Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων
(Θεωρία, νομοθεσία, νομολογία)
Συγγραφέας:   Ιωάννης Μ. Κωτούλας


Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων
Η εποικιστική και πολεοδομική ή οικιστική νομοθεσία, που διέπει την κατάτμηση των γεωτεμαχίων, βρίσκεται διάσπαρτη σε διατάγματα και νόμους που εκδόθηκαν μέσα σε διάστημα 80 ετών και τα οποία, λόγω των διαρκών νομοθετικών παρεμβάσεων που τροποποιούν, αντικαθιστούν ή καταργούν διατάξεις δεν ενσωματώνονται σε ενιαίο κείμενο, ώστε να είναι ευχερής η διαπίστωση από τους ενδιαφερομένους τι ισχύει.

Σε ένα τέτοιο παρόμοιο μεταβαλλόμενο συνεχώς νομοθετικό πλαίσιο, χρειάζεται μία σύντομη, πρακτική, συγκεντρωτική, διασυνδετική, εποπτική και ενημερωμένη καταγραφή των σημαντικότερων διατάξεων νόμων, διαταγμάτων, γνωμοδοτήσεων, εγκυκλίων και νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να διευκολύνεται η έρευνα όσον αφορά στην κατάτμηση.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το ανά χείρας βιβλίο. Η θεματική του βιβλίου αφορά τις εξής ενότητες:

- Κληροτεμάχια
- Αγροτεμάχια
- Οικόπεδα
- Εκτός σχεδίου δόμηση
- Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο
- Ένταξη στο σχέδιο πόλεως
- Αυθαίρετη δόμηση
- Τοπογραφικό διάγραμμα Ν. 651/77

Ειδικότερα, ενσωματώθηκε στο κεφάλαιο για τα κληροτεμάχια, η δυνατότητα απόκτησης νομής και κυριότητος τρίτου με χρησικτησία σε διαιρετό τμήμα κληροτεμαχίου ενταχθέντος στο σχέδιο πόλεως. Στο κεφάλαιο για τα οικόπεδα, η νομολογία ότι η επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας μόνον εποικιστικές παραβάσεις θεραπεύει, δηλαδή την απαγόρευση κατάτμησης. Στο κεφάλαιο επίσης για τα οικόπεδα, ενσωματώθηκε η υπ’ αριθμόν 1296/2006 απόφαση του Αρείου Πάγου, που θεωρεί τα συνεχόμενα τμήματα γηπέδων ως ένα ενιαίο, άνευ δηλώσεως ενοποίησης· στην εκτός σχεδίου δόμηση, τα νέα πολεοδομικά σχέδια (Γ.Π.Σ.) που προωθούνται από τις περιφέρειες (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ) σε επίπεδο Δήμων όλης της χώρας, τα οποία για πρώτη φορά οριοθετούν τη δόμηση, πού και τι μπορεί να κτίσει ο πολίτης στα εκτός σχεδίου? στην αυθαίρετη δόμηση, ο πρόσφατος Νόμος 3775/21.7.2009, με τον οποίο επιλύεται το κοινωνικό πρόβλημα και προβλέπεται τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και υπόγειων χώρων, που άλλαξαν αυθαίρετα χρήση.

Τέλος, στα νέα κεφάλαια, προσεγγίζονται σε αδρές γραμμές και απλά η υπό απαγόρευση σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας στα εκτός σχεδίου και η αναμενομένη επαναφορά της, η θέση σε κοινή χρήση εδαφικής λωρίδος και η υπ’ αριθμόν 1828/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διαδικασία της κτηματογράφησης και η εν δυνάμει διεκδίκηση των αυθαιρέτως κατεχομένων δημοσίων και δημοτικών μικροεκτάσεων.

330 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 342 (Δημόσιο δίκαιο), 342.02 (Διοικητικό δίκαιο)
ISBN: 978-960-445-476-1
ISBN (10ψήφιο): 960-445-476-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
38.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Μιλτ. Κωτούλας άσκησε τα καθήκοντα του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης ευδοκίμως επι τριάντα πέντε (35) συναπτά έτη. Έχει δημοσιεύσει στα νομικά περιοδικά "Συμβολαιογραφική Επιθεώρηση", "Αρμενόπουλος" και "Νοτάριος" άρθρα και μελέτες επάνω σε επιστημονικά θέματα συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος. Διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εκπόνηση του σχεδίου νόμου Κώδικός Συμβολαιογράφων (Ν. 2830/11-3-2000). Υπήρξε, ως πρόεδρος ΣΣΕΘ, ο εμπνευστήςτης ιδέας για τη διοργάνωση διαβαλκανικού "Forum" μεταξύ της Ελληνικής συμβολαιογραφίας ως προτύπου και των ασπαζομένων την Ελληνική συμβολαιογραφία νεαρών συμβολαιογραφιών των Βαλακανικών χωρών, διοργάνωση που καθιερώθηκε ως θεσμός και διεξάγεται έκτοτε εκ περιτροπής στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών, με αμοιβαίο πολλαπλό όφελος. Διατελεί διευθυντής του Ελληνικού Συμβολαιογραφικού Ινστιτούτου (ΕΛΣΙΝ), νομίμως λειτουργούντος οργανισμού, στους κόλπους του ΣΣΕΘ, μοναδικού στην επικράτεια, με σκοπό την έρευνα και μελέτη συμβολαιογραφικών προβλημάτων, γνωμοδοτήσεις κ.λπ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.