Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ποικίλα ελληνικά
(Μελέτες)
Συγγραφέας:   Στυλιανός Αλεξίου


Ποικίλα ελληνικά
Στα "Ποικίλα ελληνικά" συγκεντρώνονται εργασίες του Στυλιανού Αλεξίου των ετών 2000-2008, πάνω σε θέματα σχετικά με την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Εξετάζονται τα ταξίδια του ομηρικού Οδυσσέα, η ναυτική τοιχογραφία της Σαντορίνης, η ποιητική του "Διγενή Ακρίτη", του "Ερωτόκριτου", του "ριζίτικου", του δημοτικού τραγουδιού και του σολωμικού έργου. Ερμηνεύονται δύσκολες σολωμικές λέξεις. Στη βιβλιοκρισία της γερμανικής μετάφρασης του Σολωμού από τον H. C. Gunther επισημαίνονται συνοπτικά όλες οι αδυναμίες της έκδοσης Πολυλά. Άλλες εργασίες αφορούν στον Καζαντζάκη, στην "Οδύσσεια" και στον "Ακρίτα" του, και σε αρνητικές γνώμες που διατυπώθηκαν γι΄ αυτόν (από τη Γαλάτεια, την Έλλη και τον Λευτέρη Αλεξίου, στο κείμενο "Τρεις Αλεξίου εναντίον Καζαντζάκη"). Αποκαθίσταται ως σημαντικότατος διηγηματογράφος ο Δημοσθένης Βουτυράς. Εξετάζονται τα ποιήματα και η αλληλογραφία του Σικελιανού. Άλλα θέματα είναι η προσφορά του Βυζαντίου και οι λόγοι της υποτίμησής του, τα λεγόμενα "Νεοελληνικά του Μεσαίωνα", τρεις βενετοκρητικές επιγραφές, η καταστροφή του Ρεθύμνου στα 1571, τα ιταλικά ποιήματα του Βιτσέντζου Κορνάρου, ο "Κρητικός Πόλεμος" του Τζάνε, το δήθεν "ρομαντικό απόσπασμα" (στο "Διάγραμμα ποιητικής του σολωμικού έργου"), και ορισμένα Ετυμολογικά. Δημοσιεύεται μια νέα μετάφραση της "Μορφής με το πέπλο" του Σολωμού και μικρών τμημάτων της ομηρικής "Οδύσσειας". Όλες οι εργασίες έχουν ενημερωθεί και βελτιωθεί. Τα δύο αρχαιογνωστικά άρθρα ("Από τον ΄κόσμο΄ του Ομήρου", "Η ναυτική τοιχογραφία της Θήρας"), που θα ενδιαφέρουν και ξένους ερευνητές, συνοδεύονται από περιλήψεις στα αγγλικά.

25χ18 εκ., 208 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική), 889.4 (Νεοελληνικό δοκίμιο ), 889.090 014 (Κρητική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική), 881 (Ελληνική ποίηση, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική), 909.38 (Αρχαία Ελλάδα)
ISBN: 978-960-269-218-9
ISBN (10ψήφιο): 960-269-218-9
Βάρος: 0.487 κιλά
Εκδότης: Στιγμή
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αλεξίου, Στυλιανός
Ο Στυλιανός Αλεξίου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Padova και Κύπρου. Ανακάλυψε τους υστερομινωικούς τάφους του Λιμένους Κνωσού και τους πρωτομινωικούς θολωτούς τάφους της Λεβήνος (Λέντα). Στο μουσείο Ηρακλείου δημιούργησε μια νέα πτέρυγα και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη. Ίδρυσε τα μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου. Δημοσίευσε πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Πραγματοποίησε φιλολογικές μελέτες και εκδόσεις έργων ("Έρωτόκριτος", "Απόκοπος", "Βοσκοπούλα", "Διγενής Ακρίτας", "Σολωμός"), καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης στο ΙΕ΄ - ΙΖ΄ αι. Άλλες εργασίες του αφορούν σε θέματα ιστορικής γλωσσολογίας και σε ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων ελληνικών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.