Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το τεκτονικό περίζωμα
Συγγραφέας:   Λέανδρος Κ. Λεφάκης


Το τεκτονικό περίζωμα
Συμβολή στην ιστορική προέλευση, τη χρήση και την ερμηνεία του εσωτερικού συμβολισμού του περιζώματος στον Ελευθεροτεκτονισμό.

Το βιβλίο αυτό, με εκκίνηση την ιστορία του Τάγματος και τα τεκτονικά κείμενα και τυπικά, εξετάζει το περίζωμα ως μέρος της τεκτονικής κληρονομίας του παρελθόντος, ως διακριτικό γνώρισμα των απανταχού της γης τεκτόνων και ως πρωταρχικό έμβλημα αγνότητας και θυσίας. Εξετάζει, επίσης, την εξωτερική και εσωτερική του συμβολική με γνώμονα την τεκτονική παράδοση και την ιστορική - φιλοσοφική του διάσταση στους τρεις βαθμούς του συμβολικού τεκτονισμού, προσεγγίζοντας συγκεκριμένες ερμηνευτικές τάσεις της τεκτονικής θεωρίας αναφορικά με το συσχετισμό του συμβολισμού και των συναφών θεωριών και παραδόσεων.

Το περίζωμα παραμένει το πρώτο στοιχείο της τεκτονικής συμβολικής με το οποίο έρχεται σε επαφή ο μυούμενος στα μυστήρια του Τάγματος και διακρίνει αυτόν καθ? όλη τη διάρκεια του τεκτονικού του βίου. Δεν αποχωρίζεται τούτο ποτέ και το εγκαταλείπει μόνον διά να ενδυθεί δια νέου περιζώματος ανώτερου βαθμού ή αξιώματος. Το τεκτονικό περίζωμα περικλείει εκ της φύσεώς του την ουσία της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της συμβολικής του Τεκτονισμού. Το σχήμα, το χρώμα, η διακόσμησή του, ο τρόπος κατά τον οποίο φέρεται δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της πνευματικής διεργασίας των μεγάλων μυητών του Τάγματος, οι οποίοι καθιέρωσαν τη χρήση του στον σύγχρονο θεωρητικό Τεκτονισμό χρησιμοποιώντας ως βάση τις αρχαίες παραδόσεις, τις θεολογικές επιδράσεις και τις απαρχές της εσωτερικής εκείνης Σοφίας, η οποία διασώθηκε ανά τους αιώνες. Μέσα σε αυτό το περίγραμμα της τεκτονικής κοσμοθεωρίας το τεκτονικό περίζωμα αποτέλεσε το εφαλτήριο του νεόφυτου για εξοικείωση με τα πανανθρώπινα ιδανικά της αγνότητας, της ηθικής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας. Αποτέλεσε το διακριτικό γνώρισμα της τεκτονικής ιδιότητας, όχι ως αναγκαίο αποδεικτικό ποιότητας αλλά ως έξωθεν καλή μαρτυρία για την δοκιμασία στο πεδίο του καθήκοντος.

Εν κατακλείδι, το τεκτονικό περίζωμα παρέμεινε το ψυχολογικό σημείο αναφοράς της εισδοχής στο Τάγμα και των υποχρεώσεων που άπαντες οι τέκτονες ανέλαβαν έναντι του εαυτού τους και των αδελφών τους στον κόσμο της Αρετής, της Σοφίας, της Γνώσης και της Προσφοράς.

21χ15 εκ., 160 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 366.1 (Μασονισμός), 366.1 (Ελευθεροτέκτονες)
ISBN: 978-960-92019-0-2
ISBN (10ψήφιο): 960-92019-0-3
Βάρος: 0.256 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
24.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.