Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τι συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας
(Ευελιξία με ασφάλεια και οι επιδόσεις της αγοράς εργασίας)

Offer
Στο ανά χείρας κείμενο εξετάζουμε το μοντέλο οργάνωσης της αγοράς εργασίας στη Δανία, ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα συνδυασμού ευέλικτης αγοράς εργασίας και υψηλής ασφάλειας για τους εργαζόμενους (flexicurity). Τα χαρακτηριστικά του δανικού μοντέλου είναι το απορυθμισμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης, τα υψηλά επιδόματα ανεργίας, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ο κοινωνικός διάλογος. Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί το θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος της οργάνωσης της αγοράς εργασίας της Δανίας.

Η έννοια της flexicurity έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά τη δεκαετία του ΄90 στην Ολλανδία. Βασίζεται στη θέση ότι αφενός η ασφάλεια, αφετέρου η ευελιξία δεν είναι έννοιες εξ ορισμού αντιθετικές, αλλά συμπληρωματικές στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης πια οικονομίας.

Η διενέργεια γόνιμου κοινωνικού διαλόγου διευκολύνεται, βεβαίως, από την ύπαρξη κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, βασίζεται, κυρίως, εντούτοις, στην υπεύθυνη, ιστορικά σχηματισμένη και κοινωνικά αφομοιωμένη στάση του πολίτη έναντι της πολιτείας, που παρατηρείται σε κοινωνίες εμπιστοσύνης, κυρίως, στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης με ισχυρή κορπορατιστική παράδοση.

Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με τις στρεβλώσεις στις σχέσεις κράτους-πολίτη, την έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις των κοινωνικών εταίρων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αγορών εργασίας τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθιδρυθεί ένα μοντέλο flexicurity.

Με άλλα λόγια, δεν τίθεται θέμα "εισαγωγής" του δανικού μοντέλου οργάνωσης της αγοράς εργασίας ούτε, βέβαια, η δημιουργία ενός sui generis μοντέλου flexicurity. Χρησιμεύει, ωστόσο, ως επιχείρημα για την έναρξη μεταρρύθμισης και ως παράδειγμα διαδικασίας επιτυχημένων συμβιβασμών, συμφωνιών, μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής, ως διαδικασία μάθησης και δημιουργικής ανάπτυξης ενός επιτυχημένου μοντέλου.

21χ14 εκ., 61 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Εθνικές Πολιτικές
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 331 (Εργασία και εργαζόμενοι)
ISBN: 978-960-02-2330-9
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2330-0
Βάρος: 0.109 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
3.73
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

2.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Σοφία Μιχαλάκη σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ιδίου Πανεπιστημίου. Από το 2006 είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Μιλά την αγγλική, τη γερμανική, την ισπανική και την πορτογαλική γλώσσα.

Ο Κυριάκος Φιλίνης σπούδασε οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ιδίου Πανεπιστημίου. Από το 2006 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.