Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε

Διαδρομές αγάπης από τον Τσέχοφ στη Μάνρο

Συλλογικό έργο

Milan Kundera

Anton Pavlovich Chekhov

28.40€ -10% 25.56€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604901227

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2009

  • Εκδότης

    Libro

Όταν ανακύπτει το ζήτημα του έρωτα, υπάρχουν ένα εκατομμύριο θεωρίες για να το ερμηνεύσουν. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με ερωτικές ιστορίες, τα πράγματα είναι πιο απλά. Μια ερωτική ιστορία δεν μπορεί ποτέ να έχει σχέση με ολοκληρωτική κυριαρχία. (. . .) Οι ερωτικές ιστορίες βασίζονται στην απογοήτευση, σε λάθος γέννες και σε οικογένειες που αλληλοσπαράσσονται, στην πλήξη του γάμου και τουλάχιστον μία άπονη καρδιά. Οι ερωτικές ιστορίες, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, δυσφημούν τον έρωτα. (. . .) Διαβάστε αυτές τις ιστορίες, όχι για να επιβεβαιώσετε τις απάνθρωπες αλήθειες του έρωτα, αλλά για να βιώσετε τις πολλές και ποικίλες, ανταποδοτικές χαρές του. (. . .) Ίσως μόνο διαβάζοντας μια ερωτική ιστορία (ή γράφοντας μία) να μπορούμε ταυτόχρονα να συμμετέχουμε στην έκσταση και στην αγωνία που νιώθουν οι ερωτευμένοι, χωρίς να καταθέσουμε ένα πολύ βαρύ συναισθηματικό τίμημα. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Άννα Παπασταύρου

Άννα Παπασταύρου (Μεταφραστής)


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Milan Kundera

Milan Kundera (Συγγραφέας)

Ο Γαλλοτσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε στο Μπρνο και ζει στη Γαλλία, τη δεύτερη πατρίδα του, εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: "Το αστείο", "Η ζωή είναι αλλού", "Το βαλς του αποχαιρετισμού", "Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης", "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", "Η αθανασία", καθώς επίσης τη συλλογή διηγημάτων "Γελοίοι έρωτες" -όλα στην τσέχικη γλώσσα. Όπως και τα παλαιότερα δοκίμια "Η τέχνη του μυθιστορήματος" και οι "Προδομένες διαθήκες", έτσι και τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά του -"Η βραδύτητα", "Η ταυτότητα" και "Η άγνοια" γράφτηκαν στα γαλλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Anton Pavlovich Chekhov

Anton Pavlovich Chekhov (Συγγραφέας)

Άντον Τσέχοφ (1860 - 1904): Πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Ταγκανρόκ της Αζοφικής. Γιος μικροεμπόρου και εγγονός δουλοπάροικου, θα ζήσει δυστυχισμένα παιδικά χρόνια που θα σημαδέψουν ολόκληρη τη ζωή του. Αντικειμενικός, καίριος, λιτός, έδωσε με τα διηγήματα και τα θεατρικά του έργα ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό της ρωσικής ζωής, όπου σαρκάζει την κακότητα και τη βλακεία, την έπαρση και την απληστία, την υποκρισία και τη σκληρότητα. Μοναδικός παρατηρητής, αποτύπωνε γλαφυρά τα φαινόμενα και τα μη φαινόμενα, φωτίζοντας τις κωμικές πλευρές των τραγικών στιγμών της ζωής και τις δραματικές πλευρές της γελοιότητάς της. Γνωστά διηγήματά του είναι: "Η στέπα" (1888), "Θάλαμος 6" (1892), "Οι χωρικοί" (1897), "Η αρραβωνιαστικιά" (1903). Θεατρικά του έργα είναι: "Ιβανόφ", "Πρόταση γάμου", "Η επέτειος", "Ο γλάρος", "Ο θείος Βάνιας", "Οι τρεις αδελφές", "Βυσσινόκηπος", "Πλατόνοφ" (ανέκδοτο όσο ζούσε).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Raymond Carver

Raymond Carver (Συγγραφέας)

