Ιστορία της γεύσης
zoom in
44.21€ -27% 32.27€
Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις της νέας γενιάς ιστορικών της γεύσης σε όλο τον κόσμο, για να περιγράψει την θρασύτατα ρομαντική γοητεία του θέματος του: τα μαγειρικά επιτεύγματα διαφορετικών πολιτισμών, παλαιών και σύγχρονων, και τις απολαύσεις του φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματική ιστορία της γεύσης.: οι πιο ευγενικές, καλαίσθητες και γοητευτικές αντιλήψεις περί φαγητού - υλικά, ετοιμασία, παρουσίαση - από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Γιατί οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι από τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιούσαν πλήθος μπαχαρικών στην μαγειρική τους, ως τον 19ο αιώνα είχαν σταματήσει να τα αγαπούν; Πως η εισαγωγή του καφέ ή της σοκολάτας άλλαξε τις Ευρωπαϊκές συνήθειες και το διεθνές εμπόριο; Ποιες είναι οι ρίζες των εξευγενισμένων και ποικίλων διατροφικών παραδόσεων που δημιουργήθηκαν στην Αραβική έρημο; Πως κατέκτησε τον κόσμο η Υψηλή κουζίνα της Γαλλίας; Πότε και που γεννήθηκαν τα εστιατόρια; Και τέλος πως εξηγείται ο μεγαλειώδης εκλεκτικισμός της σύγχρονης γεύσης; Εδώ θα βρείτε τις τρυφερά καταγραμμένες αναμνήσεις του Ζανγκ Ντάι σχετικά με τα καβούρια, τα στρείδια και τη γλυκιά κρέμα που απολάμβαναν στην Κίνα πριν από την πτώση των Μινγκ. Αναφορές στους πρώτους διάσημους σεφ των κλασσικών χρόνων. Πως η ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες μεταμόρφωσε τη γεύση στην Ευρώπη. Λεπτομερείς περιγραφές γευμάτων με τα λόγια του Προύστ - πολύ πιο ενδιαφέροντα από την απλή μαντλέν. Και πως δυο δημοσιογράφοι ανακάλυψαν την νέα κουζίνα. Αυτό το βιβλίο διαχειρίζεται με μοναδικό τρόπο αυτό που οι άνθρωποι θεωρούσαν καλό, με την έννοια ότι η κατανάλωση φαγητού πάντοτε αποτελούσε μέρος της παράδοσης συγκεκριμένων κοινωνικών συνόλων. Περιέχει πλήθος έργων τέχνης που πραγματικά μπορούν να χαρακτηριστούν εξόχως ορεκτικά. Από την αρχή ως το τέλος αυτές οι σελίδες αφηγούνται την συναρπαστική και πλούσια εικονογραφημένη ιστορία ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία που όχι μόνο μας δίνει ζωή, αλλά μας κάνει και να αισθανόμαστε ζωντανοί.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Paul Freedman (Συγγραφέας)

Ο Πολ Φρίντμαν είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στην έδρα Chester D. Tripp. Είναι αυθεντία στη μεσαιωνική περίοδο της Ισπανίας, και είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου "Images of the Medieval Peasant", το οποίο βραβεύτηκε το 2002 με το Haskins Medal της Medieval Academy of America. Για πολλές δεκαετίες υπήρξε επιτυχημένος κυνηγός εμπειριών εκλεκτού φαγητού σε πολλές χώρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alan K. Outram (Συγγραφέας)

O Alan K. Outram είναι αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Είναι αρχαιολόγος περιβάλλοντος και παλαιοντολόγος-οικονομολόγος με ειδίκευση στη ζωοαρχαιολογία, τη μελέτη της εκμετάλλευσης των ζώων από τον άνθρωπο κατά το παρελθόν. Στα ειδικότερα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται θέματα, όπως η σημασία του λίπους στη διατροφή κατά την Προϊστορία και η εξημέρωση του αλόγου. Έχει γράψει πολλές ακαδημαϊκές πραγματείες και είναι εκδότης του περιοδικού World Archaeology.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Veronika Grimm (Συγγραφέας)

H Veronika Grimm είναι λέκτορας στις Κλασικές Σπουδές και την Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Έχει γράψει το βιβλίο "From Feasting to Fasting, the Evolution of a Sin" και τα ενδιαφέροντα και οι έρευνές της επικεντρώνονται στην κοινωνική ιστορία και την ιστορία του πνεύματος στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, καθώς και στις θρησκείες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και τα εδέσματα και τις διατροφικές συνήθειες του αρχαίου κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joanna Waley - Cohen (Συγγραφέας)

H Joanna Waley - Cohen είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει από το 1992 Κινεζική ιστορία. Η ερευνά της επικεντρώνεται στον αυτοκρατορικό και στρατιωτικό πολιτισμό της Κίνας, την κοινωνία και τον πολιτισμό της, καθώς και τη μακρά ιστορία των συναλλαγών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό τον καιρό ετοιμάζει μια ιστορία της κουζίνας και των διατροφικών συνηθειών της πρώιμης σύγχρονης Κίνας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

H. D. Miller (Συγγραφέας)

O H. D. Miller είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Κορνέλ του Μάουντ Βέρνον στην Αϊόβα. Πρόκειται να εκδώσει σύντομα ένα βιβλίο για την ιστορία των Μοζαράβων, των αραβόφιλων χριστιανών της μεσαιωνικής Ιβηρικής, και ετοιμάζει νέα μετάφραση του βιβλίου του Ιμπν Χαζίμ "Tawq al-Humanah.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

C. M. Woolgar (Συγγραφέας)

Ο C. M. Woolgar είναι καθηγητής επικεφαλής των Ειδικών Συλλογών της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την καθημερινή ζωή και την ιστορία του φαγητού στη μεσαιωνική Αγγλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Brian Cowan (Συγγραφέας)

Ο Brian Cowan είναι πρόεδρος του τμήματος Καναδικών Ερευνών στη Νεότερη Βρετανική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Μακόλ του Μόντρεαλ. Είναι επίσης συνεργάτης του Συμβουλίου Έρευνας των Καναδικών Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο πρόγραμμα "Κοινή Πρωτοβουλία Συνεργασίας για το έργο "Making Publics: Media Markets and Association in Early Modern Europe, 1500-1700".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hans J. Teuteberg (Συγγραφέας)

O Hans J. Teuteberg είναι επίτιμος καθηγητής στο τμήμα Σύγχρονης Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (Βεστφαλία). Από το 1989 ως το 1996 ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Διατροφής (ICRFH). Έχει γράψει και μιλήσει διεξοδικά σχετικά με την ιστορία του φαγητού, και χρημάτισε επισκέπτης καθηγητής στην Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Αυστρία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alain Drouard (Συγγραφέας)

O Alain Drouard είναι διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Παρισιού. Έχει ειδικευτεί στην ιστορία και την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και των κοινωνικών επιστημών, και αυτή την περίοδο ασχολείται με την ιστορία του φαγητού στη Γαλλία και την Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elliott Shore (Συγγραφέας)

O Elliott Shore είναι επικεφαλής του Τμήματος πληροφόρησης, διευθυντής βιβλιοθηκών και καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Μπρυν Μορ της Πενσυλβάνια. Είναι κοινωνικός ιστορικός με ενδιαφέρον για την ιστορία των εκδόσεων, της διαφήμισης και της εθνικότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Peter Scholliers (Συγγραφέας)

O Peter Scholliers διδάσκει κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ιστορία του 19ου και του 20ού αιώνα στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βρίγιε στις Βρυξέλλες. Η έρευνα του επικεντρώνεται στο βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης (εργασία, μισθοί, κόστος ζωής, φαγητό, υλικός πολιτισμός) και στη βιομηχανική αρχαιολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ποταμιάνος

Δημήτρης Ποταμιάνος (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γράφει συστηματικά για το κρασί, το φαγητό και τον πολιτισμό τους από το 1990 έως σήμερα. Και μαγειρεύει, βέβαια, για τον εαυτό του και για καλούς φίλους από πολύ παλιότερα. Επιμελήθηκε και παρουσίασε, μαζί με την Μαλβίνα Κάραλη, την εκπομπή "Μαγειρική Τέχνη". Συνεργασίες του έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στα έντυπα "Elle", "ο Αναγνώστης", "Το Βήμα", "Μενού και άλλα", "Οινέας" ("Symbol").

Paul Freedman (Επιμέλεια)

Ο Πολ Φρίντμαν είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στην έδρα Chester D. Tripp. Είναι αυθεντία στη μεσαιωνική περίοδο της Ισπανίας, και είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου "Images of the Medieval Peasant", το οποίο βραβεύτηκε το 2002 με το Haskins Medal της Medieval Academy of America. Για πολλές δεκαετίες υπήρξε επιτυχημένος κυνηγός εμπειριών εκλεκτού φαγητού σε πολλές χώρες.

Βίκη Ποταμιάνου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
368
Διαστάσεις:
26χ21
Βάρος:
1.638 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση