Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το κράτος και το μονοπώλιο της βίας
(Θεωρήσεις και μεταβολές)

Offer
Η παραδοσιακή στην πολιτική κοινωνιολογία ιδεατοτύπηση του κράτους ως φορέα της νόμιμης αξίωσης πάνω στο μονοπώλιο της βίας τίθεται στη βάση μιας σειράς εξελίξεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε αμφισβήτηση. Η απορύθμιση του κράτους πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση της αστυνομίας, της φυλακής και του στρατού, ο νεοφιλελεύθερος κορπορατισμός δημόσιου-ιδιωτικού σε ζητήματα "εσωτερικής ασφάλειας" και η εμπλοκή μιας σειράς μη κρατικών φορέων, ΜΚΟ και ΔΜΚΟ σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αναδιαρθρώνουν το κράτος και μαζί την αξίωση του πάνω στο μονοπώλιο της βίας.

Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το κράτος, ούτε συνεπάγονται τον κερματισμό ή την αποδυνάμωση του κρατικού μονοπωλίου της βίας, όπως συχνά υποστηρίζεται. Αντίθετα, σκιαγραφούν τις νέες μορφές και τους τρόπους με τους οποίους το κρατικό μονοπώλιο της βίας παραμένει σταθερή δομή του νεωτερικού κράτους.

Θεωρήσεις όπως αυτές του «κοσμοπολιτισμού», του «παγκόσμιου κράτους», του «παγκόσμιου μονοπωλίου της βίας», της «παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών» αλλά και της «Αυτοκρατορίας» αντικαθιστούν μαρξιστικές και νεορεαλιστικές θεωρήσεις του κράτους. Αντανακλούν μια ευρύτερη κρίση της θεωρίας του κράτους, στη βάση της αποδόμησης της έννοιας της κυριαρχίας, της νέας έμφασης στην τοπική αυτοδιοίκηση και την αστική διακυβέρνηση, της κατίσχυσης υποδειγμάτων ιντιβιντουαλισμού και ορθολογικής επιλογής, αλλά και της επίδρασης του οικονομισμού στη θεωρία του κράτους.

21χ14 εκ., 356 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 306.2 (Πολιτική κοινωνιολογία), 320.1 (Κράτος)
ISBN: 978-960-02-2370-5
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2370-Χ
Βάρος: 0.455 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαρία Β. Μαρκαντωνάτου είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Albert-Ludwigs του Freiburg. Έχει γράψει το βιβλίο "Der Modernisierungsprozess der staatlichen Sozialkontrolle", Iuscrim Editions 2005, και άρθρα με θέματα από τη θεωρία του κράτους και την κοινωνική και αντεγκληματική πολιτική. Από το 2007 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίού.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.