Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Από το "εγώ" στο "εμείς"
(Εξωτερική πολιτική στην εποχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκοσμιοποίησης)
Συγγραφέας:   Αλέξανδρος Γιαννής


Offer
Στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του έθνους-κράτους οι διεθνείς σχέσεις ήταν κυρίως σαν ένα τραπέζι μπιλιάρδου με τα κράτη συμπαγείς μπάλες που ερχόντουσαν σε επαφή η μία με την άλλη σχεδόν μόνο στις εξωτερικές τους σχέσεις. Σήμερα όμως ο κόσμος μοιάζει περισσότερο με τον κύβο του Ρούμπικ. Σε κάθε κίνηση του κύβου ελλοχεύουν συνέπειες για όλες τις πλευρές. Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη διαμόρφωση του εθνικού συμφέροντος και τη χάραξη εξωτερικής πολιτικής στην εποχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκοσμιοποίησης;

Το εθνικό συμφέρον προσδιορίζεται από το μέλλον, όχι από το παρελθόν. Οι απειλές για την εθνική ασφάλεια πηγάζουν σήμερα από ανεξέλεγκτες και ταχύτατες διεθνείς αλληλεπιδράσεις. Η παγκόσμια αγορά κεφαλαίων, ο κυβερνοχώρος, το διεθνές έγκλημα και η τρομοκρατία, οι περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις, οι πανδημίες, οι βίαιες συγκρούσεις και η φτώχεια, καθώς και οι μεταναστευτικές πιέσεις που προκαλούν αδιαφορούν για τα εθνικά σύνορα.

Για τα ευρωπαϊκά κράτη το πρώτο βήμα προσαρμογής στη νέα αυτή εποχή απαιτεί αναθεώρηση του εθνικού συμφέροντος στην πορεία της δημιουργίας μια νέας αλληλεγγύης συμφερόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός "ευρωπαϊκού raison d΄etat", το οποίο συμπληρώνει χωρίς να ακυρώνει το εθνικό συμφέρον καθώς το βοηθάει να αποκτήσει το πλήρες νόημα του στη σημερινή εποχή. Η σημερινή υπέρβαση από το "εγώ" στο "εμείς".

Αλλά και αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Η επίτευξη "καντιανής ειρήνης" στην Ευρώπη δεν είναι το τέλος της ιστορίας, καθώς ληξιπρόθεσμη είναι μάλλον και αυτή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες απειλές της εποχής μας. Απαιτείται σήμερα να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν ολοκληρωμένο παγκόσμιο παράγοντα που θα θέσει τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης ως κεντρικό στόχο του και θα βαδίσει στην αυτοανακάλυψή του σε ευρύτερο διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Και για να γίνει αυτό πρέπει μεταξύ άλλων και να κοπεί κάποια στιγμή ο ομφάλιος λώρος της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, η λήψη δηλαδή αποφάσεων με ομοφωνία. Διότι δεν γίνεται και ο σκύλος να είναι χορτάτος και η πίτα ολόκληρη. Μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται μια υπερεθνική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αυτό θα συμβάλει και στην ολοκλήρωση της υπέρβασης από το "εγώ" στο "εμείς".

21χ14 εκ., 144 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.495 (Πολιτική - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-02-2345-3
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2345-9
Βάρος: 0.202 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
9.59
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.14
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γιαννής, Αλέξανδρος
Ο Αλέξανδρος Γιαννής γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά και διεθνείς σχέσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο Graduate Institute of International Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης και στο School of International and Public Affairs του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για διάφορα θέματα στις διεθνείς σχέσεις και έχει διδάξει σε Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα πανεπιστήμια, πιο πρόσφατα ως αναπληρωτής καθηγητής στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης. Έχει ζήσει και εργαστεί στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αφρική. Έχει πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στη πολυμερή διπλωματία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη και είναι τώρα ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Έχει εργαστεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το καθεστώς του Κοσόβου, και έχει επίσης εργαστεί με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το Νότιο Καύκασο, τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τη Σομαλία, τον Εδικό Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Κόσοβο και στο Γραφείο της Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.