Ο Ρέυμοντ Κάρβερ (1938-1988), Αμερικανός πεζογράφος και ποιητής, γεννήθηκε στην πόλη Κλάτσκανι του Όρεγκον και μεγάλωσε στη Γιακίμα της Ουάσινγκτον. Εργαζόταν ευκαιριακά επί χρόνια, ώσπου δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ; (1976). Την ίδια εποχή ο πρώτος του γάμος κατέρρεε και η μάχη του με τον αλκοολισμό είχε κορυφωθεί. Η οριστική απεξάρτησή του το 1977 συμπίπτει με τη γνωριμία του με την ποιήτρια Τες Γκάλλαχερ, η οποία θα τον συντροφεύσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Ο Κάρβερ, που είχε παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής στο παρελθόν, βρίσκεται τώρα να διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια. Την περίοδο αυτή εκδίδονται οι εμβληματικές πλέον συλλογές διηγημάτων Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για αγάπη (1981) και Καθεδρικός ναός (1983), με τις οποίες καθιερώθηκε ως σημαντικός συγγραφέας. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν συλλογές ποιημάτων του, με την τελευταία, το Ένα καινούργιο μονοπάτι μέχρι τον καταρράκτη, να δημοσιεύεται το 1989, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του από καρκίνο. Το σύνολο του ποιητικού του έργου έχει συγκεντρωθεί στον τόμο All of Us (1996).

 

Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Richard Ford

Richard Ford (Συγγραφέας)

Ο Ρίτσαρντ Φορντ γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισισιπή το 1944. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1976 με το μυθιστόρημα "Α Piece of My Heart". Μαζί με τους Charles Bukowski, Raymond Carver, Tobias Wolff και Cormac McCarthy, από τους οποίους ωστόσο διαφέρει λογοτεχνικά, θεωρήθηκε στις αρχές του ΄80 από τον εκδότη του περιοδικού "Granta", Bill Buford, ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του "βρώμικου ρεαλισμού" (dirty realism) στην αμερικανική πεζογραφία. Έχει γράψει τις συλλογές με διηγήματα "Rock Springs" (1987), "Women with Men: Three Stories" (1997) και "A Multitude of Sins" (2002), τα μυθιστορήματα: "The Ultimate Good Luck" (1981), "Wildlife" (1990), "The Sprortswriter" (1986), "Independence Day" (1995), που τιμήθηκε με Βραβείο Πούλιτζερ, "The Lay of the Land" (2006), υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award -τα τρία μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Frank Bascombe-, "Canada" (2012), που τιμήθηκε με το βραβείο Prix Femina Etranger, και το σπονδυλωτό μυθιστόρημα "Let Me Be Frank with You" (2014), στο οποίο επανεμφανίζεται ο Frank Bascombe, που έφτασε στις τελικές υποψηφιότητες για το Βραβείο Πούλιτζερ. Τελευταίο βιβλίο του είναι το αυτοβιογραφικό χρονικό "Between Them: Remembering My Parents" (2017). Τον Ιούνιο του 2017 επισκέφθηκε την Αθήνα και έδωσε την ετήσια διάλεξη αφιερωμένη στον Kimon Friar, προσκεκλημένος από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant (Συγγραφέας)

O Henri Rene Albert Guy de Maupassant γεννιέται στη Νορμανδία το 1850 και πεθαίνει στο Παρίσι το 1893. Ξεκινά να γράφει σε ηλικία δεκατριών χρόνων και συνεχίζει να δουλεύει εντατικά μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο έργο του περιλαμβάνονται έξι μυθιστορήματα, οκτώ θεατρικά έργα, μερικές ποιητικές συλλογές, πολλά δοκίμια, άρθρα και ταξιδιωτικά αφηγήματα και το κυριότερο, πάνω από τριακόσια διηγήματα. Ο Maupassant μεγαλώνει στη Νορμανδία, κοντά στη φύση και τους ανθρώπους της υπαίθρου. Είναι ένα πανέξυπνο αγόρι με μεγάλη παρατηρητικότητα που απολαμβάνει εξίσου το παιχνίδι με τη μελέτη. Όταν ο Guy γράφει τους πρώτους του στίχους, η μητέρα του, ενθουσιασμένη τον αναθέτει στον Flaubert , παλιό οικογενειακό φίλο, που γίνεται ο πνευματικός πατέρας του Maupassant. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών ξεκικά σπουδές στη νομική σχολή του Παρισιού και αργότερα προσλαμβάνεται στο δημόσιο. Το 1874 γνωρίζει στο σπίτι του Flaubert τον Zola, ο οποίος τον περιβάλλει με φιλία και τον εισάγει σ΄ έναν κύκλο μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής. Το 1880 με τη βοήθεια του Zola εκδίδεται το διήγημά του "Χοντρομπαλού" χάρη στο οποίο αναγνωρίζεται ως μεγάλος διηγηματογράφος. Παραιτείται από το υπουργείο και ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο. Ο Maupassant αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και πεθαίνει από σύφιλη σε ψυχιατρική κλινική του Παρισιού σε ηλικία μόλις σαράντα τριών ετών. Στα 310 διηγήματά του έχει καταγράψει την πραγματικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, αποστασιοποιημένα, χωρίς να αναπτύσσει κοινωνικούς προβληματισμούς, με ύφος λιτό και ακριβές, άλλοτε ανάλαφρο και περιπαικτικό και άλλοτε πικρό και ζοφερό.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

William Faulkner

William Faulkner (Συγγραφέας)

Ο Γουίλιαμ Φώκνερ γεννήθηκε -ως William Cuthbert Falkner- στο New Albany κοντά στην Οξφόρδη της Πολιτείας του Μισισιπή το 1897. Παρόλο που ο προπάππος του ήταν συνταγματάρχης και σπουδαία φυσιογνωμία του αμερικανικού Νότου, ο Φώκνερ δεν έγινε δεκτός στο στρατό όταν η Αμερική μπήκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο αργότερα, κατάφερε να καταταγεί στην καναδική και, στη συνέχεια, στη βρετανική βασιλική αεροπορία, και μετά τον πόλεμο φοίτησε για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή. Εγκατέλειψε τις σπουδές του -ήταν, εξάλλου, μετριότατος φοιτητής- και ασχολήθηκε με δουλειές του ποδαριού, ανάμεσά τους ένα βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη και μια μικρή εφημερίδα στη Νέα Ορλεάνη, όπου το 1924 ο φίλος του Φιλ Στόουν φρόντισε να εκδοθεί σε 1.000 αντίτυπα η συλλογή ποιημάτων του "The Marble Faun" ("Ο μαρμάρινος φαύνος"). Στη Νέα Ορλεάνη γνωρίστηκε με έναν κύκλο λογοτεχνών στον οποίο συμμετείχε ο Σέργουντ Άντερσον, που τον ενθάρρυνε να στραφεί στην πεζογραφία, κι έτσι γεννήθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Soldiers΄ Pay" ("Η πληρωμή του στρατιώτη"), που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Boni and Liveright το 1926. Το 1929 παντρεύτηκε κι έπιασε δουλειά, νυχτερινή βάρδια, στην τροφοδοσία ενός τοπικού ηλεκτρικού σταθμού. Εκείνο το διάστημα, μέσα σε έξι βδομάδες του καλοκαιριού, από τα μεσάνυχτα ως τις τέσσερις το πρωί, γεννήθηκε το "As I Lay Dying" ("Καθώς ψυχορραγώ"), που κυκλοφόρησε την αμέσως επόμενη χρονιά (1930).

 

Ακολούθησε το "Sanctuary" ("Άδυτο", 1931) και κάποια σενάρια για το Χόλυγουντ (μεταξύ των οποίων το "Today we Live" του Χάουαρντ Χωκς, 1933, πάνω σ΄ ένα δικό του διήγημα, και αργότερα οι διασκευές του "Μεγάλου ύπνου" του Ρ. Τσάντλερ, στην ομότιτλη μεταφορά με πρωταγωνιστές τον Χ. Μπόγκαρτ και τη Λ. Μπακόλ, καθώς και του "Να έχεις και να μην έχεις" του Χέμινγουεϊ), μια και οι πωλήσεις των βιβλίων του ήταν ασήμαντες. Αν και αναγνωρισμένος συγγραφέας, ο Φώκνερ πέρασε βασανισμένη ζωή βυθισμένος στον αλκοολισμό και την κατάθλιψη. Στον κόσμο του, παρά την επικέντρωση στον αμερικανικό νότο, η αφήγηση προσλαμβάνει οικουμενική σημασία ως στάση απέναντι στο ανθρώπινο πεπρωμένο και σε προβλήματα όπως οι φυλετικές διακρίσεις. Στα σημαντικότερα έργα του, που συχνά χαρακτηρίζονται από πειραματική γραφή, επηρεασμένη από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, συγκαταλέγονται και τα μυθιστορήματα "Mosquitos" ("Κουνούπια"), 1927, "Sartoris" ("Σαρτόρις", με αρχικό τίτλο "Flags in the Dust"), 1929, "The Sound and the Fury" ("Η βουή και η μανία"), 1929, "Light in August" ("Φως τον Αύγουστο"), 1932, "Absalom, Absalom!" ("Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!"), 1936, "The Wild Palms" ("Άγρια Φοινικόδενδρα"), 1939, "The Hamlet" ("Το χωριουδάκι" -πρώτο μέρος της τριλογίας των Snope), 1940, "Requiem for a Nun" ("Ρέκβιεμ για μια μοναχή"), 1951, "The Town" ("Η πόλη"), 1957 και "The Mansion" ("Το Μέγαρο"), 1959 -δεύτερο και τρίτο μέρος της τριλογίας των Snope-, "The Reivers" ("Οι κλέφτες"), 1961, καθώς και περισσότερες από 80 συλλογές διηγημάτων. Το 1949 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1955 με το National Book Award και με το Pulitzer Prize for fiction (για το μυθιστόρημα "A Fable"), το 1962 με το Χρυσό Μετάλλιο Λογοτεχνίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων και -μετά θάνατον- για δεύτερη φορά με το Pulitzer Prize (για το μυθιστόρημα "The Reivers"). Το 1957 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ως συγγραφέας διαμονής (writer-in-residence). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο δώρισε το 1961 το προσωπικό του αρχείο για τη δημιουργία του William Faulkner Foundation. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στη Byhalia της Βιρτζίνια, το 1962, και τάφηκε στο κοιμητήριο της Οξφόρδης του Μισισιπή, Πολιτείας την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ στη ζωή του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Bernard Malamud

Bernard Malamud (Συγγραφέας)

Ο Bernard Malamud (1914-1986) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του ήταν Ρωσοεβραίοι εμιγκρέδες που διατηρούσαν ένα μικρό μπακάλικο στο Μπρούκλιν. Ο Bernard πηγαίνει σε διάφορα δημόσια σχολεία και το 1936 αποφοιτά από το City College της Νέας Υόρκης. Δουλεύει παράλληλα ως εκπαιδευόμενος δάσκαλος και το 1942, μην έχοντας στρατευθεί, ως προστάτης οικογενείας, παίρνει και το Μάστερ από το Columbia University. Τα επόμενα χρόνια εργάζεται ως δάσκαλος σε νυχτερινά σχολεία με ενήλικους μαθητές. Το 1945 παντρεύεται την ιταλικής καταγωγής Ann de Chiara, παρά τις αντιδράσεις και των δύο οικογενειών. Απόφοιτος του Cornell και η ίδια, θα τον συντροφεύει ως το θάνατό του, και θα είναι πάντα η πρώτη που θα διαβάζει (και θα δακτυλογραφεί...) τα χειρόγραφά του. Θα αποκτήσουν ένα γιο και μια κόρη. Το 1949, ο Malamud αρχίζει να διδάσκει έκθεση σε πρωτοετείς του Oregon State University, καθώς όμως δεν έχει διδακτορικό, δεν του επιτρέπεται να διδάξει λογοτεχνία. Αν και έχει αρχίσει να γράφει κάποια πρώτα διηγήματα και να τα δημοσιεύει σε περιοδικά ήδη από το 1943, είναι στα χρόνια του Όρεγκον που αποκτά τη συνήθεια να αφιερώνει τρεις ημέρες της εβδομάδας στο γράψιμο. Το 1961 αφήνει το Όρεγκον για να διδάξει δημιουργική γραφή στο Bennington College, στο Βερμόντ- μια θέση που θα κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Malamud ολοκληρώνει το πρώτο του μυθιστόρημα το 1948- αυτό το έργο όμως θα μείνει ανέκδοτο, μια και ο ίδιος θα κάψει αργότερα τα χειρόγραφα. Το πρώτο του βιβλίο που τελικά θα εκδοθεί, ένα μυθιστόρημα με θέμα έναν αστέρα του μπέιζμπολ, κυκλοφορεί το 1952 με τίτλο "The Natural" και περνά μάλλον απαρατήρητο. Πολλά χρόνια αργότερα, ωστόσο, θα γυριστεί σε ταινία από τον Barry Levinson με πρωταγωνιστή τον Robert Redford (1984, ελληνικός τίτλος: "Ο Καλύτερος"). Στο δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο "The Assistant" (1957, στα ελληνικά: "Ο βοηθός", μτφ. Θάνος Ελισαίος, εκδ. ΑΣΕ), ο Malamud αντλεί από τα παιδικά του βιώματα για να περιγράψει έναν Εβραίο έμπορο του Μπρούκλιν. Το 1958 κυκλοφορεί και η πρώτη συλλογή διηγημάτων του, με τίτλο "The Magic Barrel" (στα ελληνικά: "Το μαγικό βαρέλι", μτφ. Μάνθος Κρίσπης, εκδ. Γράμματα) που θα κερδίσει το National Book Award. Ακολουθούν τα μυθιστορήματα "A New Life" (1961), εμπνευσμένο από τα χρόνια του στο Oregon State University, και "The Fixer" (1966), που του αποφέρει τόσο το National Book Award όσο και το βραβείο Pulitzer. Το βιβλίο έχει θέμα του τον αντισημιτισμό στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας και γυρίζεται επίσης σε ταινία (1968, ελληνικός τίτλος: "Ο άνθρωπος από το Κίεβο") από τον John Frankenheimer, με τους Alan Bates και Dirk Bogarde. Από τα υπόλοιπα βιβλία του ξεχωρίζουν η συλλογή διηγημάτων "Pictures of Fidelman" (1969), και τα μυθιστορήματα "The Tenants" (1971), "Dubin΄s Lives" (1979) και "God΄s Grace" (1982, στα ελληνικά: "Η τελευταία χάρη", μτφ. Γιάννης Κωστόπουλος, εκδ. Ψυχογιός). Με το μυθιστόρημά του "Ο μάστορας" (The Fixer [1966]) έλαβε για δεύτερη φορά το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου (National Book Award) στην ίδια κατηγορία καθώς και το Βραβείο Πούλιτζερ, το 1967. Το θεματικό πεδίο του Malamud είναι αρκετά ευρύ, η ηθική ευαισθησία του ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη και η σκωπτική του διάθεση καταφεύγει σχεδόν πάντοτε σε ευρηματικές λύσεις. Αν και ο ίδιος θεωρούσε ότι είχε κατά κύριο λόγο επηρεαστεί από τον Mark Twain και τον Nathaniel Hawthorne, η εβραϊκή και "γίντις" πτυχή του έργου του είναι πολύ έντονη. Οι ήρωες του, απλοί άνθρωποι τους οποίους περιγράφει με τρυφερότητα και συμπόνια, είναι εγκλωβισμένοι σε μια άχαρη ζωή και, όποιο κι αν είναι το σκηνικό της ιστορίας τους (ο κόσμος του μπέιζμπολ, το γκέτο του Μπρούκλιν, η τσαρική Ρωσία, η αμερικανική Δύση ή ένα κατεδαφιστέο κτίριο της Νέας Υόρκης), ονειρεύονται ένα νέο ξεκίνημα, προτάσσοντας όμως πάντα την ηθική και υπερβαίνοντας τελικά κάθε εγωισμό τους. Ο Bernard Malamud πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1986. Το έργο του θεωρείται μάλλον μικρό σε έκταση: του άρεσε να γράφει αργά και προσεκτικά, με αποτέλεσμα να προσφέρει ένα σύνολο μονάχα επτά μυθιστορημάτων και 54 διηγημάτων. Κι όμως, αυτά ήταν αρκετά για να τον κατατάξουν μεταξύ των κορυφαίων Αμερικανοεβραίων συγγραφέων, μαζί με τους Saul Bellow και Philip Roth. Το σύνολο του έργου του εντάχθηκε στη Library of America. Πέθανε το 1986.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Denis Johnson

Denis Johnson (Συγγραφέας)

Ο Ντένις Τζόνσον (1949-2017) γεννήθηκε στο Μόναχο της πρ. Δυτικής Γερμανίας. Μεγάλωσε στο Τόκιο, στη Μανίλα και στην Ουάσινγκτον. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αιόβα, με δάσκαλο τον σημαντικό συγγραφέα και ποιητή Raymond Carver. Όπως και ο Norman Mailer, ένας από τους προδρόμους του, καταπιάστηκε με ποικίλα είδη γραφής: υπήρξε πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αρθρογράφος και ποιητής. Το 1969 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή με τίτλο "The Man Among the Seals". Την επόμενη χρονιά προχώρησε στην πρώτη του θεραπεία αποτοξίνωσης από το αλκοόλ, ενώ έζησε κάμποσες περιπέτειες με τα ναρκωτικά και την αλητεία. Έγινε γνωστός με το βιβλίο του "Jesus΄ Son" (1992), συλλογή διηγημάτων με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, κείμενα γραμμένα στη διάρκεια του εθισμού του στα ναρκωτικά και σε μια ατμόσφαιρα οδύνης - μόλις είχε διαζευχθεί για δεύτερη φορά, είχε προσβληθεί από ελονοσία, ήταν ζορισμένος οικονομικά, δεν είχε μόνιμη κατοικία. Το "Jesus΄ Son", τίτλος αντλημένος από έναν στίχο του περιβόητου τραγουδιού "Heroin" του Lou Reed, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ώθησε το αναγνωστικό κοινό στην ανακάλυψη και των παλαιότερων έργων του, ανάμεσα στα οποία οι ποιητικές συλλογές "The Incognito Lounge" (1982) και "The Veil" (1987) και τα μυθιστορήματα "Angels" (1983), "Fiskadoro" (1985), "Stars at Noon" (1986), "Resuscitation of a Hanged Man" (1991), και αυτά που ακολούθησαν: "Already Dead: A California Gothic" (1998) και "The Name of the World" (2000). Το μυθιστόρημα "Tree of Smoke" ("Δέντρο από καπνό", 2007, ελλ. Εκδ. Πατάκη, 2011), αποτελεί ένα έξοχο επίτευγμα που συνδύασε τα πολλά ταλέντα του δημιουργού του, τιμήθηκε με National Book Award και έφτασε στην τελική λίστα για το βραβείο Pulitzer. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Nobody Move" (2009), "The Laughing Monsters" (2014), και η νουβέλα "Train Dreams" (2011), που ήταν επίσης υποψήφια για το βραβείο Pulitzer. Το 2018 αναμένεται από τις εκδόσεις Penguin/Random House η τελευταία συλλογή διηγημάτων του, "The Largesse of the Sea Maiden". Έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, στις 24 Μαΐου 2017, σε ηλικία 67 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Isaac Babel

Isaac Babel (Συγγραφέας)

Ο Ισαάκ Εμμανουήλοβιτς Μπάμπελ γεννήθηκε στην Οδησσό το 1894. Το 1939, μια από τις πιο μαύρες χρoνιές της σταλινικής τρομοκρατίας, συλλαμβάνεται στο Περεντέλκινο, κοντά στη Μόσχα, και οδηγείται στις φυλακές Λουμπιάνκα. Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται. Υποθέτουν ότι τουφεκίστηκε το 1941. Το 1954 αποκαθίσταται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΣΣΔ. Ακολουθεί η φιλολογική του αποκατάσταση, το 1957, με την έκδοση μιας συλλογής έργων του, που προλόγισε ο Ηλίας Έρενμπουργκ. Οι περιπέτειές του, καθώς και οι δυσχέρειες επικοινωνίας με τη Σοβιετική Ένωση εκείνο τον καιρό, συντελούν στο να κυκλοφορήσουν στη Δύση -όπου το έργο του μεταφράζεται και γνωρίζει σημαντική επιτυχία- διάφορες ανακρίβειες γύρω από τη ζωή του. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, η κόρη του, Ναταλία Μπάμπελ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία, προλογίζοντας μιαν έκδοση έργων του στα αγγλικά, ανασκευάζει τις ανακρίβειες και καταθέτει όσες έγκυρες πληροφορίες διαθέτει.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Miranda July

Miranda July (Συγγραφέας)

Η Μiranda July είναι κινηµατογραφίστρια, εικαστικός και συγγραφέας. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία The Future (2011), στην οποία και πρωταγωνιστεί, καθώς και το Me and You and Everyone We Know (2005), για το οποίο τιµήθηκε µε το βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Σάντανς, ενώ έχει αποσπάσει και τέσσερα ακόµη βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών, µεταξύ των οποίων και το Camera d’Or. Κείµενά της έχουν δηµοσιευτεί στα The Paris Review, Harper’s  και The New Yorker, και η συλλογή διηγηµάτων της µε τίτλο No One Belongs Here More Than You (2007) που έχει εκδοθεί σε είκοσι τρεις χώρες κέρδισε το βραβείο Frank O’Connor International. Το βιβλίο της It Chooses You εκδόθηκε το 2011. Το 2000 δηµιούργησε την ιστοσελίδα Learning to Love You More µαζί µε τον εικαστικό Harrell Fletcher, ενώ το 2007 εκδόθηκε το βιβλίο της ιστοσελίδας.
Το έργο φιλοξενείται πλέον στη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.  Το 2009 σχεδίασε για τη Μπιενάλε της Βενετίας το Eleven Heavy Things, µια διαδραστική υπαίθρια γλυπτοθήκη, και το 2013 πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι έγιναν συνδροµητές του ηλεκτρονικού της καλλιτεχνικού πρότζεκτ We Think Alone (ύστερα από ανάθεση του Magasin 3, ιδρύµατος για τη σύγχρονη τέχνη µε έδρα τη Στοκχόλµη). Το 2014 ανέβασε τη διαδραστική περφόρµανς New Society στο Walker Art Center και δηµιούργησε την εφαρµογή Somebody, µια νέα υπηρεσία SMS. Μεγάλωσε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και ζει στο Λος Άντζελες.  Ο Πρώτος κακός είναι το πρώτο της µυθιστόρηµα.    


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

David Bezmozgis

David Bezmozgis (Συγγραφέας)

Ο David Bezmozgis γεννήθηκε στη γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας. Το 1980 μετανάστευσε με τους γονείς του στο Τορόντο. Πήρε το πτυχίο του στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ και στις Καλές Τέχνες από τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Γραπτά του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Harper΄s, New Yorker και The Walrus, και άλλα συμπεριλήφθηκαν στα "Καλυτέρα Διηγήματα της Αμερικής", 2005. Η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο "Natasha" (Νατάσα) κυκλοφόρησε και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ζει στο Τορόντο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Harold Brodkey

Harold Brodkey (Συγγραφέας)

Ο Χάρολντ Μπρόντκι (1930-1996) γεννήθηκε στο Στάντον του Ιλινόι και μεγάλωσε στο Γιουνιβέρσιτι Σίτι του Μιζούρι, έξω από το Σεντ Λούις. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Μπρόντκι άρχισε τη συγγραφική του καριέρα γράφοντας διηγήματα για το New Yorker και άλλα περιοδικά. Τα διηγήματά του κέρδισαν δυο πρώτα Βραβεία O. Henry.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stuart Dybek

Stuart Dybek (Συγγραφέας)

Ο Στούαρτ Ντάιμπεκ είναι ο βραβευμένος συγγραφέας της συλλογής ιστοριών με τίτλο "Childhood and Other Neighborhoods", "I Sailed With Magellan" και "The Coast of Chicago", καθώς και των ποιητικών ανθολογιών "Brass Knuckles" και "Streets in Their Own Ink". Πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο της Αιόβα το 1973 και με την ιδιότητα του διακεκριμένου συγγραφέα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν. Οι πολλές διακρίσεις του περιλαμβάνουν ένα Βραβείο ΡΕΝ/Malamud, ένα Βραβείο Lannan και το Βραβείο Συγγραφέων Writing.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Deborah Eisenberg

Deborah Eisenberg (Συγγραφέας)

Η Ντέμπορα Άιζενμπεργκ είναι συγγραφέας τεσσάρων συλλογών διηγημάτων: " Transactiosn in Foreign Currency", "Under the 82nd Airborne", "All Around Atlantis" και "Twilight of the Superheroes". Τιμήθηκε με το Βραβείο Συγγραφέων Whiting, με υποτροφία από το Ίδρυμα Lannan, υποτροφία Guggenheim και το Βραβείο Διηγήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

David Gates

David Gates (Συγγραφέας)

Ο Ντέιβιντ Γκέιτς είναι μόνιμος συνεργάτης του Νewsweek και ζει στη Νέα Υόρκη. Δουλειά του έχει δημοσιευτεί στα Esquire, GQ, Grand Street, Ploughshares, Triquarterly, The Best American Short Stories και The O. Henry Prize Stories. Η συλλογή διηγημάτων του "The Wonders of the Invisible World" ήταν στην τελική λίστα για το Βραβείο National Book Critics Circle.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jeffrey Eugenides

Jeffrey Eugenides (Ανθολόγος)

Ο Τζέφρυ Ευγενίδης (Jeffrey Eugenides), γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1960 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, από γονείς που κατάγονταν από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Σπούδασε αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία και φιλολογία και δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Αυτόχειρες παρθένοι" ("The Virgin Suicides"), εκδόθηκε το 1993 και έγινε ταινία το 1999, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Κόπολα, με πρωταγωνιστές τους Κίρστεν Ντανστ, Τζος Χάρτνετ, Καθλίν Τέρνερ και Τζέημς Γουντς. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Το δεύτερο μυθιστόρημά του "Middlesex", που εκδόθηκε το 2003 -κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο "Middlesex: Ανάμεσα στα δύο φύλα" από τις εκδόσεις Libro, το 2003, β΄ έκδ. Εκδόσεις Πατάκη, 2014-, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Επίσης, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για τα βραβεία National Book Critics Circle Award, International IMPAC Dublin Literary Award και το Prix Medicis στη Γαλλία. Το "Σενάριο γάμου" ("The Marriage Plot", 2011) ήταν υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award. Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων "Δελτία παραπόνων" ("Fresh Complaint", 2017). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ανθολογίες, όπως "The New Yorker", "The Paris Review", "The Yale Review", "Granta", "Best American Short Stories". Εκτός από το βραβείο Πούλιτζερ, έχει επίσης βραβευτεί με το Whiting Writer΄s Award, και με το Harold D. Vursell Award, από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων. Το 2014 εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Μεταξύ 1999-2004 έζησε με την σύζυγό του Karen Yamauci και την κόρη τους στο Βερολίνο, στο πλαίσιο μιας υποτροφίας διαμονής και συγγραφής. Από το 2007 ζει στο Πρίνστον, όπου δίδαξε δημιουργική γραφή στο ομώνυμο πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι καθηγητής δημιουργικής γραφή στο Peter B. Lewis Center for the Arts του Πρίνστον.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
672
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.827 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση