Από τον αρχαιοελληνικό στον ευρωπαϊκό ουμανισμό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από τον αρχαιοελληνικό στον ευρωπαϊκό ουμανισμό

Επιλογή κειμένων

Κώστας Παπαϊωάννου

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έρχεται με την παρούσα έκδοση να τιμήσει τον Κώστα Παπαϊωάννου, πολιτικό φιλόσοφο, διανοούμενο και καθηγητή με ευρωπαϊκή καταξίωση και έναν από τους πιο λαμπρούς καθηγητές του Πανεπιστημίου μας τη δεκαετία του `50.

Με μια σύντομη επισκόπηση του έργου του διακρίνουμε σχηματικά τρεις θεματικές περιόδους: την περίοδο του "Ουμανισμού" 1942-1960, την περίοδο του "Διαλόγου Marx-Hegel" 1954-1970 και την περίοδο του "Λενινισμού" 1970-1981.

Είναι ακριβώς την πρώτη περίοδο και ιδιαίτερα τη δεκαετία 50-60, που ο Κώστας Παπαϊωάννου διερευνώντας τη σχέση του αρχαιοελληνικού ουμανισμού με το σύγχρονο ουμανισμό, δημοσιεύει πολλές από τις μελέτες του στα έντυπα της Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών, όπου είναι δημοσιευμένο και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του στην ελληνική γλώσσα.

Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται, μία από τις ως άνω δημοσιεύσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τέσσερα άλλα κείμενα από έγκριτα περιοδικά, σπουδή στις δύο θεμελιώδεις εκδοχές του ουμανισμού, που συνιστούν στο σύνολό τους ένα βασικό κλειδί για την κατανόηση του όλου έργου του, καθώς ο "ουμανσιμός" του διαμορφώνει την κριτική του στο μαρξισμό και το αντίστροφο. Τα κείμενα αυτού του τόμου υπό τον τίτλο "Από τον αρχαιοελληνικό στον ευρωπαϊκό ουμανισμό", υπηρετούν τον προβληματισμό αυτό. [...]

Βασίλειος Κ. Μπένος, πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς

Κώστας Παπαϊωάννου

Κώστας Παπαϊωάννου (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1925 στο Βόλο και πέθανε στο Παρίσι το 1981. Από το 1945 έζησε στη Γαλλία. Ήταν μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και το 1944 συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια. Το 1945 καταφεύγει στη Γαλλία με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου. Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη (1945-48). Από το 1959 έως το 1963 διδάσκει στη Σορβόνη. Από το 1962 μέχρι το 1968 διδάσκει φιλοσοφία στο Cencier, στο Παρίσι, και κοινωνιολογία στη Σχολή Ανωτέρων Εμπορικών Σπουδών. Από το 1963 ανήκει στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Το 1970-72 διδάσκει φιλοσοφία στη Nanterre και από το 1971 μέχρι το θάνατό του, το 1981, διδάσκει στην Ecole Pratique de Hautes Etudes. Έγραψε πληθώρα έργων φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας πολιτικής και αισθητικής στα ελληνικά και στα γαλλικά, ενώ έργα του δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Καλαφάτης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
236
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
0.679 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση