Παιδική παραβατικότητα και σχολείο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Παιδική παραβατικότητα και σχολείο

Πρακτικά επιστημονικής ημερίδας: Ωδείο Ρεθύμνου, Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Συλλογικό έργο

Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις: - Θεόδωρος Θάνος, "Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της σχολικής παραβατικότητας. Παράγοντες εκδήλωσης, αντιμετώπιση και μεθοδολογικές επιστημάνσεις: Εισαγωγή." - Νίκος Παναγιωτόπουλος, "Για μια κοπερνίκεια κοινωνιολογία της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας" - Γιάννης Πανούσης, "(Ενδο)σχολική βία: Χωρίς όρια και χωρίς ορίζοντα;" - Νέστωρ Κουράκης, "Μορφές σχολικής βίας και δυνατότητες αντιμετώπισής της" - Όλγα Θεμελή, "Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά: Αιτιώδης σχέση ή αυθαίρετη σύνδεση;" - Νίκος Παναγιωτόπουλος, "Μορφές νεανικής παραβατικότητας και η κρίση της αναπαραγωγής των λαϊκών τάξεων" - Νέστωρ Κουράκης, "Ο παραβατικός έφηβος" - Ηλίας Ε. Κουρκούτας, Θεόδωρος Θάνος, "Ένταξη εφήβων με αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές στο σχολείο: μακροκοινωνικές και ψυχοκοινωνικές διαστάσεις" - Ιάκωβος Φαρσεδάκης, "Σκέψεις για την πρόληψη του εγκλήματος" - Κώστας Χρηστίδης, "Φαινομενολογία της δημιουργικής έκφρασης. Σημειώσεις με αφορμή τη δημιουργία της αφίσας." Παράρτημα - Θάνος Θεόδωρος, "Περιπτώσεις μαθητών με παραβατική συμπεριφορά" - Κώστα Μαργαρίτης, "Την άλλη μέρα τα σημάδια ήταν εμφανή αλλά το θύμα συγκάλυπτε την υπόθεση" - Ελένη Φραγκιουδάκη, "Σ΄ αυτή την προσπάθειά μου κατάλαβα ότι ήμουν μόνη, χωρίς βοήθεια από κανέναν" - Νίκος Μιζαντζίδης, "Τα αγόρια της τάξης του Π. είχαν όλα υποστεί ξυλοδαρμό και πολλά απ΄ αυτά έφερναν και εμφανή σημάδια" - Μαρία Φουρκιώτη, "Στο τέλος της χρονιάς γράφει ένα γράμμα στη δασκάλα και την ευχαριστεί" - Δημήτρης Μπριασούλης, "Όταν τον ρωτώ τι έπαθε, μου απαντά ότι κάπου έπεσε και αλλάζει συζήτηση"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Απ. Πανούσης

Γιάννης Απ. Πανούσης (Εισηγητής)

Ο Γιάννης Απ. Πανούσης (Αθήνα, 1949) διετέλεσε Καθηγητής Εγκληματολογίας επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή του Δ.Π. Θράκης, όπου εξελέγη Κοσμήτορας, Αντιπρύτανης και Πρύτανης (1994-7) και, επίσης επί 19 χρόνια, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Πρόεδρος (2003-7). Ιδρυτής του περιοδικού "Χρονικά" του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. και ιδρυτής και διευθυντής της σειράς "Εγκληματο-λογικά". Έχει συγγράψει 30 βιβλία και 200 άρθρα εγκληματολογικού/σωφρονιστικού ενδιαφέροντος και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ελληνικά και ξένα συνέδρια. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με το ψευδώνυμο Γιάννης Απαρθινός κι έχει δημοσιεύσει 11 αστυνομικά διηγήματα σε συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το διάστημα 2012-4 διετέλεσε Βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ κατά το επτάμηνο Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ηλίας Ε. Κουρκούτας (Εισηγητής)

