Λόγος και επικοινωνία στην εκπαιδευτική πράξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λόγος και επικοινωνία στην εκπαιδευτική πράξη

Ρητά και άρρητα μηνύματα κατά τη διαμόρφωση του επικοινωνιακού κλίματος στη σχολική τάξη

Πέτρος Μπερερής

Εύη Τρούκη

26.50€ -26% 19.61€

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνικο-πολιτισμική προσέγγιση της μάθησης έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον για την προφορική επικοινωνία που αναπτύσσεται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση, το ανά χείρας βιβλίο επιδιώκει να αναδείξει ότι ο προφορικός λόγος μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών συνιστά και ο ίδιος αντικείμενο διδασκαλίας, καθώς καλλιεργεί συγκεκριμένες επικοινωνιακές συνήθειες και δεξιότητες. Στον τόμο αυτό δίνονται στον εκπαιδευτικό πρακτικά «εργαλεία» με τα οποία θα αναβαθμίσει την ποιότητα της επικοινωνίας στη σχολική τάξη. Θεωρητικές ιδέες και πορίσματα ερευνών συνδέονται με συγκεκριμένες τεχνικές και δραστηριότητες, ενώ η διδασκαλία αποκαλύπτεται ως «επικοινωνιακό σενάριο» που σχετίζεται με συγκεκριμένους σκοπούς και ρόλους. Παρουσιάζονται επίσης στιγμιότυπα λόγου εκπαιδευτικών και μαθητών, τα οποία καταγράφηκαν σε πραγματικές συνθήκες διδασκαλίας, και αναπτύσσονται τεχνικές για τη διαμόρφωση και την αξιολόγηση της επικοινωνίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πέτρος Μπερερής

Πέτρος Μπερερής (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Μπερερής κατάγεται από τη Γουριά Μεσολογγίου και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δ.Ε., στο Παιδαγωγικό τμήμα Δ.Ε. και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε Διευθυντής Σπουδών Π.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ., Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε και επιστημονικός εκπρόσωπος του ΥΠ.Ε.Π.Θ. στην Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή AD HOC για θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Π.Ο.Δ.Ε. Παράλληλα διδάσκει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στα Π.Ε.Κ το γνωστικό αντικείμενο της Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής. Είναι Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Τρούκη

Εύη Τρούκη (Συγγραφέας)

Η Εύη Τρούκη σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στα Παιδαγωγικά και στη συνέχεια τον διδακτορικό της τίτλο (θέμα διδακτορικής διατριβής: Λεκτική επικοινωνία των μαθητών και διερευνητική μάθηση με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών). Από το 2004 εργάζεται ως ερευνήτρια (οργανική θέση) στο Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Τμήμα Σχεδιασμού, Ερευνών και Μελετών). Είναι επιμορφώτρια σε θέματα διδακτικής αξιοποίησης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ), καθώς και σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει διδάξει (ΠΔ 407/80) στο ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάλυση της επικοινωνίας που αναπτύσσεται σε ποικίλα μαθησιακά περιβάλλοντα, ενώ ειδικεύεται σε θέματα ανάπτυξης επικοινωνιακών και συνεργατικών δεξιοτήτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
320
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.485 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση