Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ

Υλικά της ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αθήνα 14 Μάη 2009

Συλλογικό έργο

Αλέκα Παπαρήγα

Ελένη Μπέλλου

8.16€ -10% 7.34€
Οι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή θέλοντας να συμβάλουν στον ιδεολογικό εξοπλισμό των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και για τη διέξοδο απ΄ αυτή, εκδίδουν τα υλικά της Ημερίδας που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 14 Μάη 2009 με θέμα: "Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ." Μέσα από τις εισηγήσεις αντικρούονται οι θεωρίες περί "καζινοκαπιταλισμού", "υπερκατανάλωσης", των σοσιαλδημοκρατικών θεωριών περί ρυθμίσεων, "πράσινης οικονομίας", κλπ. Το αναπόφευκτο των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού: βρίσκεται στον αντιφατικό εμπορευματικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής παραγωγής, στην αναρχία και ανισομετρία της, στην τάση να εξασφαλίζεται αρχικά το πρόσθετο καπιταλιστικό κέρδος με την εισαγωγή νέων μηχανημάτων πιο παραγωγικών, αλλά και με την εξαγωγή βιομηχανικού κεφαλαίου σε χώρες με φθηνότερη εργατική δύναμη, παράγοντες που οξύνουν την αντίθεση κεφαλαίου -εργατικής δύναμης, την αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, λόγω της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Το ίδιο το κυνήγι του πρόσθετου κέρδους διαμορφώνει την τάση μείωσης του μέσου ποσοστού κέρδους. Η πηγή της κρίσης μπορεί να στερέψει μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, με την εξάλειψη της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής, με τον κεντρικό σχεδιασμό της αναλογικά διευρυμένης αναπαραγωγής, με στόχο την παραγωγή αξιών χρήσης για ολοένα διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκα Παπαρήγα

Αλέκα Παπαρήγα (Συγγραφέας)

Η Αλέκα Παπαρήγα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για 8 χρόνια ως υπάλληλος σε λογιστήριο επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα. Από το 1976, ασχολείται αποκλειστικά με την κομματική και κοινωνική δραστηριότητα. Το 1961, συμμετείχε στο Κίνημα Ειρήνης και ήταν οργανωμένη στη μαθητική οργάνωση της νεολαίας της ΕΔΑ. Υπήρξε μέλος του γραφείου της οργάνωσης της νεολαίας της ΕΔΑ και στη συνέχεια γραμματέας και μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Το 1968, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα οικογενειών πολιτικών κρατουμένων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Με το γυναικείο κίνημα ασχολείται κυρίως έως το 1981, διάστημα κατά το οποίο συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, του ΟΗΕ κ.α. Το 1978, στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Στις 27 Φεβρουαρίου 1991, στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη, Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την εκλογή της, η οποία βασίστηκε στις ψήφους των λεγόμενων "συντηρητικών", έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα της γενικής γραμματέως στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Το 1993, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στη Β΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Στις 26 Μαϊου του 1996, στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επανεξελέγη ομόφωνα γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Μπέλλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Σ. Λιονής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Δ. Μαυρουδέας (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Μαυρουδέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα το 1990. Είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο σε θέματα πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάκης Σ. Παπαδόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κύριλλος Παπασταύρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρύσα Κακουλίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Τσιμπουκάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
126
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.202 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση