Το εξιλαστήριο θύμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το εξιλαστήριο θύμα

Η βία και το ιερό

Rene Girard

Στο Εξιλαστήριο θύμα (1972) ο Έλληνας αναγνώστης έχει την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσει τη θεωρία του Ζιράρ για τις μιμητικές εκδηλώσεις της επιθυμίας, αλλά και να πληροφορηθεί μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης των πολιτιστικών φαινομένων. Υποβάλλοντας σε σθεναρή κριτική την αρχαία τραγωδία, κάποιες πρωτόγονες κοινωνίες, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και γενικά την ορθολογική άποψη για την ηθική, ο Ζιράρ προτείνει μια θεωρία για τη βία που ουσιαστικά αποτελεί μια νεόκοπη άποψη για την Ιστορία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κωστής Παπαγιώργης

Κωστής Παπαγιώργης (Μεταφραστής)

Γιος δημοδιδασκάλου. ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης και έζησε στην Παραλία της Κύμης (΄51-΄60), στο Χαλάνδρι -όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος-, στη Θεσσαλονίκη (΄66-΄67) και στο Παρίσι (΄69-΄75). Οι απόπειρές του να σπουδάσει, νομικά στη Θεσσαλονίκη και φιλοσοφία στο Παρίσι, δεν είχαν συνέχεια, παρά ταύτα η παθολογική σχεδόν προσήλωση στην ανάγνωση τον οδήγησε συγκυριακά στην εμπορία βιβλίων· κατόπιν, με την επάνοδο στην Αθήνα, στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων για βιοποριστικούς καθαρά λόγους και, όψιμα, στη συγγραφή εξομολογητικών εν πολλοίς δοκιμίων. Έγραψε για τη μέθη, τη ζηλοτυπία, τη μισανθρωπία, τους νεκρούς, τη μνησικακία, τη φιλία και τον πόλεμο.

Rene Girard

Rene Girard (Συγγραφέας)

Ο Ρενέ Ζιράρ γεννήθηκε το 1923 στην Αβινιόν. Η ιδιαίτερη ευαισθησία του για την πολιτιστική κληρονομιά (ο πατέρας του ήταν συντηρητής στο μουσείο Calvet και στο παλάτι των Παπών) τον οδήγησε να σπουδάσει ιστορία και αρχειονομία στη φημισμένη Σχολή της Σάρτρης. Το 1947 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Δίδαξε γαλλική λογοτεχνία και ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια Μπάφαλο, John Hopkins και Στάνφορντ (Καλιφόρνια), όπου και διαμένει σήμερα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του: "Το εξιλαστήριο θύμα", "Η βία και το ιερό" (Εξάντας 1991), "Η αρχαία οδός των ασεβών" (Εξάντας 1991), "Σαίξπηρ, οι φλόγες της ζηλοτυπίας" (Εξάντας 1993), "Κεκρυμμένα από καταβολής" (Χριστάκης 1994), "Ρομαντικό ψεύδος και μυθιστορηματική αλήθεια" (Ίνδικτος 2001), "Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν" (Εξάντας 2002).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
541
Διαστάσεις:
17x11
Βάρος:
0.5 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση