Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στις κινηματογραφικές σπουδές
(Κριτικές προσεγγίσεις)

Offer
Σκοπός του βιβλίου "Εισαγωγή στις κινηματογραφικές σπουδές: κριτικές προσεγγίσεις" είναι να παράσχει στον αναγνώστη μια γενική επισκόπηση και αποτίμηση των κυριότερων τρόπων με τους οποίους ο κινηματογράφος έχει γίνει κατανοητός και έχει αναλυθεί και ερμηνευτεί από κριτικούς, συγγραφείς και πανεπιστημιακούς. Υπ΄ αυτό το πρίσμα, εξετάζει τις κύριες προσεγγίσεις ανά κλάδο και τα κύρια θεωρητικά πλαίσια που έχουν χρησιμοποιηθεί στη μελέτη του κινηματογράφου, τις βασικές έννοιες και μεθόδους που εμπεριέχονται στην κινηματογραφική ανάλυση, καθώς και ορισμένα βασικά ζητήματα και θεωρητικές αντιπαραθέσεις που έχουν σημαδέψει το συγκεκριμένο πεδίο μελέτης. Κατά συνέπεια, η έμφαση στο εν λόγω βιβλίο δίνεται μάλλον σε κριτικές προσεγγίσεις που αφορούν τη μελέτη του κινηματογράφου παρά στην παροχή λεπτομερών πληροφοριών.

Μέσα από αυτήν την οπτική, το βιβλίο επιδιώκει να εξετάσει τον κινηματογράφο σφαιρικά. Μια διάκριση που γίνεται ορισμένες φορές είναι μεταξύ των ταινιών ("film", τα πραγματικά δηλαδή "κινηματογραφικά κείμενα" που προβάλλονται στους κινηματογράφους, την τηλεόραση και το βίντεο) και του κινηματογράφου ("cinema", το φάσμα δραστηριοτήτων που εντάσσονται στην παραγωγή και πρόσληψη των ταινιών). Ενώ, λοιπόν, το κινηματογραφικό κείμενο αποτελεί το κεντρικό θέμα του εν λόγω βιβλίου (καθορίζοντας το χαρακτηριστικό σημείο εστίασης των κινηματογραφικών σπουδών), σημειώνεται επίσης ένα έκδηλο ενδιαφέρον για την ανάλυση των ποικίλων τρόπων με τους οποίους το κινηματογραφικό κείμενο εμπλέκεται με ένα ολόκληρο φάσμα οικονομικών, τεχνολογικών, κοινωνικών και πολιτισμικών πρακτικών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο Εισαγωγή στις κινηματογραφικές σπουδές: Κριτικές προσεγγίσεις όχι μόνο εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους έχουν αναλυθεί και ερμηνευτεί από μελετητές του κινηματογράφου οι χαρακτηριστικές τεχνικές και συμβάσεις των ταινιών, αλλά πραγματεύεται και κριτικά ζητήματα που εξηγούν πώς παράγονται και διανέμονται οι ταινίες, ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού σε αυτές και πώς τα μηνύματα που "περνούν" -καθώς και οι διάφορες "αναγνώσεις" τους από το κοινό- συνδέονται με ευρύτερες δομές κοινωνικών και πολιτισμικών νοημάτων και ταυτοτήτων.

24χ17 εκ., 403 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλία για την Τέχνη
Ονομασία υποσειράς: Κινηματογράφος
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 791.402 (Κινηματογράφος - Θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: John Hill (Επιμελητής) , Pamela Church Gibson (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-16-2514-0
ISBN (10ψήφιο): 960-16-2514-3
Βάρος: 0.735 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
24.85
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Dudley Andrew είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Iowa.

O Peter Brunette διδάσκει στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου George Mason στο Fairfax της Virginia.

H Rey Chow είναι καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Επιστημών, Σύγχρονου Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στην έδρα Andrew W. Melion του Πανεπιστημίου Brown.

Ο Ian Christie είναι καθηγητής Ιστορίας Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών με θέμα το ρωσικό και το βρετανικό κινηματογράφο, τον κινηματογράφο στα πρώτα του βήματα και τον κινηματογράφο της αβανγκραντ.

Η Barbara Creed είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών πάνω στο φεμινισμό, την ψυχανάλυση και τις ταινίες τρόμου.

Ο Alexander Doty είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Lehigh στην πόλη Bethlehem των ΗΠΑ.

Άγγλος κριτικός της κουλτούρας (1939-1999), ο οποίος, στο πλαίσιο των πολιτισμικών σπουδών, τάραξε αρκετές φορές τα νερά στη Μ. Βρετανία με τις αντισυμβατικές απόψεις του. Δίδαξε επί τρεις, σχεδόν, δεκαετίες αγγλική λογοτεχνία και πολιτισμικές σπουδές στο Manchester Polytechnic (ή Manchester Metropolitan University, όπως ονομάστηκε μετά το 1991). Άσκησε κριτική, μεταξύ άλλων, στο δίκτυο BBC για "παραποιημένη" προβολή των ειδήσεων, στην εφημερίδα "Guardian" αλλά και σε προσωπικότητες όπως οι Isaiah Berlin, Raymond Tallis, Seamus Heaney, Craig Raine, James Beaumont, Frank Kermode και Keith Joseph. Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε το κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη David Cronenberg. Γνωστότερα βιβλία του είναι: "Poetry as Discourse" (1983), "British Poststructuralism" (1988), "Poetry and Phantasy" (1989), "Literary into Cultural Studies" (1991), "Wordsworth Now and Then" (1993), "Englishness and National Culture" (1999), κ.ά.

Η Claudia Gordman είναι καθηγήτρια στο τμήμα Ελευθέρων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Washington στην Tacoma των ΗΠΑ, όπου διδάσκει μαθήματα που αφορούν τον κινηματογράφο, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη λογοτεχνία.

Ο Jostein Gripsrud είναι καθηγητής στο τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Bergen στη Νορβηγία. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κινηματογράφου της Νορβηγίας (1990-93).

O Noel King διδάσκει στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Sydney και έχει δημοσιεύσει πληθώρα μελετών πάνω σε θέματα θεωρίας του κινηματογράφου.

Η Laura Kipnis είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ραδιοφωνίας/Τηλεόρασης/Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Northwestern του Evanston.

Ο Chuck Kleinhans διδάσκει στο τμήμα Ραδιοφωνίας/Τηλεόρασης/Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Northwestern του Evanston.

O Robert P. Kolker διδάσκει στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Maryland.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.