Ο Ηλίας Κουρκούτας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1961. Είναι Κλινικός Ψυχολόγος και Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αντικείμενο την Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Συναισθηματικές-Συμπεριφορικές Δυσκολίες, Αυτισμός, Νοητικές Ανεπάρκειες, Χρόνιες Ασθένειες, Μαθησιακές Δυσκολίες, Παραβατικές-αντικοινωνικές συμπεριφορές, κ.λπ.). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Βέλγιο με υποτροφία του ΟΑΕΔ κι ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης με υποτροφία του ΙΚΥ. Εργάστηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο ως ερευνητής στον τομέα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του M. Born, ενώ συνδιηύθυνε με τον J. Melon για τέσσερα χρόνια τα σεμινάρια κλινικής ψυχανάλυσης. Παράλληλα, ειδικεύθηκε στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων στο Φροϋδικό Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης Βρυξελλών. Ερευνητικά ασχολείται με τον ρόλο των νέων μοντέλων ψυχικής υγείας, καθώς και των "ενταξιακών πρακτικών" στα σχολεία. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, είτε ως προσκεκλημένος καθηγητής, είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει συγγράψει έναν μεγάλο αριθμό άρθρων στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά. Έχει, επίσης, συγγράψει και επιμεληθεί τα ακόλουθα βιβλία στα ελληνικά και αγγλικά: Η. Κουρκούτας & J.-P. Chartier (2008). "Παιδιά και Έφηβοι με Ψυχοκοινωνικές και Μαθησιακές Διαταραχές. Στρατηγικές παρέμβασης" (Τόπος), Κουρκούτας, Η. & Caldin, R. (2010). "Οικογένειες παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες και Σχολική Ένταξη" (Ελληνικά Γράμματα), Η. Κουρκούτας (2001). "Η Ψυχολογία του Εφήβου. Θεωρητικά ζητήματα και κλινικές περιπτώσεις" (Ελληνικά Γράμματα), Ε. Kourkoutas, Ε. & F. Erkman (Eds.) (2011). "Interpersonal Acceptance and Rejection: Social, Emotional, and Educational Contexts" (Brown/Walker/ Universal Press) και Ε. Kourkoutas (2011) "Children with behavioral problems: Eco­systemic psychodynamic interventions within family and school context" (Nova Science). "Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά: Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου".

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Εισηγητής)

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Απόφοιτος της κοινωνιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Eπιστημών του Στρασβούργου. Διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος του Ινστιτούτου Πολεμολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Υπήρξε ερευνητής του Κέντρου Ερευνών για την παρέκκλιση και την εγκληματικότητα του Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών επιστημών της Μπεζανσόν (1987-1988), ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογίας της Ecole des Hautes Etudes του Παρισιού και του College de France, υπό τη διεύθυνση του Pierre Bourdieu, του Κέντρου Ερευνών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου των Κοινωνικών Επιστημών του Στρασβούργου και του Κέντρου Κοινωνιολογίας του Δικαίου και της Δικαιοσύνης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχε σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του ευρωπαϊκού Δικτύου: "Ή αστική εγκληματικότητα και η θεσμική της διαχείριση", γενικός διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τα Θέματα Ισότητας, και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Ομίλου "Λόγοι Δράσης". Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκεντρώνονται στην κοινωνιολογία της παρέκκλισης, την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και της κουλτούρας και την κοινωνιολογία της γνώσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Actes de la Recherche en Sciences Sociales", "Regards Sociologiques" του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών του Στρασβούργου και της Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης του Βιβλίου ("Liber"). Διευθύνει τις σειρές "Λόγοι Δράσης" και "Μεταστροφές" των εκδόσεων Πατάκη, έχει μεταφράσει και έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων από τα γαλλικά.

Ιάκωβος Ι. Φαρσεδάκης (Εισηγητής)

Καθηγητής, διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Θεόδωρος Θάνος (Εισηγητής)

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, ερευνητής.

Νέστωρ Ε. Κουράκης (Εισηγητής)


Όλγα Θεμελή (Εισηγητής)


Κωνσταντίνος Χρηστίδης (Εισηγητής)


Μαρία Φουρκιώτη (Εισηγητής)


Κώστας Μαργαρίτης (Εισηγητής)

Ο Κώστας Μαργαρίτης είναι μετεκπαιδευόμενος δάσκαλος ειδικής αγωγής.

Ελένη Φραγκιουδάκη (Εισηγητής)

Η Ελένη Φραγκιουδάκη είναι μετεκπαιδευόμενη δασκάλα ειδικής αγωγής.

Νίκος Μιζαντζίδης (Εισηγητής)

Ο Νίκος Μιζαντζίδης είναι μετεκπαιδευόμενος δάσκαλος ειδικής αγωγής.

Δημήτρης Μπριασούλης (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Μπριασούλης είναι μετεκπαιδευόμενος δάσκαλος.

Θεόδωρος Θάνος (Επιμέλεια)

Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, ερευνητής.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
229
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.404 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση