Το ελαφρό μουσικό θέατρο στην μεσοπολεμική Αθήνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ελαφρό μουσικό θέατρο στην μεσοπολεμική Αθήνα

Οι άνθρωποι και τα έργα

Μανώλης Σειραγάκης

37.10€ -26% 27.45€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600349047

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2009

  • Εκδότης

    Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Μεσοπόλεμος αποτέλεσε το κατεξοχήν μεταβατικό στάδιο για τη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της νεοελληνικής σκηνής και το θέατρό του ήταν στη συντριπτική του πλειοψηφία μουσικό. Σε μια εποχή όπου η κυκλοφορία καινούργιων τραγουδιών, το λανσάρισμα καινούργιων ειδών ένδυσης, η εκμάθηση των μοντέρνων χορών και η υιοθέτηση τρόπων καλής συμπεριφοράς γίνονταν όλα στον ίδιο χώρο, στη σκηνή της Οπερέττας και της Επιθεώρησης δηλαδή, η μελέτη της ζωής των δύο ειδών αποκτά ενδιαφέρον που δεν είναι πια μόνο θεατρικό αλλά ευρύτερα κοινωνικό. Η ακμή στην οποία με συνεχείς δοκιμές το θέατρο αυτό κατάφερε να φτάσει την περίοδο 1928-1936 άρχισε να υποχωρεί κάτω από την πίεση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και τον ανταγωνισμό του κινηματογράφου. Ως τότε όμως είχε αφήσει περί τα 1000 έργα, που αποτέλεσαν μαγιά για τις μετέπειτα επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, και είχε εγκαταστήσει στη σκηνή, πέρα από το θεματικό δίπολο φτώχια-πλούτη που επίσης πέρασε στον κινηματογράφο, ένα πάνθεον κωμικών ηρώων, κραταιών μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στο δεύτερο τόμο αυτής της μελέτης εξετάζεται η δράση των επιμέρους θεατρικών ειδικοτήτων (ηθοποιών, συγγραφέων, μουσικών, σκηνογράφων, σκηνοθετών, χορογράφων), ενώ παρέχονται στον αναγνώστη μια σειρά εργαλεία για την καλύτερη χρήση της μελέτης συνολικά: βιβλιογραφία, πίνακες στατιστικών στοιχείων, παραστασιογραφία, αποσπάσματα επιθεωρήσεων, ευρετήρια.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πλάτων Μαυρομούστακος

Πλάτων Μαυρομούστακος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Πλάτων Μαυρομούστακος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από το 1991 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει πραγματοποιήσει και έχει διευθύνει έρευνες πάνω σε διάφορα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία και τη σκηνική πρακτική, στην πρόσληψη του ιταλικού μελοδράματος και στη μελέτη των παραστάσεων του αρχαίου δράματος κατά τους νεότερους χρόνους. Είναι επίσης διευθυντής των "Απάντων" του Μολιέρου. Περίπου εκατόν πενήντα άρθρα και δοκίμιά του με θεματολογία που αφορά το ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και θεατρικά προγράμματα. Έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια διαφόρων εκδόσεων θεατρικού και θεατρολογικού περιεχομένου. Έχει επίσης συνεργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης με το Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, ως εισηγητής δραματολογίου με πολλά αθηναϊκά και δημοτικά περιφερειακά θέατρα, καθώς και με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Έχει διατελέσει μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικητικών συμβουλίων σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.

Μανώλης Σειραγάκης

Μανώλης Σειραγάκης (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Σειραγάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου και σπούδασε φιλολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στην Αθήνα, στο τμήμα θεατρικών σπουδών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή για το ελαφρό μουσικό θέατρο στον Μεσοπόλεμο (υπό έκδοση, Καστανιώτης). Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά "Νέα Εστία", "Παράβασις", "Επτά Ημέρες", "Ατάκα", "Τζαζ και Jazz", "Πυξίδα", "Αριάδνη", "Δρώμενα" καις στον τιμητικό τόμο "Στέφανος" για τον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ. Έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Μάιο του 2007. Ως ηθοποιός έχει πάρει επτά φορές μέρος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (Ανοιχτό Θέατρο Γ. Μιχαηλίδη, Εθνικό Θέατρο, Θεσσαλικό Θέατρο).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
864
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.545 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση