Η αόρατος χειρ
zoom in
Περιέχονται οι ενότητες: "Ο καταμερισμός της εργασίας", "Η αρχή του καταμερισμού της εργασίας" και "Η αρχή του εμπορικού συστήματος".

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης (Υπεύθυνος Σειράς)


Adam Smith

Adam Smith (Συγγραφέας)

Adam Smith (1723 - 1790). Ήταν από το 1751 μέχρι το 1763 καθηγητής για Λογική και Φιλοσοφία της Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Σε ένα ταξίδι του στη Γαλλία και την Ελβετία στα έτη 1764-66 γνωρίστηκε με τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού, ανάμεσά τους τον Βολταίρο. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του, Kirkcaldy, ως ιδιωτικός δάσκαλος. Για τις επιστημονικές εργασίες του διορίστηκε ο Σμιθ το 1779 μέλος της ανώτατης τελωνειακής αρχής της Σκωτίας. Στο κυριότερο φιλοσοφικό σύγγραμμά του με τίτλο "Θεωρία των Αισθημάτων" (1759) παρουσιάζει ο Σμιθ μια θεωρία για την κοινωνική πράξη, η οποία θεωρία αποτελεί επίσης τη βάση για το οικονομολιγικό έργο του "Διερεύνηση για τη φύση και το αίτιο του εθνικού πλούτου" (1776). Θεμέλιο της οικονομικής θεωρίας του είναι η διδασκαλία για την αξία της εργασίας, σύμφωνα με την οποία, το κόστος ενός προϊόντος εξαρτάται από την εργασία που έχει "ενσωματωθεί" σ΄ αυτό. Συνέπεια των νόμων της αγοράς είναι, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, μία οικονομική ισορροπία, η οποία επιτυγχάνεται χωρίς παρεμβολή τού κράτους. Γι΄ αυτό θεωρούσε ο Σμιθ βλαβερές τυχόν παρεμβάσεις και περιορισμούς από πλευράς του κράτους, ειδικότερα την μερκαντιλιστική εμπορική πολιτική και αναδείχθηκε σε προπομπό του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρκος Ι. Βουτσίνος

Μάρκος Ι. Βουτσίνος (Μεταφραστής)

Ο Μάρκος Βουτσίνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και πήρε με λίαν καλώς πτυχία Οικονομικών Επιστημών και Νομικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού. Με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και την επιχειρησιακή έρευνα στην Ελλάδα (Ε.Μ.Π.) και στο εξωτερικό, εργάστηκε στο χώρο της πληροφορικής. Επί τρεις δεκαετίες εργάστηκε στην ελληνική θυγατρική της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας πληροφορικής, όπου έφθασε Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπήρξε εκ των ιδρυτών του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος) και εξελέγει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του επί σειρά ετών. Έχει γράψει πλήθος άρθρων και επιστημονικών μελετών στον ημερήσιο οικονομικό και πολιτικό τύπο. Έργα του: "Ασκήσεις γραμμικού προγραμματισμού", 1975, "Μικροοικονομική προσέγγιση της ελληνικής αγοράς πληροφορικής (ανάλυση και προοπτικές)", 1982, "Ολοκληρωμένα έργα πληροφορικής στον Ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα", 1992. Παράλληλα είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Θεοσοφικής Εταιρίας Ελλάδος.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
109
Διαστάσεις:
18χ11
Βάρος:
0.099 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση