Οι θεμελιώδεις έννοιες της μεταφυσικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι θεμελιώδεις έννοιες της μεταφυσικής

Κόσμος, περατότητα, μοναξιά: Προοίμιο

Martin Heidegger

Ένα από τα κορυφαία βιβλία του 20ου αιώνα Το προοίμιο διαβάζεται εύκολα και ως συνοπτική εισαγωγή στη φιλοσοφία Τι είναι η Φιλοσοφία; Πώς σχετίζεται με τη Θρησκεία και την Τέχνη; Είναι το φιλοσοφείν μια ακίνδυνη δραστηριότητα; Ποια είναι η προέλευση και η ιστορία της Μεταφυσικής; Με αφετηρία τα παραπάνω ερωτήματα ο Martin Heidegger ξεκίνησε το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 1929/30 τις διαλέξεις του για τις Θεμελιώδεις Έννοιες της Μεταφυσικής. Οι διαλέξεις αυτές εκδόθηκαν στη Γερμανία μόλις το 1983 προξενώντας ενθουσιασμό και θαυμασμό. Με την παρούσα έκδοση του προοιμίου αυτών των διαλέξεων ο Έλληνας αναγνώστης έχει την ευκαιρία ν΄ αποκτήσει πρόσβαση σ΄ ένα μείζον φιλοσοφικό έργο, αλλά και σε μια σκέψη που εξακολουθεί να προκαλεί μέχρι σήμερα. "H Φιλοσοφία είναι το αντίθετο κάθε εφησυχασμού΄΄ (Martin Heidegger)

Θεοφάνης Τάσης

Θεοφάνης Τάσης (Μεταφραστής)

Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία με άριστα μετ’ επαίνου στο Freie Universitat Berlin. Διδάσκει Σύγχρονη Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universitat και είναι μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Universite Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universitat Berlin. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Γερμανία. Η ερευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας και περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του "Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία" (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και "Καστοριάδης, μια φιλοσοφία της αυτονομίας" (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τρία έργα του: "Φάρμακον" (Εκδόσεις Ευρασία) και οι ποιητικές συλλογές "Φυσιολογικά ευρήματα" (Εκδόσεις Κέδρος) και "Απογεύματα στον καπιταλισμό" (Εκδόσεις Τυπωθήτω). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger και Roberto Mangabeira Unger. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στην Athens Review of Books, στην Καθημερινή και στο Liberal.

Martin Heidegger

Martin Heidegger (Συγγραφέας)

O Martin Heidegger (1889-1976) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, χάρη κυρίως στο έργο του "Είναι και Χρόνος" (1927). Διετέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Marburg (1923-1928) και του Freiburg (1928-1952). Υπήρξε ο σημαντικότερος μαθητής του ιδρυτή της φαινομενολογίας Edmund Husserl. Οι παραδόσεις του άρχισαν να δημοσιεύονται το 1975 και αριθμούν ήδη εξήντα τόμους. Δεν νοείται σήμερα ερμηνευτική προσέγγιση της ιστορίας της φιλοσοφίας (Προσωκρατικοί, Kant, Nietzsche, Hegel) που να μην λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις του Heidegger.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
134
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.215 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση