Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η των θείων ευκοσμία και τάξις
(Αισθητική σπουδή της θείας λατρείας)
Συγγραφέας:   Τρύφων Π. Τσομπάνης


Η των θείων ευκοσμία και τάξις
[...] Στις σελίδες που ακολουθούν γίνεται μία παρουσίαση αυτής της εικαστικής καταγραφής και ιστόρησης της θείας λατρείας και παρουσιάζεται η μαρτυρία της τέχνης, όχι μόνο για το λειτουργικό τυπικό, αλλά και τη λογική, το ήθος και την αισθητική, που έχει αφορούν στον ναό, τα σκεύη, τα άμφια, τα άγια μυστήρια.
Κάποιες από τις μελέτες παρουσιάστηκαν στο παρελθόν σε τόμους συνεδρίων. Εδώ παρουσιάζονται σε βελτιωμένη μορφή και με διάφορες προσθήκες ή διορθώσεις.
"Το μυστήριο του βαπτίσματος", Δράμα 1996.
"Το μυστήριο του γάμου", Δράμα 1997.
"Η θεία λειτουργία", Δράμα 1998.
"Το μυστήριο της μετανοίας", Δράμα 2003.
Οι σκέψεις και οι προβληματιμοί των παραπάνω εισηγήσεων ανακοινώθηκαν στα ιερατικά - θεολογικά συνέδρια που συγκαλούσε ο αοίδιμος Μητροπολίτης Δράμας Διονύσιος, με την επιστημονική συνδρομή του τομέα Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και την οργανωτική ευθύνη του αειμνήστου καθηγητού Ιωάννου Φουντούλη.
Οι άλλες μελέτες - κεφάλαια του ενοποιημένου αυτού έργου - γράφτηκαν με σκοπό να προβληματίσουν γύρω από τη δυνατότητα της ζωγραφικής να καταγράψει τη λειτουργική πρακτική και το τυπικό της θείας λατρείας. Η πρώτη να διερευνήσει το θέμα της μετάδοσης των τιμίων δώρων ("Η των θείων ευκοσμία και τάξις"), η δεύτερη, να ξαναδεί προσεκτικά το ζήτημα της εξέλιξης της ναοδομίας στις μέρες μας και πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζεται αυτό ("Η τέχνη της λατρείας ή η λατρεία της τέχνης. Ναοδομική αισθητική") και η τρίτη ("Η λειτουργία της εικόνας στον σύγχρονο κόσμο"), να στοχαστεί πάνω στον αισθητικό και θεολογικό λόγο της βυζαντινής ζωγραφικής και να υπογραμμίσει τον επηρεασμό που δέχτηκε η σύγχρονη νεοελληνική τέχνη από τη βυζαντική παράδοση της Ανατολής αλλά και το πως οι μεγάλοι ζωγράφοι της λεγόμενης μοντέρνας τέχνης μαθήτευσαν στα έργα των δικών μας μεγάλων δασκάλων της εκκλησιαστικής ζωγραφικής.
[...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

21χ14 εκ., 388 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κανονικά και Λειτουργικά
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 230 (Θεολογία ), 248.3 (Θρησκευτική λατρεία)
Άλλα πρόσωπα: Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Σκρέττας (Υπεύθυνος Σειράς) , Θεόδωρος Ξ. Γιάγκος (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-7666-83-3
ISBN (10ψήφιο): 960-7666-83-6
Βάρος: 0.48 κιλά
Εκδότης: Μυγδονία
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
13.83
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.45
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.