές φιλοδοξίες των καταπιεσμένων, γίνεται τελικά το λάβαρο των καταπιεστών.

Ο Αλέχο Καρπεντιέρ έλεγε ότι "Ο αιώνας των φωτών" μπορεί να θεωρηθεί ως ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, μια βαθύτερη και αναλυτικότερη σκέψη γύρω από την έννοια της ιστορίας.

Ισμήνη Κανσή

Ισμήνη Κανσή (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και Ισπανική Λογοτεχνία στην Γαλλία. Έζησε στο Μεξικό την δεκαετία του 80, όπου γνώρισε πολλούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ άλλων και τον Εδουάρδο Γκαλεάνο, και επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να μεταφράζει τα έργα τους. Παράλληλα δίδασκε επί είκοσι χρόνια ισπανικά στο Γαλλικό Σχολείο (Lycee Franco-Hellenique), και στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ και στο Ινστιτούτο Θερβάντες.

Βικτώρια Τράπαλη

Βικτώρια Τράπαλη (Μεταφραστής)

Η Βικτώρια Τράπαλη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια, στιχουργός και δημοσιογράφος.


Alejo Carpentier

Alejo Carpentier (Συγγραφέας)

Ο Αλέχο Καρπεντιέρ (1904-1980), από τους σημαντικότερους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς, γεννήθηκε και σπούδασε στην Αβάνα. Στράφηκε νωρίς στη δημοσιογραφία, αλλά το 1928, μετά την υπογραφή ενος μανιφέστου κατά της δικτατορίας του Ματσάδο, αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι. Επέστρεψε στην Κούβα το 1939 και κατόπιν έζησε στην Αϊτή και στη Βενεζουέλα, μέχρι την πτώση της δικτατορίας του Μπατίστα και την επικράτηση της επανάστασης του Κάστρο. Από το 1968 έως το θάνατό του έζησε πάλι στο Παρίσι, αυτή τη φορά ως Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κούβας. Στο "Κοντσέρτο μπαρόκ", όψιμο έργο, γραμμένο το 1974, η συγγραφική του δεινότητα συνεπικουρείται από τη βαθιά γνώση του χρονικού της κατάκτησης του Νέου Κόσμου, την κατοχή μιας εντυπωσιακής σε εύρος παιδείας και την ιδιότητά του ως μουσικολόγου. Από τις εκδόσεις Εξάντας κυκλοφορούν τα βιβλία του "Ο αιώνας των φώτων" (1986), "Ο συγγραφέας και η καταστροφή" (1987) και "Τα χαμένα βήματα" (1993). Άλλα έργα του: "Έκουε-Γιάμπα-Ο" (1933), "Η μουσική στην Κούβα" (1946), "Η επί γης βασιλεία" (1949), "Η ιεροτελεστία της Άνοιξης" (1978).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
461
Διαστάσεις:
17x11
Βάρος:
0.423 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση