Μανιάτες
zoom in

Η Μανιάτισσα μάνα στον 20ό αιώνα έδιωχνε τον αγαπημένο της γιο και του έλεγε: "Αν δεν νικήσεις να μη γυρίσεις"... κάπως έτσι το έλεγαν και οι αρχαίοι κάτοικοι της λακωνικής γης. Κάπως έτσι οι πέτρες απέκτησαν αξία σ` αυτό το κομμάτι της Ελλάδας και δεν χαρίστηκαν σε κανένα. Το ίδιο και το νερό, το ανεκτίμητο υγρό και η ελιά, ο πολύτιμος καρπός. Η Μάνη κρατάει ένα κομμάτι από την "ψυχή" του Έλληνα και κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει ή να το υποβαθμίσει όσο κι αν προσπαθήσει.
Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τους Μανιάτες στο δεύτερο βιβλίο της σειράς "Ρίζες Ελλήνων", όχι ως μέλη μιας όποιας επιστημονικής κοινότητας, αλλά ως δημοσιογράφοι. Άλλωστε ποιος άλλος θα τολμούσε να μιλήσει για τις ρίζες, την ταυτότητα, την καταγωγή των Ελλήνων, βάζοντας το χέρι του στη φωτιά"! Διαπρεπείς ερευνητές, εθνολόγοι, λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, έχουν γράψει εκατοντάδες βιβλία επί του θέματος προσπαθώντας να βρουν μια "άκρη". Είναι σίγουρο ότι αυτή την "άκρη" δεν την ανακαλύψαμε εμείς. Δεν την ανακαλύψαμε γιατί δεν υπάρχει. Η θάλασσα των λέξεων που σχηματίζουν οι επιστημονικές προσεγγίσεις, οι διατριβές, αλλά και οι καταγραφές των ιστοριών απλών ανθρώπων, είναι φαινομενικά απροσπέλαστη. Κανείς δεν κατέχει -και δεν μπορεί άλλωστε να κατέχει- και δεν μπορεί άλλωστε να κατέχει- την απόλυτη αλήθεια για τις ρίζες ή την ταυτότητα της μεγάλης "φυλής" των Ελλήνων.
Είναι σίγουρο όμως ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορεί όλοι να αγαπάμε την πατρίδας μας την Ελλάδα, αλλά τιμούμε την ιδιαίτερη καταγωγή μας. Πιο δυνατός συνδετικός κρίκος από την ποτισμένη με αίμα "ρίζα" δεν υπάρχει. Κι η ρίζα αυτή παραμένει ζωντανή κι εξαπλώνεται αδιαφορώντας για τα γεωγραφικά όρια.
Και να είστε σίγουροι ότι ακόμα κι αν δεν κατάγεστε από τη Μάνη μέσα σ` ετούτο το βιβλίο θα βρείτε ένα κομμάτι Ελλάδας, ένα κομμάτι δικό σας.

Γιάννης Ντρενογιάννης
Νοέμβριος 2009

Μάρω Κουρή

Μάρω Κουρή (Φωτογράφος)

Η Μάρω Κουρή θυμάται τις πρώτες εικόνες της, μαυρόασπρες, στην πλατεία Βάθη όπου μεγάλωσε. Άγγιξε το παιδικό της όνειρο δραπετεύοντας στις Ινδίες. Μετά βρήκε το δρόμο: "Ένα κάλεσμα είναι η φωτογραφία, ένα κάλεσμα κι ο κόσμος. Πηγή, να, η έμπνευση, ενώ στο αίμα τρέχει η περιπέτεια, και πάθος το ταξίδι, η τέχνη, ο άνθρωπος. Ο τρόπος ζωής μου καθορίζεται από τη φωτογραφία. Άλλωστε, είμαστε όλοι ανήμποροι μπροστά στη ροή των γεγονότων. Εύχομαι να μπορέσω να φωτογραφίσω την ανθρώπινη λύπη, τη χαρά, τη μοναξιά και τη πείνα που μαστίζει την ανθρωπότητα, να διαμαρτυρηθώ μέσα από τη φωτογραφική καταγραφή της Ιστορίας. Επάγγελμα φωτορεπόρτερ σημαίνει να επιβιώνεις στις γειτονιές του κόσμου, χωρίς προκαταλήψεις, με γυμνό τον εαυτό σου, με συντροφιά το φακό σου. Εκεί που το μίσος, ο φανατισμός, η αγάπη, ο έρωτας, η αθωότητα φθάνουν στο ζενίθ. Όλα τα άλλα έχουν γίνει στάχτη, εκτός από τη σοφία των -ιθαγενών- λαών". Μ.Κ Η Μάρω Κουρή έχει ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, πηγαινοέρχεται στην Μαύρη Ήπειρο, στην Ασία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία. Σπούδασε φωτογραφία, οπτική αντίληψη και ιστορία της Τέχνης στη focus, παρακολούθησε workshop με τον Κωνσταντίνο Μάνο (Magnum) και τον Ed Kashi (National Geographic). Κείμενα και φωτογραφίες της δημοσιεύονται στα: "National Geographic", "Colors", "wallpaper", "id", "Zeit leben", "Βημαgazino", "Έψιλον", "Κ", "Passport", "Athens Voice" κ.ά. Eίναι μέλος του δικτύου fam γυναικών καλλιτεχνών για την ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της τέχνης. Εικόνες και θεάματα προβολών της έχει παρουσιάσει στο Μπεϊρούτ, στη Σμύρνη και στην Άγκυρα, στην Άνοιξη της φωτογραφίας στη Βαρκελώνη, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη, στο Ζάγκρεμπ, στο Πεκίνο, στο Γιοχάννεσμπουργκ, στην Αθήνα, στη Ρώμη, στο διεθνές φεστιβάλ ρεπορτάζ scoop στην γαλλική πόλη Aνζέρ (11/2009). www.marokouri.com

Κλαίρη Μουσταφέλλου (Φωτογράφος)


Περικλής Μεράκος (Φωτογράφος)


Γιάννης Ντρενογιάννης (Υπεύθυνος Σειράς)


Γιώργος Ξεπαπαδάκος

Γιώργος Ξεπαπαδάκος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ξεπαπαδάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 κι έχει μαθητεύσει πλάι σε μεγάλους δασκάλους της ελληνικής δημοσιογραφίας όπως οι Αλεξ. Φιλιππόπουλος και Βασ. Ραφαηλίδης. Ασκεί το επάγγελμα του ανεξάρτητου (free lance) ρεπόρτερ με ειδίκευση σε διεθνή, ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα, την εθνολογία-θρησκειολογία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές στο εξωτερικό (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά στα περιοδικά "Βηmagazino", "Vimamen", "K", "Γεωτρόπιο", "Passport" και "Explore Nature". Έχει συγγράψει πέντε βιβλία της σειράς "Μοναστήρια και Προσκυνήματα της Ελλάδας": (Μονή Προυσού, Μυστράς, Αγ. Σπυρίδων & Μονές Κέρκυρας, Αγ. Διονύσιος & Μονές Ζακύνθου, Αγ. Γεράσιμος & Μονές Κεφαλονιάς) και τρία της σειράς "Ρίζες" (Μανιάτες, Θράκες, Ρομά) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πήγασος. Επίσης έχει συγγράψει αρκετούς ταξιδιωτικούς οδηγούς της σειράς "Εξερευνήστε την Ελλάδα", από τις ίδιες εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
143
Διαστάσεις:
20x18
Βάρος:
0.365 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση