Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Βυζαντινοί ιστορικοί και χρονογράφοι
(11ος-12ος αι.)
Συγγραφέας:   Απόστολος Καρπόζηλος


Βυζαντινοί ιστορικοί και χρονογράφοι
Ο τρίτος τόμος του εγχειριδίου "Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι" (11ος-12ος αι.) πραγματεύεται την ιστοριογραφία από την εποχή των επιγόνων του Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου έως και την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους το 1204.
Προκειμένου να δοθεί μία πληρέστερη εικόνα των συγγραφέων και των έργων τους, στην συζήτηση συμπεριελήφθησαν επίλεκτα κείμενα, αντιπροσωπευτικά του είδους και των επιλογών που έκαναν στα θέματά τους οι ιστορικοί και οι χρονογράφοι, τα οποία συνοδεύονται από εκτενείς εισαγωγές και σχόλια, σε σχέση πάντα με τα πορίσματα της νεότερης έρευνας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, μέσα από τα κείμενα, ο αναγνώστης μπορεί να σταθεί σε γεγονότα σταθμούς στην ιστορία του Βυζαντίου: επαναστάσεις και εμφύλιες συγκρούσεις, εναλλαγές στον θρόνο, δυναστικές διεκδικήσεις, θρησκευτικές εκκαθαρίσεις, τουρκικός επεκτατισμός στην Μικρά Ασία, πέρασμα και εγκατάσταση των Σταυροφόρων στα εδάφη της βυζαντινής ανατολής τέλος, η Άλωση της Βασιλεύουσας το 1204, με την οποία και κλείνει το βιβλίο.

Αντλώντας υλικό και ιδέες μέσα από τις πηγές, ο συγγραφέας σχολιάζει επίσης τα νεοτερικά στοιχεία που συνθέτουν την ιστοριογραφική σκέψη αυτήν την περίοδο, την κριτική που άσκησαν οι ιστορικοί και οι χρονογράφοι στην αυτοκρατορική εξουσία, αλλά και την αμεσότητα της αφήγησής τους, σε συνάρτηση πάντα με το προσωπικό και αυτοβιογραφικό στοιχείο που διατρέχει τις σελίδες του έργου τους.

Συνεπώς, η ιστοριογραφία των δύο κρίσιμων αυτών αιώνων για την ιστορία του Βυζαντίου δεν εξαντλείται σε προπαγανδιστικού χαρακτήρα κείμενα, όπως πολλοί νομίζουν ακόμη. Στις σελίδες τους οι ιστορικοί αποτύπωσαν έναν κόσμο που σταδιακά κατέρρεε - έναν κόσμο που στην φθίνουσα πορεία του κυριαρχούνταν από ανομία και διαφθορά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αλλά τελικά, μόνο σε μία περίοδο κρίσης θεσμών και αξιών θα μπορούσε ο ιστορικός να προβεί σε αξιολογήσεις που έθιγαν ευθέως την αυτοκρατορική εξουσία. Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα του βιβλίου, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική και στην διεθνή βιβλιογραφία

24χ17 εκ., 832 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 3
ISBN Set: 960-7420-30-6
ISBN13 Set: 978-960-7420-30-5
Ταξινόμιση DDC: 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453), 928 (Ιστοριογράφοι)
ISBN: 978-960-6736-09-4
ISBN (10ψήφιο): 960-6736-09-1
Βάρος: 1.4 κιλά
Εκδότης: Κανάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
61.15
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

54.42
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Απόστολος Καρπόζηλος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε μεσαιωνική ιστορία και βυζαντινή φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Illinois (M.A. 1966), στο Yale (M.Ph., Ph.D. 1971) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Institut fur Byzantinistik 1972-1975), ως υπότροφος της Alexander von Humboldt Stiftung. Από το 1977 διδάσκει Μεσαιωνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.